Природните чудеса на Египет - върхове, пустини и оазиси

Виж снимките

Черни вулканични пирамиди се издигат сред безбрежните пясъци на Сахара. Отвъд тях тъмните тонове отстъпват рязко на бели „преспи“ от креда и варовик. Лабиринт от скални масиви се издига до хоризонта, а след него е безкрайна равнина от каменни гъби и други причудливи форми, над които след като се спусне нощта ни огряват безумен брой звезди... На северозапад от малките оазиси с буйни извори насред този извънземен пейзаж се простират огромни солени езера около бреговете на които  се извисяват пясъчни дюни. Тази пустош е била пресечена още от Александър Велики, който е потърсил отговори за своето бъдеще в древните селища този оазис. Отвъд великата река Нил са бродили пророци сред величествени скални кули издигащи се на 2629 метра височина над цял Египет...А рифовете на Червено море блестят в далечината...Да, Египет не е само пирамиди и храмове и ТрекМания ще ви отведе до едни от най-красивите и потайни кътчета от страната! Елате с нас на феноменален трек през Черната и Бялата пустиня, докоснете се до старините на оазиса Сива в сърцето на пясъците на Сахара и изкачете най-високия връх на Синайския полуостров и в цялата страна – Света Катерина. Дори ще ни остане малко време за плаж на Червено море ;)


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Кайро. Преминаваме светкавично през визовите формалности с помощта на нашия доверен партньор и след кратък трансфер се настаняваме в хотел в Стария град на Кайро. Време е да опитаме прочутите местни фалафели за вечеря. Нощувка в хотел.

 • 2

  Днес ще имаме време да се разходим из Кайро, започвайки от Старият Египетски музей, съхраняващ в себе си безброй безценни артефакта от времето на Древен Египет. Ще посетим и крепостта на Саладин, а за финал ще се изгубим из суковете на пазара Кхан ел-Кхалили. Връщаме се до хотела, за да си вземем багажа и отпътуваме за оазисът Сива. Пътят е монотонен и дълъг и преминава по Средиземноморското крайбрежие на Египет, затова ще пътуваме по хладно през нощта.

 • 3

  След близо 800 километра, слънцето ни огрява, докато навлизаме сред палмите на Оазиса Сива. Тази приказна депресия насред Голямото пясъчно море е уникално както по своя произход така и по своята история.  Тук няколко големи солени езера блестят под африканското слънце, най-голямото от които е 32 кв.км! Денят ни започва с посещение на ресторант за закуска и настаняване в хотел. След това се заемаме с разглеждането на езерата, островите и самият оазис. След залез от остров Мбиама се връщаме в хотела за вечеря и нощувка.

 • 4

  Днес ще разгледаме историческите забележителности на оазиса. Неговото население е различно от това на останалите оазиси – тук живеят бербери, преселници от Мароко и Тунис. Техните традиции и облекла са различни от всички в Египет и говорят собствен език. Именно заради берберските си корени са строят и характерните за Мароко казби или крепости ксар, останките от които и до днес се издигат над оазиса и са наша цел :) Освен тях ще видим още Планината на мъртвите, където в скалите са издълбани гробници от 26-тата династия, Птолемейския и Римския период на Египет. Местните смятат планината за обитаван от духове, но тъй като ще я посетим по светло – няма да има проблеми ;) Продължаваме към Храмът на Оракъла и се нареждаме сред Персей, Херкулес и Александър Велики, пресичайки пустинята, за да видят и почетат това мистично място. Следващата ни спирка е Изворът на слънцето, известен още като Баните на Клеопатра. Споменавано още от Херодот, мястото е известно с възможността човек да се потопи в бистрите води извиращи из под пустинните пясъци, както са направили Клеопатра и Александър някога. За финал ще изкачим планината Дакроур, за да посрещнем залеза от върха ѝ и да се полюбуваме на изумителния пейзаж около нас. Връщане в хотела за вечеря и нощувка.

 • 5

  Днес ще започнем деня си с изследване на отдалечения регион на оазиса и солените езера и извори на Ел Гхеби. След това се отправяме на сафари в Голямото пясъчно море, където ще можем да скитаме сред дюните и да караме сандборд. Вечерта ще спим в бедуински лагер под звездите в акомпанимента на бедуински песни, чай и храна. Нощувка на палатки в пустинята.

 • 6

  След закуска в лагера се отправяме на дългия път към Кайро. Пристигаме в столицата на Египет рано привечер и се настаняваме в хотел с изглед към Пирамидите. Нощувка.

 • 7

  Днес се отправяме на втората част от пустинното ни приключение – Западните пустини. Отново ни очаква доста път – около 480 километра. Пристигаме около обяд и обядваме с местния екип. Преминаваме през Черната пустиня, спирайки на най-знаковите места, а след това се отправяме към Кристалната планина – скалисти хълмове, изградени от огромни гипсови кристали. Настаняваме се в района за първа нощувка на палатки.

 • 8

  Събуждаме се с изгрева и пием бедуински чай със закуската. Нарамваме еднодневните ранички и потегляме на първият си трек в пустинята. Целият ни багаж ще се превозва с джипове, което ще ни позволи максимално олекотени да се наслаждаваме на красотата на Сахара. Преминаваме през долината Ел Маттар и около обяд достигаме Лунната пещера. Правим почивка и продължаваме към прочутата долина Агабат, където ще се насладим на феноменален залез и вечеря под звездите. Нощувка на палатки.

 • 9

  Събуждаме се с изгрева и похапваме закуска. Стягаме си раниците за деня, зареждаме се с вода за пиене и поемаме през дюните на Каравеен. Около обяд достигаме малък оазис, където се намира Магическия извор. Водата струи от малък кладенец на големи струи, а покрай нас са необятни пясъци – гледката е просто нереална! Присядаме около палмите за обяд и почивка. Следобед продължаваме през Голямата долина и достигаме къмпинга си близо до Акацията на Шахин. Нощувка на палатки.

 • 10

  Събуждаме се с изгрева и неизменния бедуински чай. Днес преминаваме през долината Хесна (Малката долината) и целта ни е да достигнем Аин Кадра – друг известен оазис с буен извор, където дори ще можем да си вземем душ! Следобед продължаваме през Долината на палатките и по залез достигаме най-атрактивната част на Бялата пустиня. Време е за последната ни вечеря край лагерния огън и нощувка на палатки

 • 11

  Днес правим финален преход през причудливите скални образувания на Бялата пустиня и постепенно излизаме от нейните прегръдки. В края на трека ни очакват джипове, които ще ни откарат към оазиса Бахария за обяд и душ. Следобед ни очаква пътя към Кайро. Настаняваме се в хотела в Стария град за нощувка и освежаване – утре ни очаква третата част от пътуването ни!

 • 12

  Ставаме рано и отпътуваме за Синайския полуостров. Очакват ни около 450 километра до сърцето на скалистия полуостров. По пътя ще пресечем Суецкия канал и ще научим любопитната история на това изумително съоръжение! В ранния следобед достигаме до манастира Света Катерина и подножието на планината Синай. Тук се настаняваме в малък хотел и отиваме да видим едноименния манастир. Обителта Света Катерина е основана още през 6-ти век и е най-старият постоянно обитаван християнски манастир в света! Тук се помещава и според някои най-старата функционираща библиотека в целият свят. Тук е изходната точка за изкачването ни. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 13

  Ставаме по тъмно и започваме изкачването на планината Синай. Пътеката ни първоначално преминава по дълга долина, врязана между масивите на Връх Моисей и връх Катерина. След около 3 километра напускаме долината и започваме стръмното си изкачване към върха. След около 5-6 часа достигаме най-високата точка на Египет! Правим снимки и обхождаме с поглед неизбродимите планини на Синайския полуостров. Почиваме, спускаме се обратно и отпътувам към брега на Червено море за заслужена почивка в комфортен хотел. Нощувка.

 • 14

  През деня ще можем да мързелуваме и да се излежаваме на плажа. Късно следобед отпътуваме за летището, за полет до Кайро. Настаняваме се за последна нощувка в Египет преди сутрешния ни полет за България.

 • 15

  Отпътуване за България или продължаване към културната част.


Включва:

 • Всички наземни трансфери и наземен транспорт
 • 8 нощуки в хотели
 • 5 нощувки на палатки
 • Пълен пансион по време на трека и вечери и закуски за престоят ни в Сива
 • Палатки, постелки и общо къмпинг оборудване
 • Местни водачи, шофьори и готвачи за нощувките на палатките
 • Асистанс за бързо преминаване през визовите формалности в Египет
 • Професионален български водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 10 000 евро

Не включва:

 • Международни и вътрешни самолетни билети
 • Виза, Входове и такси за музеи и атракции
 • Храна извън описаната в програмата
 • Бакшиши за местния екип
 • Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Желаещите за по-къс вариант могат да се включат в програмата или да я напуснат по всяко време, когато групата преминава през Кайро.

В допълнение, желаещите да опознаят удивителната история на Египет, ще могат да удължат пътуването си с водач-египтолог на български, посещавайки Саккара и плавайки с круиз по Нил от Асуан до Луксор.

За цени на всяка от опциите, моля направете допълнително запитване.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече