Сафари в 5 национални парка - най-доброто от Кения

Виж снимките

Представяме ви една страхотна комбинация от цели пет национални парка в Кения, която ще ви даде възможност да се докоснете до пет различни хабитата и техните обитатели! Започваме с езерото Наиваша – перфектното място за снимане на птици и хипопотами! Тук ще имаме лодка на наше разположение за цял ден, за да издирим, наблюдаваме и снимаме възможно най-много от обитаващите района на езерото 400 вида птици! След това ще се отправим към Национален парк Накуру, обхващащ едноименното езеро и потопената гора около него. Тук, буквално от няколко метра разстояние ще имаме възможност да наблюдаваме и снимаме 3 много редки вида – Ротшилдски жирафи, Източни черни носорози и Южни бели носорози! Следващата ни спирка ще бъде Национален Парк Самбуру, където ще се съсредоточим в издирването на Сомалийския жираф, Зебрата на Грейви, Жирафовата газела - Геренук, Източноафриканския Орикс и Сомалийския (Мрежест) жираф. Предпоследния от парковете към който ще се отправим е Западен Цаво, където ще имаме пълен ден по бреговете на река Цаво, за наблюдение на големи котки – лувове, гепарди и леопарди, слонове, биволи и антилопи. За финал ще се отправим към подножието на Килиманджаро и великолепния парк Амбосели известен със слоновете си, 47-те си вида хищни птици и хилядите фламинго! Внимателно подбраните лоджове и график на сафаритата, прави пътуването перфектно, както за фотографите на диви животни, така и за любителите на наблюдението на дивата природа.


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Полет до Найроби

 • 2

  Кацане и трансфер до хотела ни. Време е за сън след дългия полет. Правим късна закуска и отпътуваме за района на езерото Наиваша. Настаняваме се в комфортен лодж на брега на езерото, който сме подбрали специално заради широката поляна пред него. Тук всяка вечер, точно пред стаите ни излиза да пасат стадо хипопотами, на които ще можем да направим нощни снимки, само от няколко метра разстояните! Следобед ще направим разходка с лодка за първо опознаване на езерото и ще акустираме на остров Кресцент, където ще направим пешеходна разходка сред дивите му обитатели. Връщаме се в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 3

  Ставаме преди изгрев! Лодката вече ни очаква и ние потегляме на първото си сутрешно сафари! В района на езеро живеят над 400 вида птици и ние ще обиколим бреговете му в издирване, наблюдение и снимане на най-интересните от тях. Около 10:00 часа се връщаме в хотела за късна закуска и почивка. Обядваме и дремваме в най-топлите часове преди отново да излезем с лодка по водите на езерото около 16:00 часа. Правим второ сафари и посрещаме залеза сред водите на езерото. Връщаме се за вечеря и нощувка в хотела.

 • 4

  След закуска отпътуваме за следващия си национален парк – Накуру. Това е едно от езерата на Източноафриканската рифтова система и е дом на редица забележителни видове.  С навлизането си в парка ще се срещнем с импали и зебри, но най-интересното тепърва предстои. Наближаваме бреговете на езерото и потопените от него гори и навлизаме в царството на носорозите и жирафите. Серия консервационни проекти водят до реинтродуцирането и защитата на изключително редките и застрашени Ротшилдски жирафи, на около 30 Източни черни носорози и над 70 Южни бели носорози. Спокойствието което им осигурява защитената и строго охранявана територия ще ни позволи да ги наблюдаваме и снимаме само от няколко десетки метра и дори по-близо! Около обяд се настаняваме в лодж в центъра на парка, с басейн и страхотна гледка към езерото, изглеждащо розово, заради стотиците хиляди фламинго, гнездящи и хранещи се по бреговете му. Време е за обилен обяд и почивка сред прохладата на хотела. Около 16:00 часа излизаме за следобедно сафари и посрещане на залеза по бреговете на езерото. Нощувка и вечеря в лоджа.

 • 5

  Ставаме преди изгрев. Отправяме се на обиколка из парка с първите лъчи на слънцето. Време е отново да потърсим и наблюдаваме носорозите на парка, а ако имам късмет ще можем да видим и лъвове, леопарди и хиени. Връщаме се в лоджа за късна закуска, стягаме си багажа и отпътуваме от парка, като по пътя отново ще имаме време за наблюдение на фауната му. Предстои ни по-дълго пътуване (около 6 часа) към Национален парк Самбуру. Ще заобиколим планинската верига Абердаре, дом но прочутия черен леопард, ще преминем в подножието на най-високата планина в страната – Маунт Кения и със залязващото слънце ще достигнем лоджа, разположен в Национален парк Самбуру. Вечеря и нощувка.

 • 6

  Ставаме рано, закусваме и около 6:00 часа напускаме лоджа – време е за целодневно  сафари на територията на парка. Той е разположен по бреговете на река Еуасо Нджиро, където ще имаме цял ден на разположение да издирим, наблюдаваме и снимаме изключително редки видове като Сомалийския жираф, Зебрата на Грейви, Жирафовата газела - Геренук, Източноафриканския Орикс и Сомалийския (Мрежест) жираф. Тук е и едно от най-добрите места за наблюдение на леопард в Кения, а с не много късмет ще видим и лъвове, гепарди и хиенови кучета. Паркът е дом и на над 900 слона! Обядът ще е пикник сред парка, а с последните слънчеви лъчи започваме връщането си към лоджа за вечеря и нощувка.

 • 7

  Днес ще бъде дълъг и леко досаден ден – пригответе си интересна книжка, защото ни предстои около 9 часа чисто пътуване на юг, по кенийските пътища. В края на деня достигаме, точно за вечеря, достигаме лоджа ни, разположен в самият център на Национален парк Западно Цаво. Време е за вечеря, освежаване след дългия път и нощувка.

 • 8

  Ставаме рано, закусваме и около 6:00 часа напускаме лоджа – време е за целодневно  сафари на територията на парка. Паркът е вторият по големина в Кения и един от най-старите. Прочул се с човекоядните си лъвове, паркът днес е чудесно място за наблюдение на Големите Пет – слонове, лъвове, леопарди, биволи и носорози. В допълнение ще имаме възможност да видим Жирафовата газела – Геренук, Малкото Куду, Антилопи Гну и Водни козли. Обядът ще е пикник сред парка, а с последните слънчеви лъчи започваме връщането си към лоджа за вечеря и нощувка.

 • 9

  След закуска отпътуваме към последният си национален парк – Амбосели. По пътя ще посетим Изворите Мзима, където ще можем да видим крокодили и хипопотами. Около обяд достигаме до лоджа си на границата на Национален парк Амбосели. Настаняваме се, обядваме и почиваме в обедните жеги. Около 15:00 часа ще направим следобедно сафари и първо влизане в парка. Посрещаме залеза на брега на някоя от водните площи в парка и се връщаме за вечеря и нощувка в лоджа.

 • 10

  Ставаме рано, закусваме и около 6:00 часа напускаме лоджа – време е за целодневно  сафари на територията на парка. Паркът опазва интересна екосистема, която се простира на територията както на Кения, така и на Танзания, достигаща склоновете на най-високата планина в Африка – вулканът Килиманджаро. Тук живеят около 400 вида птици, но е най-популярен със своите слонове, пеликани и фламинго, както и с гледките си към Кили. На обяд ще се отправим към комфортен лодж с басейн в центъра на парка, където ще се отдадем на почивка в обедните и следобедните жеги. Около 16:00 часа подновяваме обиколката си на парка и ще имаме възможност да направим чудесни снимки на фона на залязващото слънце. Посрещаме залеза на брега на някоя от водните площи в парка и се връщаме за вечеря и нощувка в лоджа.

 • 11

  Ставаме преди изгрев. Отправяме се на обиколка из парка с първите лъчи на слънцето. Връщаме се в лоджа за късна закуска, стягаме си багажа и отпътуваме към Найроби. В ранния следобед се настаняваме в хотела в Найроби – време е за почивка и освежаване. Около полунощ отпътуваме за летището и отлитаме за България.

 • 12

  Кацане в България в късния следобед.


Включва:

 • всички вътрешни трансфери в Кения
 • 2 нощувки в хотел
 • 6 нощувки в сафари лоджове по време на сафарито
 • всички хранения без вечерите и обядите в Найроби
 • английско-говорящ сафари водач-шофьор
 • Всички паркови такси
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 25 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Найроби – София
 • Ваксинации / Covid-19 Тестове / Застраховка Отмяна от пътуване
 • Виза
 • Храна извън планината и сафаритата
 • Такси за снимане, Бакшиши (около 80$)
 • Допълнителни атракции: балон над саваната, посещение на масайско село, разходка с лодка или наем на колела
 • Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

Последен срок за записване - 01.03.2021

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече