Планините на Босна и Херцеговина – върхове и ферати

Виж снимките

Само на няколкостотин километра от България се намира страна, 50% от чиято територия е заета с гори и планини. Планини до скоро недостъпни и минирани, а сега все по-привлекателни заради дивия си чар! Това е Босна и Херцеговина, а ТрекМания ви е приготвила едно щуро пътешествие из най-красивите ѝ и високи планини! Ще изкачим най-високия връх на страната Маглич (2386 метра) и ще прекараме няколко нощувки в Сараево. Ще направим обзорен преход в планината Трескавица и ще достигнем нейният първенец - Мала Каба (2088 метра). Ще опознаем една от най-дивите планини на Балканите - Прень, известна още като Босненските Алпи и ще изкачим най-високия ѝ връх - Зелена Глава (2115 метра). За финал ще прекараме две незабравими нощи в любимия ни Мостар и ще изкачим първенеца на планината Вележ - връх Ботин (1969 метра) Едно незабравимо балканско приключение те очаква - стягай раницата и се впусни из дебрите на Босненските планини!


Описание (по дни)

  Заминаване от Метро станция Сливница, обръщалото на автобусите в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Босна и Херцеговина. Пътят ни преминава през Сърбия и живописната Овчаро-Кабларска клисура, край пределите на Национален парк Тара и достига Република Сръбска край Вишеград. Тук ще направим кратка почивка и ще посетим Моста на Дрина, преди да се отправим към крайната ни цел за деня - районът на Тентиште. Настаняваме се в къща за гости. Нощувка. 

 • 2

  Ранно ставане. Започваме с трансфер по планински път, който ще ни отведе до подножието на масива на връх Маглич. Започваме изкачването към билото на планината по стръмния ѝ склон и по поредица от тревни и каменисти склонове достигаме билото. Оттук до върха имаме около час. Панорамата от него е великолепна - в краката ни зеленее Търновачкото езеро, на юг се издигат неизброимите черногорски планини и върхове, прорязани от шеметни каньони, а на север виждаме планините, които са и наша цел - Прень, Вележ, Трескавица и много други. В зависимост от времето може да направим слизане през Търновачкото езеро или да се върнем по обратния маршрут. Отпътуваме за Сараево и настаняване в семеен хотел или уютни апартаменти. Вечеря в някой от традиционните ресторанти в стара част на града. 

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 12 км.

 • 3

  Днес ще направим преход в най-високата планина около Сараево - Трескавица. Маршрутът ни започва по черен път, който след около час достига малка хижа. Тук правим почивка и навлизаме в буковите гори, през които се вие пътеката, която ни отвежда до циркуса на Велико Езеро. Оттук можем да видим и първенеца на планината, към който сме се отправили. Пътеката се изкачва по склоновете на циркуса, преминава по скалистия му ръб и достига най-високата точка за деня - връх Мала Каба (2088 метра) Панорамата отново е зашеметяваща и отделяме време за снимки и почивка. Спускаме се по обратния път до мястото за среща с транспорта и се връщаме в Сараево. Нощувка. 

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 16 км.

 • 4

  Отпътуваме за една от най-дивите планини на Балканите и в Европа - Прень, известен още като Босненските Алпи. Днес ще направим преход до хижа Йезерце, разположена на карстовото плато на планината, от което се издигат наглед непревземаеми скални кули. Следобед, според кондицията на групата ще направим преход до някой от съседните върхове. Нощувка на чували в хижата. 

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 5

  Ранно ставане. Очаква ни кратък, но красив преход до най-високия връх на Прень - Зелена глава (2115 метра) От най-високата му точка ще имам възможност да погледнем над простиращата се край нас алпийска пустиня от карст и каменни кули, както и към редящите се на хоризонта десетки планини! Спускаме се обратно до хижата и оттам и до мястото ни засреща с транспорта. Отпътуваме за Мостар и се настаняваме в семеен хотел или уютни апартаменти. Вечерна разходка в Стария град и вечеря в някой от уютните му ресторантчета. Нощувка 

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 1700 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Днес е последният ни планински преход в Босна и Херцеговина. За наша цел сме избрали планината Вележ - висок скален гребен, с отвесни скални стени високи стотици метри. Ще го изкачим обаче не от другаде, а по северната му стена, по вероятно най-атрактивната ви аферата в цяла Босна – Срце Вележа! Очаква ни много адреналин, много метални кабели и стълби и уникални панорами, които ще ни съпътстват до най-високата точка на планината - връх Ботин (1969 метра) ! Правим снимки, почиваме и се любуваме на страховитите му северни отвеси! Спускаме се до мястото за среща с транспорта и се връщаме в Мостар, където ще прекараме последната си за това пътешествие нощувка. 

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 18 км.

 • 7

  Ранно ставане. Отпътуваме за София и пристигане около 20:00 часа 


Включва:

 • Транспорт по описания маршрут маршрут
 • 5 Нощувки в семеен хотел
 • 1 нощувка на чували
 • Професионални планински водачи
 • Нужната екипировка - ферата комплекти, спални чували, шалтета, палатки (ако се налага)
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна 
 • Такси за посещение на туристически обекти, Национални паркове, музеи и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи, Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече