Експедиция Родопи Есен 2021

Виж снимките

Представяме ви дългоочаквания завършек на епичния КъмпингМания сезон – Експедиция Родопи есен 2021! Предизвикваме ви с див петдневен преход през едни от най-впечатляващите и диви долини и ридове на Родопите. Естествено, няма да преповторим дори и метър от проходените пътеки и ще ви дадем възможност да се докоснете до едни от най-красивите и потайни кътчета на долините на реките Сливо дол, Сушица, Юговска, Манастирска и Джурковска. Ще започнем одисеята си от фееричните гори на един от най-високите Родопски водопади – Сливодолското падало, ще занемеем пред отвесните скали на Марциганица и ще направим шеметен траверс на долината на Белишка река. Ще преминем през Джин Кая и скалните образувания на Четрока, ще чуем рева на Елените и ще видим полетата им за сватбуване. Ще преминем през скалите на Равни камък и светилището Лиска и ще прекараме една незабравим вечер при най-гостоприемните домакини в Радюва планина и ще направим траверс на ливадите, горите и скалите ѝ! Елате на един достоен финал на една страхотна година!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за покрайнините на Бачковски манастир. Първата част от пътешествието ни преминава през дебрите на рида Добростан. Започваме с изкачване по долината на Сливодолски дол и скоро достигаме до Сливодолското падало – един от на-високите водопади в Родопите. Оттук тясна пътека се вие по стените на долината и ни изкачва все по високо в планината. Рядката растителност ни разкрива великолепни гледки към скалите на резерват Марциганица и неусетно достигаме до китните есенни ливади в местността Сливову. Оттук ни предстои преход по ръба на скалните отвеси на долината на река Сушица, който ще ни предостави панорами, достойни за най-дълбоките каньони в света! Ще посетим няколко панорамни площадки и ще посрещнем залеза от най-красивата от всички – „Челото“ Достигаме района на хижа Марциганица и устройваме бивак. Тук вече ни очаква буса и багажа, така че се отдаваме на почивка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Днес ни очакват само 10 км… Но, тези километри ще бъдат запомнящи се – ще прекосим директно дивите склонове на долината на река Сушица. Предстоят ни поредица от атрактивни скални ръбчета, стръмни гори и разбира се, панорамни поляни. След предизвикателното спускане, ни очаква и нелеко изкачване, което ни отвежда на билото на рида на Кръстов връх. Радваме се на гледката и правим заслужена и нужна почивка – предстои ни още едно спускане! Пред нас се ширва долината на река Белишка. Ще преминем покрай скалния феномен Джин Кая – величествена скала издигаща се над склоновете на долината, а обзорния рид, по който върви пътеката ни, ще ни награди със страхотни гледки към връх Свобода! Спускаме се до района на село Белица, където ни очаква буса с багажа и устройваме лагера си на удобни ливади с барбекю, беседки и дори тоалетни. Време е за заслужена почивка и скара за вечеря!

  Денивелация (+): 660 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 10 км.

 • 3

  Днес ни предстои траверс на Черни рид, разделящ Белишка и Манастирска река. Изкачваме се по див рид, набразден с пътеки на глигани, сърни и елени. Не след дълго достигаме до връхните му части, където живеят големи стада елени и по това време на година сватбуват. Ако сме достатъчно тихи ще имаме възможност да видим тези красиви животни и да ги снимаме. Ще видим няколко безименни скални феномена, до които рядко достигат туристи и ще се насладим на феноменални панорами към заобикалящите ни от всички страни върхове и долини. Продължаваме към китните махали на село Четрока, откъдето ще се спуснем към река Манастирска и ще я пресечем. Финалното изкачване ще ни отведе до покрайнините на красивото село Лъкавица, където вече ни очаква екипировката и буса и където ще устроим лагера си за последна нощувка на палатки.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 11 км.

 • 4

  Рано сутринта закусваме и пийваме кафе със страхотна гледка от палатките. Събираме за последно лагера си и се отправяме на преход по дивите Родопски пътеки. Днес ни очакват три изкачвания и две спускания, но за наша радост – с леки еднодневни раници! Започваме с преваляне на върховете издигащи се над Лъкавица. Виещата се по склоновете на планината пътека ни отвежда дълбоко в долината на река Манастирска, където ще направим първата си голяма почивка. Пред нас се издигат горите на връх Лиска, които ще „атакуваме“ по рид с ниска растителност, преминавайки през поредица от изоставени махали и който ще и отведе до високо платовидно пасище с феноменална гледка. Отново спираме за почивка и да се полюбуваме на обагрените от есенни цветове върхове, които ни заобикалят. Последното спускане ни води край скалите на Равни камък и светилището Лиска  отново ни предоставя запомнящи се панорами към една рядко посещавана и изумителна красива част от Родопите – Рядюва планина. В нейното туптящо сърце, огласяно от гайди ще прекараме една незабравим нощ, сгрявани от пламъците на камина, хапвайки великолепни домашни гозби.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 10 км.

 • 5

  След запомнящата се вечер, ни очаква финален за експедицията запомнящ се преход. Цели 18 километра ще бродим из най-панорамните скални наблюдателни площадки, най-просторните ливади и величествените гори, наметнали есенни премени на Радюва планина. Ще надникнем над отвесите на Могилата, ще достигнем до връх Божие име и ще видим село Югово от високо – гледка, която ще остане завинаги в сърцата ни! А финала? Финалът, разбира се, ще бъде в Асеновград и сладкарница Нико!

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 18 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Екипировка – палатка (1 на двама души), спален чувал и надуваемо шалте 
 • Придружаващ транспорт за багаж, храна и екипировка съобразно програмата
 • Нощувка в семеен хотел
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече