Мадейра - Атлантическият планински рай

Виж снимките

Мъглите под нас се разтварят и пред погледа ни заблестява кипналият Атлантически океан. Преминаваме над скалист полуостров разцепил запенените вълни и кацаме на едно от най-опасните летища в света. Ето го и него – остров потопен в пищна тропическа растителност, прорязан от долини обрасли с орхидеи и огласян от шума на високи стотици метри водопади, заобиколен от живописна крайбрежна ивица и осеян с китни малки градчета. Над всички тях обаче се издигат величествени планини, увенчани със скални зъбери, отвесни вулканични кули и тесни ръбове. Планини раздиращи облаците, завихрящи мъглите и създаващи пейзажи достойни за очите на боговете! Това е Мадейра – вълнуваща, неповторима и очакваща ви!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Мадейра. Късно вечерта се настаняваме в апартаменти в центъра на града. Нощувка.

 • 2

  Днес се отдаваме на почивка след дългия и изморителен полет. Ще спим до късно, ще закусим Пастейш де Ната с капучино край морето, ще опознаем разноцветните улички, китните площади пълни с живот и ще опитаме страхотната местна кухня. Нощувка.

 • 3

  Закуска. Днес ще се изкачим в надвисналите на Фуншал високи планини, увенчани с непристъпни скални зъбери! Транспортът ни оставя на Посада Ариейро, а ние буквално след 5 минути вече сме на първия за деня ни връх - Пико до Ариейро (1805 метра). Това е първият ни поглед над планинския свят на този удивителен атлантически остров и гледката задължително ще ни остави безмълвни. Под нас синее океанът, дълбоки клисури се спускат от върха към него, а над всичко това пред нас се издигат непроходими скални зъбери и кули… Това е нашият път! Не се стряскайте – пътеката представлява алея, умело преодоляваща този наглед непристъпен релеф, и е подходяща дори за съвсем начинаещи туристи. През поредица от стъпала, наблюдателни площадки, тунели издълбани в кулите от лава и панорамни пътеки за около 4 часа достигаме до подножието на най-високия връх на острова и архипелага – Пико Руиво и едноименната хижа. Тук ще поспрем да починем и да похапнем преди да направим финалното изкачване за деня. Тръгваме към върха и след по-малко от час сме вече на най-високата му точка – 1861 метра над океана и драперията от долини и скални ръбове, които ни заобикалят! Време за снимки и тръгваме по обратния път към транспорта, правейки красивия траверс за втори път. Трансфер до хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 16 км.

 • 4

  Закусваме и тръгваме рано - днес ни очаква дълъг и разнообразен ден, започващ от най-западната точка на острова - Понта до Парго. Тук скалите на острова пропадат стотици метри под краката ни и се гмурка в дълбоките сини води на Атлантика, където рибари и гмуркачи ловят риба и миди. Правим снимки на фара и се насочваме отново към високите части на острова. Предстои ни преминаване по една от най-известните пътеки - левади - до водопада Риско и 25-те Извора! Ще се насладим на тучната зеленина на острова и ще се насладим на шеметни водопади. Кръговият маршрут ни води обратно до транспорта, който ни отвежда до едно от следващите чудеса на острова и наше любимо място - мистичната гора Фанал. Вековни дървета, с разкривени от вятъра клони обрасли с мъх, се показват от мъгливите вълма. Гледката е незабравима и сюреалистична! Правим снимки и поемаме към мястото за нощувка и вечеря.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 10 км.

 • 5

  Отново ставаме рано и закусваме. Днес ще преминем по северната част на острова и ще достигнем до най-известната левада на Мадейра - тазо до Калдейра Верде и Калдейра Инферно. Водните канали ни водят през дълги тунели, изкопани във високите стотици метри отвесни скали. Преминаваме през вековни гори и панорамни площадки и достигаме до спиращите дъха циркуси, в които се изливат шеметни водопади. Правим снимки и се връщаме към транспорта, който ще ни отведе до друга прочута част от острова, която обаче е пълна противоположност на видяното до тук - почти пустиня. Това е полуостров Сао Лоренсо! За разлика от гъстите тропични джунгли в централната част на острова тук властва суша. Това обаче само подсилва фантастичния пейзаж! Ще направим преход около 4 часа до най-далечната част на полуострова, преминавайки над високи над сто метра скали в подножието, на които се разбиват гигантските океански вълни. Въздухът е изпълнен с морски пръски, а пътеката се извива през най-невероятни скални форми и връхчета! Връщаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Фуншал за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 15 км.

 • 6

  След вчерашната загрявка до най-високия връх на острова днес ще се отправим към централната планинска част, където ще направим преход по ръба на шеметни бездни през величествени скални кули до един от най-впечатляващите върхове на острова! Пред нас са наредени скалисти крепости, които възпират океанските течения и мъглата кълбяща се по тях им придава магически облик. Отново пътеката, удобно и леко преминаваща през наглед непристъпните скали, ще ни предостави незабравими изгледи и възможност за снимки. След няколко слизания и изкачвания по назъбеното било достигаме Пико Гранде (1654 метра). Уникалното съчетание на вулканичния произход на острова с богата растителност и уникалния релеф придават такава красота на тези планини, с каквато малко места по света могат да се похвалят. Гледката от Пико Гранде ще ви убеди в тези твърдения с лекота! Колкото и да не ни се иска, трябва да се отделим от това Райско кътче и да поемем обратно към крайбрежието и една от най-високите крайбрежни скали в цяла Европа – Кабо Жирао! Стъклена платформа издадена над високите над 600 метра отвеси ще изпита вестибуларния ви апарат, но и ще ви предостави изглед, който ще запомните за цял живот!. Връщаме се обратно до буса, който ще ни откара до хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.

 • 7

  След закуска отпътуваме за покрайнините на град Фуншал, за да посетим хълма Монте и ботаническата градина, обявена за една от най-красивите в света. Следобед се отправяме към покрайнините на Машико, където ще направим преход по най-известната крайбрежна левада на острова, преминаваща по обзорните крайбрежни скали на северната част от острова. 

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 13 км.

 • 8

  Полет за София

   


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 7 нощувки в хотели и туристически апартаменти
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София –Фуншал - София
 • Храна по време на екскурзията, Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Според полетите е възможно програмата да започне ден по-рано или да завърши ден по-късно, ако се налага прекачване и нощувка. Разходите по допълнителните дни и нощувки не са включени в програмата.

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече