Под звездите на Голям Кадемлия

Виж снимките

Масивът Триглав! Неговите впечатляващи скални крепости се издигат високо над останалите върхове в планината, отстъпвайки само на първенеца Ботев. През каменните стени летят шеметни водопади превръщайки масива в природно великолепие! ТрекМания ще вдигне летвата още по-високо - вторият по височина връх в планината - Голям Кадемлия! Какво ни очаква ли? Нещо незабравимо! Очаква ни митична нощ само на чували на самия връх! Ще преминем през Бабското пръскало и ще изкачим Северни ръб на Кадемлията, а на следващия ден след феноменален изгрев ще ви покажем някои от най-дивите части на планината!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Тъжа. Нарамваме раниците и се отправяме към дебрите на масива Триглав. Нашето изкачване започва с преминаване покрай две скални кули, някога тракийски култови обекти, предоставящи феноменални изгледи към ждрелото на река Тъжа – Иванчов и Паунов камък! Оттук преминаваме покрай хижа Русалка и продължаваме към района на Бабското пръскало  един от най-красивите и потайни водопади под Голям Кадемлия. Правим подобаваща почивка и се наслаждаваме на страхотните гледки и чистата дивотия на Балкана. Оттук ни предстои финалното дълго и стръмно изкачване, което ще ни отведе буквално във висините! Това е южният ръб на Голям Кадемлия, започващ с тревисти склонове и преминаващ в красиви каменни реки, свършващи само на метри от най-високата кота. Всяка крачка към високото ни е възнаградена хилядократно в момента в който видим гледките край нас! Присядаме и се наслаждаваме на залеза, обагрящ околните върхове и дълбоки долини. Топлата светлина на залязващото слънце постепенно се заменя от студеното сияние на далечни звезди, под които си разпъваме чувалите и заспиваме

  Денивелация (+): 1800 м. Денивелация (-): 50 м. Разстояние: 12 км.

 • 2

  Събуждаме се с първите лъчи на слънцето! Изгревът от вторият по височина връх на Стара планина е абсолютно зашеметяващ! Любуваме му се с чаша кафе в ръка и правим страхотни снимки! Днес ще „отскочим“ до съседните красиви върхове, до които рядко ходят туристи. Започваме с Малък Кадемлия, от който се разкриват гледки към Пеещите скали и долината на река Габровница. Продължаваме по ръба на масива към връх Пиргос, а от него към връх Зли Връх, известен още като Мазалат. Гледки, гледки, гледки… Няма как да ги опишем с думи, но можем да ви ги покажем! Оттук ни предстои нестандартно спускане към едно от рядко достиганите пръскала на Триглав – Тъжанското пръскало! Преминаваме покрай десетки скални образувания, потайни кътчета и панорамни площадки, преди да застанем в подножието на величествената каскада! Правим снимки и си почиваме преди да продължим през вековните букови гори към село Тъжа. След тези епични два дни е време да се наградим и разхладим със студени бири в изпитано заведение! Отпътуваме за София и пристигане около 19:00 часа.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 2050 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • Лицензиран планински водач
 • Спален чувал и надуваемо шалте
 • Застраховка

Не включва:

 • Плик-чаршаф за спален чувал - задължително!
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Палатка/Спален чувал/Шалте – Къмпинг екипировката за приключенията от серията КъмпингМания е включена в цената и се предоставя от фирмата. Всеки участник, който има лична екипировка и предпочита нея – може да я използва.
 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – Добре е раницата да е между 40 и 60 литра и да има достатъчно място за събиране на обемен багаж – спален чувал, шалте, палатка или да има достатъчно катарами за закачане на допълнтелна екипировка на нея.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др. За вечерята на палатки е добре да имате храна, която може да приготвите на огън, на котлонче (ако си носите) или няма нужда от термична обработка.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
 • Котлонче/Газ – може да си носите котлонче на газ, с което да си стоплите вода за кафе/чай или да си приготвите вечерята или закуската
 • Запалка/Кибрит
 • Репелент срещу насекоми

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече