Пълен траверс на Лунните планини Рувензори

Виж снимките

ТрекМания ви представя единствено по рода си пътешествие! Насочваме се към Уганда където ще направим пълен траверс на Рувензори - прочутите Лунни планини! Представяме ви трек през третата по височина планина в цяла Африка и една от трите с върхове над 5000 метра! Ще преминем през богатите и на живот джунгли, за да се изкачим до покритите с вечен сняг и ледници скални върхове и да достигнем най-високата и точка – връх Маргарита (5109 метра) Спускайки се от ледниците, захранващи великата река Нил, ще преминем през блата, алпийски езера, красиви плата и ще стъпим в долини, рядко посещавани от туриста! Не пропускай огромна доза адреналин и красота!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 12:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. Отпътуване за Уганда и летище Ентебе през Истанбул.

 • 2

  Кацане и преминаване на визов контрол. Кратко настаняване в хотел за освежаване и дрямка. Обядваме и потегляме за град Касесе. Пристигане за вечеря. Оправяме багажа си за следващите дни в планината и излишния оставяме в хотела – след седмица ще се върнем отново тук. Нощувка.

 • 3

  Опаковаме багажа, оставяме всичко излишно в хотела и се насочваме към портата към планината Рувензори – Някаленгиджа. Тук нашите носачи ще вземат основната част от багажа ни, а ние леки ранички поемаме към първата си цел в планината – хижа Нябитаба. Започваме нашия преход, преминавайки покрай земите на племето Баконзо, отглеждащи различни местни култури и постепенно навлизаме в гъстите джунгли на планината. Следваме долината на река Мобуку, преминаваме под плетеницата от гигантски дървета и лиани и ако имаме късмет ще видим интересни видове маймуни и дори шимпанзета! В късния следобед достигаме до хижата (2652 метра) и се настаняваме. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 50 м. Разстояние: 9км км.

 • 4

  Закуска. Рано сутринта пресичаме моста Курт Шафер и продължаваме изкачването си по долината на река Мобуку. Постепенно гъстата растителност започва да се отдръпва и с изкачването си във височина пред нас се открива един фантастичен свят! Високопланински блата, дом на стотици уникални растения и доминиращите над тях стотици лобелии! В ранния следобед достигаме хижа Джон Матте на 3505 метра. Настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 9км км.

 • 5

  Закуска. Днес ще преминем през прочутите тресавища на Рувензори! Започваме със загрявка през Долното тресавище Биго. Ще свикнем да прескачаме от туфа на туфа и неусетно ще достигнем хижа Биго. Тук ще отдъхнем преди да хванем пътеката за Горното тресавище Биго – по-голямо от първото, но при късмет и доста по-панорамно! Ако облаците са благосклонни, ще имаме възможност да съзрем и основния върхов масив на планината – Стенли и извисяващите се над него върхове Маргарита и Александър! Достигаме езерото  Буджуку, а скоро и едноименната хижа. Настаняваме се и хапваме за вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 7км км.

 • 6

  Днес започва финалният ни подход към щурмовата хижа за изкачването на връх Маргарита. Първата ни цел е проходът Скот Елиот. Пътеката е стръмни и каменист, но в замяна на това относително кратка и изключително панорамна! Достигайки прохода, ще видим невероятна панорама към околните върхове – Бекър, Луиджи и разбира се Стенли. След кратка почивка за снимки се отправяме към хижа Елена. Тук се настаняваме и се отдаваме на почивка – утре ни очаква вълнуващ и дълъг ден! Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 5км км.

 • 7

  Закуска. В ранните зори се обвързваме в свръзка и започваме изкачването първо по скалистата пътека водеща към върха, а след това по ледника, покриващ подножието на най-високата точка. След около 4-часово изкачване достигаме най-високата точка на Рувензори – връх Маргарита – 5109 метра на джунглите и облаците на Централна Африка!!! Гледката от върха е повече от зашеметяваща и няма как да се опише с думи! Спускаме се обратно до хижата и от нея към Горното езеро Китандара. Правим снимки и почиваме преди да изминем последния участък за деня до Долното езеро Китандара и едноимената хижа. Настаняваме се и вечеряме. Нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 9км км.

 • 8

  Закуска. Днес ще направим последното си изкачване в планините Рувензори – това до прохода на Свежите полета висок 4282 метра. Оттук с великолепни гледки към ледниците на Стенли и Бекър започваме дългото спускане към хижа Гай Йеоман. Пътеката преминава последователно през блатисти и скалисти участъци и в ранния следобед достига хижата. Настаняваме се и вечеряме. Нощувка.

  Денивелация (+): 350 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 6км км.

 • 9

  Днес е последният ни ден в планината. Закусваме и се отправяме към долината на познатата ни вече река Мобуку. Преходът ни до входа/изхода на парка ще продължи около 7 часа и в ранния следобед сме отново в Някаленгиджа. Взимаме си сбогом с местните носачи и след като им оставим заслужените бакшиши се товарим на джиповете. Кратък трансфер и сме в хотела, където ще отпочинем преди втората част от пътешествието ни из фантастичната Африка! Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 50 м. Денивелация (-): 1700 м. Разстояние: 15км км.

 • 10

  След закуска отново ни предстои едно обзорно пътуване през необятните Африкански земи, което ще завърши с хотел в района на летището в Ентеббе. Настаняваме се освежаване, стягане на багажа и кратък престой. Малко след полунощ, трансфер ще ни откара до летището за полета ни към България.

 • 11

  Полет за София през Истанбул.


Включва:

 • всички вътрешни трансфери в Уганда
 • 4 нощувки в хотел в Касесе и Ентеббе,
 • 6 нощувки в хижи/палатки
 • Пълен пансион в планината и закуските в Ентеббе и Касесе
 • местни английско-говорящи планински водачи и опитен български планински водач
 • носачи (15 кг на човек)
 • готвач
 • Всички паркови такси, такси за хижи и съпровождащ екип
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Ентебе – София
 • Ваксинации (ако са приложими)
 • Източноафриканска виза
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи, атракции и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването или при форсмажорни обстоятелства
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече