Зъбът и Куклите – Феноменален зимен Пирин

Виж снимките

Зимата е към края си и ТрекМания се насочва към една от последните крепости на снеговете и зимните панорами и приключения! Представяме ви Беговишката долина – някогашен ледников рай, днес обграден от скални титани. Първият ден на това страхотно приключение ще ни отведе високо по течението на река Беговица, за да се насладим на страхотни гледки към предизвикателствата за следващия ден, а именно – Зъбът и Куклите! Зъбът се издига като каменна кула и ще ни предостави освен адреналин и феноменални панорами към все още заснежен Пирин, а скалните жандарми на Куклите ще са перфектния завършек на една вълнуваща зима!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Пристигане в хижа Яне Сандански. Следва кратък преход с раниците през обраслата с иглолистни гори долина на река Беговица до едноименната хижа. Настаняваме се, оставяме си багажа и отново сме навън сред пиринския сняг. Тръгваме нагоре по долината и се отправяме към Беговишката порта. Полегатия наклон на долината неусетно ни отвежда до подножието на превала и склоновете на величествената Каменица. Следва стръмно, но кратко изкачване до портата и след още 45 минути  и до най-високата точка на Беговишкия рид. От тук импозантните Каменица, Яловарникът и Зъбът ни се разкриват в цялата си прелест. Стотици метри отвесни скали, снежни улеи и красиви скални ръбове! Спускане обратно до хижа Беговица.  Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Ставаме още преди изгрев слънце! Поемаме по смълчаната долина с надвиснали скалисти върхове обграждащи пътя ни. Маршрутът ни води по долината на река Беговица, но от тук поемаме по стръмен, но сигурен маршрут по склоновете на долината. Изкачвайки се във височина по склона, хоризонта ни се разширява и гледките стават все по вълнуващи. Така неусетно достигаме до подножието на първата ни за деня цел – Зъбът! От тук крачката ни става по-лека, а панорамите все по-необятни! След още около час достигаме и кота 2686 метра – най-високата точка на Зъбът! Гледките към Яловарника и Каменица са опияняващи, а изгледа към останалите високи Пирински върхове са повече от вдъхновяващи! Правим почивка, снимки и продължаваме към следваща цел за деня – Куклите. Прехода по билото до този красив връх ще остане завинаги в сърцата и очите ни  и ще ни даде сили през топлите месеци да дочакаме следващите зимни приключения! Правим снимки от най-високата точка на Куклите и се спускаме към хижа Беговица, а оттам и към мястото за среща с транспорта. Отпътуване за София.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в Беговица
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече