Скалните отвеси на Червената стена и Марциганица през пролетта

Виж снимките

Отново настъпва най-зеленият сезон и ТрекМания ще ви отведе на истински пролетен празник на цветовете и планинските гледки! Отправяме се към любимия ни Родопски рид – Добростан и несравнимия с никой друг резерват – Червената стена! Ще се изкачим до обзорния връх Червената стена и ще надникнем в осеяната с пристрастяващи зелени багри, долина на Бачковския манастир. Ще се разходим и до отвесните стени на връх Свети Христ в района на хижа Марциганица и ще посетим пещерата Добростански бисери! За финал ще имаме възможност да посетим село Горнослав, да научим любопитната му история и да видим красивата цървка „Свети Атанасий“!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за рида Добростан. Първата част от прехода ни ще бъде към връх Червената стена, разположен в едноименния резерват. Пътят ни преминава през дъхави борови гори и поляни и леко и приятно ни отвежда до нашата цел. Заставаме на ръба на скалите, спускащи се от върха към Бачковския манастир и онемяваме! Целите Родопи се ширят пред нас, в краката ни е красива долина, обрасла в гора, облечена в ярка пролетно зелена премяна. В далечината при хубаво време се виждат дори Рила и Пирин! Почиваме на върха, пийваме по чаша чай или кафе и се отправяме към втората част от деншното ни приключение – опознаване на района на хижа Марциганица! Ще се изкачим до връх Свети Христ, издигащ се над скалните венци на Марциганица. В дълбоката долина под нас шумят бистрите води на река Сушица, а пред нас се извисяват върховете на Кръстова гора! В късния следобед се спускаме до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за село Горнослав, където водачът ще ни разкаже хилядолетната история на мястото и ще ни покаже красивата църква „Свети Атанасий“. Естествено няма как да не посетим изпитана механа в подножието на планината, за да полеем великолепния есенен ден в Родопите преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 550 м. Денивелация (-): 550 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече