Планинските първенци на Хърватска

Виж снимките

Динарската планинска система е една от най-обширните на Балканите и заема съществена част от Територията на Хъртватска! Макар надморската му височина да не надвишава 1913 метра, това море от скалисти върхове крие неподозирани предизвикателства и изненади за планинарите! ТрекМания ви представя една уникална програма, която ще ви даде възможност да стъпите на най-високата точка на Динарите – връх Троглав (1913 метра), да изкачите най-високия връх на Хърватска – връх Динара (1810 метра), да премерите сили с предизвикателния първенец на карстовия титан Велебит – Вагански връх (1757 метра) и да видите Макарската ривиера от най-високия връх на Биоково – Свети Юре! Така ще стъпим на трите най-високи планински първенци в Хърватска и най-високия връх на целите Динари!!! В допълнение на незабравимите планински преживявания, които сме ви приготвили, ще можете да видите величествените каньони Мала и Велика Пакленица, кристални извори и впечатляващи водопади, както и да опознаете някои от най-запомнящите се исторически забележителности в планинските райони на Хърватска и Босна!


Описание (по дни)

  Заминаване от Метро станция Сливница, обръщалото на автобусите в 06:20 часа

 • 1

  Днес ни предстои едно дълго пътуване през някои от най-оспорваните територии на Балканите и ще се запознаем с динамичната им история. Ще преминем транзитно през Белград и ще поспрем за кратко във втория по големина град в Босна и Херцеговина – Баня Лука. От тук пътят ни навлиза в дивите планински райони на страната, преминава покрай древните крепости Звечайград, Гребенград и Бочац, разположени в живописния каньон на река Върбас. Рано вечерта пристигаме в района на мистичния Мръконич град и се настаняваме. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 2

  Днешният ден е посветен на първенеца на цялата Динарска планинска верига – връх Троглав. Напускаме къщата за гости в ранното утро и се отправяме към подножието на планината и изходния пункт. Предстои ни преход през разнообразния карстов терен на Динарите. Пътеката ни навлиза в красива букова гора и скоро започва да се вие на стръмни серпентини към високите пасища разположени над нея. Скоро излизаме на обзорно скално ребро, от което се открива, впечатляваща панорама към внушителния северен циркус на върха. След 5 часа от началото на прехода вече сме на най-високия връх – Троглав (1913 метра)! Гледките са впечатляващи, а удовлетворението е максимално! Уникалното местоположение, релеф и геология са предпоставка за голямо разнообразие от цветя и водачът ще ни покаже на връщане по-интересните от тях! Слизане до мястото за среща с буса. Отпътуваме за Макарската ривиера и се настаняваме в уютни апартаменти на брега на морето в град Макарска. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 990 м. Денивелация (-): 990 м. Разстояние: 16 км.

 • 3

  След вчерашния натоварващ преход днес е време да разпуснем. Затова сме ви избрали два върха с великолепна панорама и почти без изкачване :) Насочваме се към планината Биоково, разположена само на няколко километра от морските брегове! Нейните величествени скални стени се издигат на стотици метри над морето и образуват своеобразна каменна стена, увенчана с няколко високи и обзорни върха! Първи в програмата ни е Велики Вошац. Разположен на самия ръб на скалната стена, от върха се открива панорама, която ще остане винаги в сърцата ни и дълго време няма да можем да се отърсим от нея! Разходката до върха трае само 40 минути в посока, но ще ни възнагради с една от най-красивите гледки на Адриатическото крайбрежие и ще ни подготви за следващото изкачване. Втората ни цел за деня и първенецът на планината Биоково – връх Свети Юре! Изкачването до него ще трае около час и ще ни покаже един нов, нестандартен поглед над безкрайните карни полета на планината! Спускаме се до мястото за среща с буса и отпътуваме за град Книн. Настаняване в района. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 4 км.

 • 4

  Днес ни очаква второ епично изкачване към висините на Динарската планинска система. Ставаме рано и се отправяме към подножието на връх Динара – най-висок връх в Хърватска! Очаква ни около 1200 метра изкачване! Пътеката ни върви полегато през старинна крепост, обширни планински пасища, покрити с цветя, вековна букова гора и на финала през обширен клеков пояс, който до последно ще ни пази сянка от жаркото Адриатическо слънце! Четири часа от началото на прехода ни стъпваме на Хърватския първенец! Гледките отново са впечаляващи, а при хубаво време ще можем да видим дори Адриатическо море и някои от по-големите острови в района на Сплит и Шибеник! Връщане до мястото за среща с буса. Връщане до Книн. По пътя ще посетим Тополския водопад (22 м.) и Книнската крепост. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 1250 м. Разстояние: 16 км.

 • 5

  Време е да отправим взор към най-дългата планина в Хърватска – Велебит! Отпътуваме за подножието ѝ и за разположения на територията ѝ национален парк Пакленица! Преди това обаче ще посетим някои от най-интересните манастири и крепости кацнали по ръбовете на каньоните Крка и Зрманя. Ще посетим манастира Крка и ще снимаме останките от крепостите Трошени град и Нечвен, кацнали на склоновете на река Крка. След това ще се отправим към поречието на Зрманя, ще посетим манастира Манастирска Крупа и ще снимаме изумително красивия каньон Крупа! Следобед пристигаме в Стариград – вратата към Велебит и се настаняваме в комфортен хотел. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 6

  Днес ще станем много рано. Тесният планински път ще ни отведе навътре в сърцето на планината, откъдето ще предприемем „щурма“ си към нейния първенец – Вагански връх. Преминаваме през гористите склонове, обграждащи най-високите части на планината и достигаме високите и карни полета. Каменистият терен може да ни забави, но скоро достигаме до дъхавите поляни, разположени в подножието на върха. Още малко усилия и вече сме на най-високия връх на Велебит – Вагански връх (1757 метра)! Панорамата от тук е феноменална! В краката ни са двата величествени каньона – Мала и Велика Пакленица, които прорязват скалните недра на планината и като две огромни вкаменени реки се „вливат“ в Адриатическо море! Правим снимки, почиваме и поемаме по обратния път. Връщане до мястото за среща с буса и трансфер до района на Карловац. Настаняваме се в уютна къща за гости и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 19 км.

 • 7

  Закуска и отпътуване за България. Пристигане в София около 20:00 часа.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 6 нощувки в къщи за гости/семейни хотели
 • Професионален български планински водач
 • Екскурзоводски услуги
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията и Бивачна екипировка
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече