Руен - първенецът на Осогово

Виж снимките

Осогово – петата по височина планина в България! Нейната мощна снага се издига в западната част на страната ни, а величествените ѝ затревени била, обзорни двухилядници и добра инфраструктура я правят великолепна за планински преходи! И въпреки че билата на планината са полегати, преходът до най-високия ѝ връх е сериозно предизвикателство за планинарите, заради дължината си! Време е да погледнем към него и да се изкачим на един от най-обзорните планински първенци в цяла България – връх Руен!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:20 часа

 • 1

  Отпътуваме за високите части на петата по височина планина у нас – Осогово. Достигаме до изходния пункт за прехода и поемаме по полегат почвен път. Подсичаме връх Човеко и след около час се озоваваме в местността Бегбунар. Пълним си студена вода от чешмата на заслона и поемаме по същинското Осоговско било. Пътят продължава да се изкачва и постепенно преминаваме през върховете Кулиците, Църни Камък и Шапка, а хоризонтът се разширява все повече и повече! Достигаме малък заслон (бивша застава) и поспираме за кратка почивка – върхът е само на няколко метра от нас. Финално изкачване и сме вече на 2251 метра – връх Руен! Гледката е впечатляваща и си заслужава усилията – пред нас се издига македонският Царев връх, виждат се билата на Якупица и Шар, а при хубаво време може да съзрем дори Проклетия и Копаоник! Гледките към България са не по-малко впечатляващи и дълго време ще останем на върха за снимки и почивка. Спускаме се по същия път до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се, няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 26 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече