Най-доброто от фератите на Доломитите

Виж снимките

Всеки планинар, попаднал веднъж сред лабиринта от скални масиви на Доломитите, се чувства като дете в магазин за играчки. Десетки величествени каменни крепости издигат отвесни варовикови стени към небосклона. Стотици скални зъбери и игли се събират, за да създадат тези умопомрачаващи и завладяващи въображението масиви. Трудно може човек да обхване в едно единствено пътуване най-доброто от тази планина, но ТрекМания е подбрала за вас най-добрата селекция от върхове, виа-ферати и вдъхновяващи преходи и преживявания. Ще изкачим най-високия връх в Доломитите – Пунтя Пеня в масива Мармолада, ще преминем по зашеметяващите виа-ферати на масива Падон, масива Сассолунго, масива Тофана и разбира се, Трите чими и масива Патернкофел! Предстоят ни пет поредни дни виа-ферати и адреналин - ела и ти!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 08:30 часа

 • 1

  Посрещаме ви на летището в Италия, качваме се в буса и се отправяме към сърцето на Доломитите. След по-малко от половин ден след излитането от София сме в подножието на първенеца на Доломитите – Мармолада и Пунта Пеня. Настаняваме се в семеен хотел в района. Нощувка

 • 2

  Рано ставане и отпътуване за Пасо Федая. Изкачване с лифта до хижа Пиан дей Фиакони и екипиране. Поемаме по ледника Мармолада – единственият сравнително голям ледник в цялата планина. Маршрутът първоначално се вие полегато около скални островчета, но с навлизането в циркуса под върха, изкачването става по-стръмно и панорамно. Пресичаме малкия циркус и се озоваваме в подножието на къса виа ферата с динамична трудност, която след по-малко от час ни отвежда до полегато ребро, по което достигаме върха и заслон Пеня. На най-високата точка на Доломитите сме и гледката е главозамайваща! Под краката ни зее пропастта на прочутата и страховита южна стена на Мармолада, на хоризонта се издигат десетки скални масиви увенчани със скални кули и игли и скоро започваме да осъзнаваме величествения мащаб на тази приказна планина. От връх Пунта Пеня с височина 3343 метра, на който сме застанали съзираме като на карта масивите на Селла, Пелмо, Антелао, Тофана и Критало! Пийваме по чай в заслона и започваме спускането обратно към хижата. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за района на Кортина д‘Ампецо. Нощувка в къща за гости/семеен хотел.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 5 км.

 • 3

  Отново се отправяме към познатия ни вече Пасо Федая. Днес обаче, денят е посветен на една ферата с великолепна панорама едновременно към два от най-големите масива в тази част от Доломитите – този на Мармолада и масива на Пиз Бое. Поемаме по тесния скален ръб Падон, осеян със скални кули, прорязан от тунели и разкриващ ни феноменални гледки – това е фератата Тринче! Преходът ни започва с подход към седловината Порта Весково, до която стигаме след полегато изкачване по тревните склонове  на планината. Оттук се екипираме с нужната за фератата екипировка и поемаме на изток по скалистия гребен на планината. Преминаваме под, покрай и през множество скални кули, пресичаме пропаст по атрактивен тибетски мост и  завладени от адреналина достигаме най-високата точка на масива! Панорамата от тук е феноменална – от едната ни страна блестят ледените полета на Мармолада, прорязани от скалните крепости на Пунта Пеня и Пунта Рока, а от другата страна се издигат каменните стени на масива Селла и издигащия се над него Пиц Бое. Правим почивка и снимки и продължаваме спускането си на изток по друг атрактивен ръб до достигане на хижа Падон. Оттук, траверсирайки познатите ни тревни склонове достигаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към къщата за гости за нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 10 км.

 • 4

  Ставаме рано и се насочваме към прохода Селла – очаква ни феноменален ден в един от най-красивите и респектиращи масиви в цялата планина – Сассолунго! Кратък трансфер с лифт ни отвежда до тесен проход в респектираща скална стена от върхове – Кол Родел. Сега осъзнаваме къде сме попаднали! Намираме се на ръба на гигантски циркус, заобиколен от извисяващи се над нас каменни игли, затварящи го почти изцяло в перфектна окръжност! Над нас са сякаш скалните зъби на великански трион , а пред нас тази корона от върхове е прекъсната от друг подобен процеп! Навлизаме със страхопочитание в тази арена и тръгваме към отсрещния изход, по птека пресичаща сипеи и ситни каменни реки. Преди да достигнем другия край на ‚циркуса‘ обаче, се отбиваме рязко и поемаме директно нагоре по една от отвесните ѝ наглед стени – това е фератата Оскар Шустер! Очаква ни дълго и изморително изкачване през лабиринт от улеи, скални игли и тунели, което ни отвежда до едната от най-високите коти на масива – Платкофел! Сега вече можем да обхванем с поглед цялостното величие на масива, да отдъхнем и да направим снимки. Предстоящото спускане до прохода Селла по приятни пътеки, ще ни даде възможност да се полюбуваме и на върховете заобикалящи масива Сассолунго. Достигаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към къщата за гости за нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  Днес се отправяме към легендарните Три Чиме ди Лаваредо или както са по-известни Трите Чими! Който желае ще разпусне с лежерна обиколка на прочутите скални кули, известни с дръзките изкачвания на някои от най-известните световни алпинисти по стените им! Ще направи почивка за обяд в хижа Локатели и разбира се ще опита великолепната местна торта. Жадуващите за адреналин обаче, ще поемат по виа-фератата Инеркофлер, която ще ги преведе през дълга мрежа от тунели и панорамни площадки и ще им даде възможност за гледки към Трите Чими, който малцина са имали късмета да видят! В ранния следобед ще преминем в самото подножие на величествените северни стени на масива преди да достигнем мястото за среща с транспорта. Отпътуваме обратно за къщата за гости. Нощувка..

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 10 км.

 • 6

  Днес е денят, в който ще преминем по най-впечатляващата виа-ферата за цялото ни пътуване – тази на Пунта Анна до връх Тофана ди Меццо, най-високият връх на масива Тофана и трети по височина масив в цялата планина! След няколко трансфера с лифт достигаме до хижа Помедес, от където адреналинът ни започва да се вдига - пред нас се издига величествената стена на Тофана ди Меццо! Екипираме се със специални комплекти за виа-ферата, слагаме каските и поемаме по стената. Маршрутът ще ни отведе до малкия връх Пунта Анна в самото подножие на основния. Ще преминем по шеметни метални стълби, през скални кули и иглички и през на пръв поглед непристъпни стени. Маршрутът обаче е осигурен професионално, а ние се движим под опитното ръководство на сертифицирани планински водачи – за нас остава само удоволствието от главозамайващите гледки и адреналина. От Пунта Анна следва второ стръмно изкачване и след около 5 часа от тръгването ни при хижа Помедес достигаме най-високата точка на масива Тофана – Тофана ди Меццо (3244 метра). Величествен пейзаж се разгръща пред очите ни – мечта на всеки планинар и фотограф! Наред с останалите масиви на Доломитите виждаме и Австрийските Алпи, белеещи се на хоризонта, а в краката ни като детски конструктор са подредени китните къщички на Кортина. Традиционната бира на върха и спускане с лифта до Кортина. Време за разходка из градчето и нощувка в хотела ни.

  Желаещите да си спестят нелекото изкачване по виа-фератата могат да достигнат лесно върха с лифта от Кортина, а следобеда да прекарат в разглеждане на градчето и многобройните му магазини, бирарии и кафета!

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 3 км.

 • 7

  Сутринта отпътуваме за Летището. Полет за България.


Включва:

 • Транспорт по описания маршрут
 • 6 Нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Професионални планински водачи 
 • Нужната алпийска екипировка
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетен билет София - Милано - София
 • Храна по време на екскурзията
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел
 • Лифотве,Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности, бакшиши, Лични разходи
 •  Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече