Епични трекове до трите най-високи върха на Иран

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно епично пътешествие из планините на Иран! Отправяме ви предизвикателство за изкачване на трите най-високи върха в страната! Ще започнем плавната си аклиматизация в полите на третия по височина връх и изгаснал стратовулкан – Сабалан (4811 метра) – по-висок само с метър от Мон Блан. Следващата ни цел ще е подгласника Алам Кох, издигащ се на 4850 метра и превъзхождащ останалите върхове в планината Алборз, но с едно изключение... И това е Дамаванд – нашата финална цел и най-висок връх в цял Иран! Със своите 5610 метра, Дамаванд е най-високия вулкан в цяла Азия и най-висока точка в целия Близък Изток! Внимателно прецизираната програма ще ви даде възможност за отлична аклиматизация, а перфектната организация ще ви позволи да се насладите максимално на изкачванията! В допълнение ще посетим забележителностите на Тебриз, скалното селище Кандован и прочутото село Масулех!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Късно следобед отлитаме от летище София за Иран през Истанбул.

 • 2

  Рано сутринта кацаме на Международно летище Тебриз. Преминаваме през граничните формалности и отпътуваме директно към хотела, където ще оставим багажа си (настаняването в хотела е след 14:00) и ще закусим. Предстои ни обиколка на град Тебриз – столица на областта Източен Азербайджан и някогашна столица на Иран. Започваме с Тебриз базар – пазар, който е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Няколко големи земетресения разрушават голяма част от древните сгради в града, но все още си заслужава да видим някои от оцелелите – Синята Джамия и Джамията Джамех и кметството и Кулата с Германския часовник. Следобед ще посетим скалното селище Кандован, разположено на час път от града. Тук къщите на хората са издълбани в скалните образувания и кули, подобно на тези в Кападокия! Връщаме се обратно в Тебриз за вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 3

  Тази сутрин ни очаква трансфер около 3 часа Шабил – планински еко лагер, прочут със своите минерални извори и разположен на около 2800 метра в подстъпите на планината Сабалан. Тук ще направим кратка аклиматизация, ще имаме възможност да се потопим в изворите и да отпочинем след дългия вчерашен ден. Настаняване в стаи с включени закуска, обяд и вечеря за деня. Нощувка.

 • 4

  Оставяме целият багаж, който няма да ни е нужен за следващите дни и започваме прехода с леки ранички само за деня (целият ни нужен за планината багаж, ще се транспортира с джип до хижата) Целта ни за днес е достигането до хижа Барган Хосейни. Преходът ни ще продължи около 4 часа и ще премине по откритите тревно-каменисти склонове на планината. Сабалан е изгаснал стратовулкан, а на върха му има постоянно езеро. По това време на годината има вероятност части от езерото да са все още замръзнали. Около обяд достигаме района на хижата и се настаняваме в палатков лагер изграден за нас. Готвачът ни вече е приготвил обяда и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря и нощувка в лагера на 3600 метра. Включени закуска, обяд и вечеря за деня.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 5

  Ставаме преди изгрев – върхът на свещената планина Сабалан ни очаква. Вулканът е почитан като сакрално място от Зороастрийците, тъй като се смята, че на неговият връх с години е медитирал Зороастър, а за нас е третият по височина връх в цял Иран! Маршрутът до върха е стръмен, но за сметка на това е кратък и технически лесен. Достигаме най-високата точка от 4811 (цял един Монблан) и кратерното езеро. Правим си снимки, дълга заслужена почивка и похапваме. Време е да се спуснем по  обратния път към палатките и от там към Еко лагера Шабил. Тук ще можем да одморим в минералните извори преди да отпътуваме за град Мешкиншахр, където ще се настаним в хотел за нощувка. Включени закуска и обяд за деня.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 2200 м. Разстояние: 15 км.

 • 6

  Днес ставаме по-късно и закусваме. Предстои ни дълъг път през иранските възвишения и планини. Ще преминем през град Ардебил и ще се отправим към едно от уникалните места в Иран – село Масулех. Великият Ирански поет Сохраб Сепехри е написал „Дойдохме в Масулех да пишем, но за Масулех не може да се пише – трябва да се види!“ Селото е уникално със своята архитектура – покривът на къщата отдолу, се явява двор на къщата отгоре, създаващ уникален терасовиден изглед на селището! Това е вероятно единственото място в Иран без моторизиран транспорт, просто защото улици няма :) Настаняваме се в традиционна къща за нощувка. Включена закуска за деня.

 • 7

  След закуска продължаваме пътуването си покрай Каспийското крайбрежие и около обяд достигаме град Чалоос, където ще похапнем на брега на морето. Оттук напускаме крайбрежието и се отправяме към сърцето на планините и село Рудбарак и подножието на Алам Кох, където отново ще се настаним в традиционна къща за гости за нощувка. Включени закуска и вечеря за деня.

 • 8

  След закуска се качваме на джипове и започваме изкачване към района на Танге Галоо,  достигайки около 3000 метра. Оттук по пътека през живописна клисура достигаме лагера ни Хесар Чал, разположен на 3700 метра. Лагерът е разположен на обширна поляна покрита с цветя в самото подножие и с изглед към вторият по височина връх в Иран – Алам Кох. Нощувка на палатки.  Включени закуска, обяд и вечеря за деня.

  Денивелация (+): 450 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 3 км.

 • 9

  Отново ставаме преди изгрев и се отправяме към висините. Днес ще се изкачим на вторият по височина връх не само в планините Алборз, но и в цял Иран! След около 5 часа по технически лесния южен маршрут достигаме кота 4850 метра! Правим снимки и попиваме с очи и сърца феноменалната гледка над една от най-големите планински вериги в Иран. Спускаме се по обратния път към лагера, а оттам и към селото и вече познатата ни къща за гости. Нощувка с включени закуска, обяд и вечеря за деня.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1550 м. Разстояние: 11 км.

 • 10

  След закуска отново се спускаме към Каспийското крайбрежие и покрай него пътуваме към най-голямата ни цел – най-високия връх в страната. Късно следобед достигаме град Ринех, в подножието на Дамаванд, където се настаняваме в къща за гости за нощувка.  Включени закуска и вечеря за деня

 • 11

  След закуска се качваме на джиповете и отпътуваме към Гоосфандсара – началната точка за прехода, разположена на около 300о метра надморска височина. Тук натоварваме багажа си на мулетата – 15 килограма на муле ( по 7 кг на човек). Вече сме прилично аклиматизирани и преходът който ни предстои до 4200 метра се очаква да е около 4 часа. Достигаме хижа Баргах-е-савом и се настаняваме в палатков лагер, който вече ни очаква. Следобед почиваме и лягаме рано, защото ни очаква дълъг ден! Включени закуска, обяд и вечеря за деня.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 5 км.

 • 12

  Днес е големият ден! По традиция ставаме преди изгрев и започваме изкачването на един от най-разпознаваемите вулкани в света. Пътеката вие по стръмно, но широко ребро, заобикаля скали, пресича сипеи и когато първите димящи фумероли се покажат пред нас , значи върхът не е далеч! Ще ни отнеме около 6 часа да се изкачим до кота 5610 метра и да стъпим на най-високия връх в Иран, но всяка минута катерене ще си е заслужавала! Време е за снимки и почивка, а желаещите ще могат да обиколят кратера за около половин час. Спускаме се обратно по същия маршрут към лагера ни, където вече ни очаква обяд и заслужена почивка. Нощувка. Включени закуска, обяд и вечеря за деня.

  Денивелация (+): 1400 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 7 км.

 • 13

  След закуска се спускаме до Гоосфандсара, където ни очакват джиповете. Отпътуване към Техеран и настаняване в хотел – време е за освежаване и малко глезене.

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 5 км.

 • 14

  Отлитаме за България. Желаещите да удължат пътуването си започват 7-дневно пътешествие из най-красивите и интересни градове на Иран – Исфахан, Шираз, Язд, Персеполис, Кашан и пустинята Маранджаб.

  Повече за програмата тук: https://trek-mania.com/programs/istoricheskite-perli-na-iran


Включва:

 • Помощни докумнти за издаване на виза
 • Целият наземен транспорт съобразно програмата
 • 3 нощувки в 3* хотели в Тебриз, Мешгиншахр и Техеран
 • 5 нощувки в къщи за гости и еко кемпове
 • 4 нощувки на палатки
 • Екскурзии за разглеждането на градовете от програмата
 • Пренасяне на багажа в планината с мулета и джипове (15 кг на двама човека)
 • Професионален местен английско говорящ водач
 • Професионален български планински водач
 • Професионален местен готвач
 • Медицинска застраховка

Не включва:

 • Полетите София-Тебриз и Техеран-София
 • Такса за издаване на визата (около 75 евро)
 • Пермити за изкачване на върховете – около 110$ - заплащат се на място
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече