Най-зашеметяващите трекове на Тибет и влакът до Лхаса

Виж снимките

Тибет и някогашният дом на Далай Лама ни очакват! Ще пристигнем в Земята на Снеговете обаче не как да е, а с най-високо преминаващата железница в Света! И въпреки че за много хора само това е достатъчно приключение, нашето тепърва ще започне! Преди малко повече от 100 години през 1921, Джордж Мелъри и Гай Бълок са първите хора от запада, зърнали величието на Източната стена на Еверест и Северната стена на Лхотце и първите получили разрешение от Далай Лама за изкачване на най-високия връх на Земята! Оттогава съществения туристопоток се стича до Базовия лагер на Еверест при манастира Ронгбук, но до Източната стена на Чомолунгма достигат малцина! ТрекМания обаче ви предизвиква с един зашеметяващ трек до Долината на Орхидеите, Долината Кама и ледника Кангджунг. Ще обиколим от север и осемхилядника Макалу, ще преминем през няколко превала и ще нощуваме по бреговете на приказни езера! Вторият трек разбира се ще е около легендарният връх Кайлаш, където ще направим Голямата Кора и ще посетим бреговете на езерото Манасаровар. Всичко това ще допълним с разглеждане на Потала и други забележителности в Лхаса, както и на ключови манастири и крепости на Тибетското плато!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Китай и столицата му Пекин.

 • 2

  Около 11:40 кацаме в китайската столица и преминаваме през граничните формалности. Прехвърляме се на терминала за вътрешни полети и хващаме финален относително кратък полет до административния център на провинция Цинхай – град Синин. Градът е разположен на около 2300 метра надморска височина и е чудесна отправна точка за аклиматизация :) Трансфер до хотела и нощувка.

 • 3

  След закуска се отправяме към ЖП гарата на града, откъдето започва Цинхай-Тебетската железница, която ще ни отведе до столицата на Тибет – Лхаса. Влакът тръгва около 11:40, но ние трябва да сме поне час по-рано там, за да преминем нужните формалности и разрешителните ни за влизане в Тибет да бъдат проверени. Настаняваме се в първа класа – спални купета за 4 човека с дюшеци и завивки – време е да се насладим на едно от най-впечатляващите пътувания с влак в целият свят! Трасето е построено на две части, като първата и по-лесна част е завършена през 1984 година и е достигала до град Голмуд. Градът е третият по големина на Тибетското плато,  разположен е на около 2800 метра и пътуването ни до него ще бъде около 814 км. Време е да заспиваме в комфортните купета, след като сме посетили ресторант вагона и опитали от разнообразната храна в него. Нощувка във влака.

 • 4

  Събуждаме се сред невероятния пейзаж на Тибетското плато, през който прелитаме с около 120 км/час . Средната надморска височина на Тибетското плато е около 4000 метра и местата през които преминаваме са едни от най-изолираните на континента. Тази втора част от железницата е дълга около 1200 километра и е построена между 2001-2006 година, като по време на строежа ѝ са преодолени много инженерни предизвикателства и загубени много човешки животи, поради трудните условия на работа.  Докато се возим ще преминем през най-високата гара в света – Танггу-Ла, разположена на 5068 метра, ще преминем през най-високо разположение железопътен тунел в света – Фъбхуошан, дълъг над 1300 метра и издълбан на 4905 метра над морското равнище. Най-високата железница в света определено ще ни донесе много емоции и феноменални гледки от прозорците си. Около 20:00 часа достигаме тибетската столица – Лхаса. Тук ни посреща местния екип. Следва кратък трансфер до хотела, настаняване, вечеря и нощувка.

 • 5

  Днес започваме с опознаване на Тибет и неговата столица. Първата ни цел е Потала – впечатляващия 13 етажен Зимен дворец на Далай Лама. Време за разглеждане и посещение на прочутите погребални ступи на предишните Далай Лами и пещерата за медитация на 33-ия тибетски крал. Следобед ще посетим храма Джоканг основан от 33-ия тибетски крал през 7-ми век.  Време за обиколк на храма по улица Бакхор и опитване на тибетски чай. Връщане в хотела за вечеря и нощувка.

 • 6

  Закуска. Напускаме хотела и се отправяме към втория по големина град в Тибет – Шигатзе. През следващите дни ни очакват дълги дни преминаващи във возене през безкрайните простори на Тибетското плато. Днес пред нас се простират 360 километра (около 9 часа) и макар и дълго пътуването ни ще бъде наситено с емоции и феноменални гледки. Ще преминем през прохода Гампа ла (4790 метра) и ще видим езерото Ямдрок Цо – най-голямото сладководно езеро в подножието на Хималаите. Ще видим свещената планина Ниенчен Кхангсар (7191 метра) покрита с блестящи ледници и ще видим отблизо ледника Корола. Пристигаме в Гиантзе – трeти по големина град в Тибет и правим разходка до Манастирите Пелкор и Гиантзе Кумбум. Следват още около 2 часа път и пристигаме в Шигатзе за вечеря и нощувка в хотел.

 • 7

  Сутринта закусваме и се отправяме към село Тингри през Лхатце. По пътя ще спрем на върха на известния проход Гаву Ла (5198 метра) от където се открива спираща дъха панорама към 5 от най-високите върхове на планетата. След спускане към село Йоупа, което е и изходната точка за трека ни. Настаняваме се в местна къща за гости. Вечеря и нощувка.

 • 8

  Събуждаме се на 3850 метра, в подножието на величествените Хималаи. Днес ни предстои старта на един от най-незабравимите възможни преходи в Тибет! Товарим целият си багаж на керван от якове и поемаме по каменист път с еднодневни ранички. Пътят ни води по дъното на долина и постепенно преминава в пътека. След около 5 часа достигаме първият си палатков лагер, разположен около езерата Шоуо Цо (4750 метра). Настаняваме се в лагера за почивка, аклиматизация и нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 11 км.

 • 9

  Събуждаме се и закусваме. Днес ни предстои изкачване на първият от многото проходи за това пътуване. Това е Шоуо-Ла и отстои само на около 2 километра от лагера ни. Кратко но стръмно изкачване ни отвежда на малко над 4900 метра, като през цялото време кристалният снежен връх на Макалу, ще блести над нас като пътеводна звезда, а веднъж стъпили на върха на превала, ще имаме феноменална гледка към целият му масив. Оттук се спускаме към Долината на Орхидеите, където ще нощувка в лагер на около 4000 метра, в самото подножие на Макалу и източната му стена.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 14 км.

 • 10

  Събуждаме се сред ромон на водопади и аромат на орхидеи. Закусваме и отново с с леки ранички се отправяме към следващия лагер. Днес преходът ни ще бъде относително лесен – ще се движим между 4000 и 4400 метра, траверсирайки няколко долини с езера и живописни речни корита, като през това време обикаляме и масива на Макалу. Пред нас долината Гама се разгръща все повече и при пристигането ни в лагера вече ще имаме не само гледка и към Северната стена на Макалу, но и към подстъпите на ледника Кангджунг и гигантите Лотце и Еверест! Почиваме в лагер Тангсунг, попивайки с очи тази феноменална панорама. Нощувка.

  Денивелация (+): 650 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 12 км.

 • 11

  Събуждаме се в лагера и пийваме кафе с гледка към издигащите се в далечината Еверест и Лотце – днес ни предстои да се придвижим още с около 12 километра към тях. Започваме със спускане към пасището Баданг. Оттук постоянно променящата се пътека поради срутващите се склонове, започва да вие между полянки и гигантски канари. През цялото време навлизаме все по-навътре по долината на ледника Кангджунг,  а Източната стена на Еверест се издига все по близо над нас. Следобед достигаме до лагера Палтанг и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни очаква дълъг ден.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 12 км.

 • 12

  Днес е денят в който ще се приближим максимално до най-високият връх на планетата - Еверест и неговата източна стена! Малцина туристи достигат до този район и пътеката далеч не прилича на тази до базовия лагер от Непалска страна. Предстои ни първоначално трудно изкачване по скални отломки с доста голям наклон, а след това и дълго траверсиране на ледника. Феноменалната гледка обаче си заслужава всяка крачка и капка пот! Пред нас се извисяват умопомрачителни водопади от лед, сняг и скали – Северната стена на Лотце и Източната на Еверест! Повече от 3 км отвес! Правим снимки, почиваме и поемаме по обратния път към лагера. Нощувка

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 18 км.

 • 13

  След закуска е време да потеглим обратно към градовете на Тибетското плато. До тях обаче имаме още доста километри ходене и проходи за преминаване. Днес денят ни ще премине по вече познатите пътеки, които ще ни отведат до лагер Тангсунг. Тук ще съберем сили, защото следващите два дни ще трябва да прехвърлим билото на планината. Нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 12 км.

 • 14

  Ставаме, закусваме и нарамваме леките ранички. Днес ще трябва да достигнем езерото Цо Шорим, което ще е отправна точка за следващия ни проход. Лагерът ще е разположен на малко под 5000 метра. Гледките от езерото към Макалу, Лотце и Еверест са феноменални и ще имаме достатъчно време да им се порадваме. Нощувка.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 11 км.

 • 15

  Ставаме много рано и след бърза закуска потегляме. Предстои ни най-дългият преход до момента, но и последният в тази част на Тибет. Започваме с изкачването на прохода Нангма-ла, който е с височина от около 5344 метра. Оттук преминаваме покрай красивото езеро Латце Цо и след доста продължително спускане, достигаме село  Лундуплинг. Разделяме се с екипа от планината и кервана от якове и се настаняваме в къща за гости. Нощувка.

  Денивелация (+): 350 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 20 км.

 • 16

  След закуска е време да напуснем подножието на Еверест. Преди това обаче няма да пропуснем да отскочим и до по-комерсиалната му част, където ще посетим манастира Ронгбук – най-високо разположеният манастир в света според някои (5154 метра) Оттук ни очаква дълъг път, който първо ще премине през прохода Ламна Ла, откъдето се откриват феноменални гледки към поредния осемхилядник – Чо Ойо! От прохода продължаваме към езерото Пейко Цо, откъдето пък при хубаво време ще се насладим на страхотна гледка към единствения осемхилядник, разположен изцяло на Тибетска територия – Шиша Пангма. Привечер достигаме малкото селище Сага (4500 метра), където ще се настаним в хотелче с базови условия (оттук до завръщането ни в Шигатзе удобствата на цивилизацията няма да са много). Нощувка.

 • 17

  Закуска. Отпътуваме за врата към Кайлаш – малкото селище Дарчен. Предстоят ни около 450 км (около 11-12 часа) Днес ще бъде паметен ден – ще зърнем за първи път свещеното езеро Манасаровар, ще посетим бреговете му и при хубаво време ще имаме първите си гледки към Кайлаш! Вечерта се настаняваме в хотел за вечеря и нощувка.

 • 18

  Закуска. Отпътуваме за село Дрирапук (около 2 часа) Тук ще вземем якове и носачи и ще започнем Обиколката на Кайлаш. Днес ни очаква преход от 13 километра с денивелация от около 400 метра. Преминаваме покрай Източната страна на върха и достигаме манастира Дрирапук. Настаняваме се в къщи за гости (много базови условия) за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 400 м. Денивелация (-): 50 м. Разстояние: 13 км.

 • 19

  Днес е черешката на тортата и най-трудния от дните на обиколката  – ще преминем през прохода  Долма (около 5630 метра). Тръгваме рано сутринта, защото ни очакват около 750 метра денивелация и около 22 километра до крайната ни точка за деня – Манастира Дзултрипук и намиращата се наблизо пещера на Миларепа – прочут тибетски йога и поет и ключова фигура в Тибетския Будизъм. Настаняване в къщи за гости за вечеря и нощувка (много базови условия)

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 21 км.

 • 20

  Днес завършваме нашата Кора и изминаваме последните 7 километра до мястото за среща с транспорта. Време е да посетим отново бреговете на свещеното езеро Манасаровар и да се потопим в горещите минерални извори, разположени наблизо. Вечерта ще се настаним в къща за гости за заслужена почивка в Дарчен.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 21

  След закуска е време да отпътуваме по познатия ни път за Лхаса. Днес ще достигнем до Сага – около 530 километра и 14 часа път. Настаняваме се в хотел за вечеря и нощувка.

 • 22

  След закуска отпътуваме за градчето Лхатце – 350 километра (около 6-7 часа) Ще посетим разположеният наблизо манастир Сакия, основан през 1073 година. Настаняваме се в хотел за вечеря и нощувка.

 • 23

  Днес е последният ни ден по пътищата на Тибет. Късно следобед, след около 400 километра достигаме Тибетската столица за финална нощувка.

 • 24

  Сутринта отлитаме за Пекин и оттам за България.


Включва:

 • Билет за първа класа за Цинхай-Тебетската железница от Синин до Лхаса
 • Целият наземен транспорт в Тибет съобразно програмата
 • 3 нощувки в хотел 3* в Лхаса в двойни стаи със закуска
 • 1 нощувка в Шигатзе в хотел 3* в двойни стаи със закуска
 • Нощувки в Сага и Дарчен в хотели 2* в двойни стаи със закуски
 • Нощувки в къщи за гости по време на Голямата Кора и преди и след трека
 • Пълен пансион по време на Трека в Долината Кама
 • Нужната къмпинг екипировка по време на Трека в Долината Кама
 • Якове, готвачи и помощен екип по време на Трека в Долината Кама
 • Професионални местни планински водачи
 • Професионален Български планински водач
 • Всички такси за разрешителни за Тибет
 • Медицинска застраховка за 20 000 лв

Не включва:

 • Международни и вътрешни полети
 • Допълнителни нощувки ако полетите го налагат
 • Храната извън описаната като включена
 • Такси за Китайска виза
 • Якове/Носачи по време на Кората, както и напускането ѝ с джип ако се наложи
 • Бакшиши за местния екип
 • Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Тъй като 80% от програмата се осъществява на голяма надморска височина, препоръчваме всеки участник да е имал предишен опит над 4000 метра, а при съмнение във възможностите си, да се свърже с нас за консултация!

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече