Зимните Пирински чукари - Спанополски, Башлийски и Бъндеришки

Виж снимките

В София зимната инверсия пълни улиците с мъгла, но ние сме се устремили надалеч и нависоко! Зимният Пирин предизвиква смелите планинари и любители на снежните приключения! Целите ни този уикенд са три величествени върха във втората по височина планина в България – Спанополски чукар, Башлийски чукар и Бъндеришки чукар. Два дни по високите Пирински била, три върха и незабравими гледки и емоции.. Кой може да устои?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Пристигане в хижа Яне Сандански. Следва двучасов преход с раниците през обраслите с иглолистни гори склонове. Излизаме над растителността и пристигаме в заслон Спано Поле. Настаняваме се, оставяме раниците, хапваме и излизаме отново в прекрасната зимна планина, която ни зове. Днес ще изкачим Спанополски чукар, за да загреем за утрешния ден. Въпреки че е първит в нашия списък, върхът не трябва да се подценява! Преходът до него изисква добра физическа кондиция, а гледките от най-високата му точка ще ни оставят без думи. Снимки, чай и потегляме обратно към заслона. Време за почивка и хапване. Нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Ставаме още в ранни зори! Днес ни очакват два върха и атрактивно снежно ръбче, което ще ни вдигне адреналина! Но всичко по реда си… Започваме със склона, който ще ни отведе до първата ни цел - Башлийски чукар. Слънцето вече започва да огрява планината и долините в ниското и ни предоставя възможност да направим удивителни снимки! Почиваме за кратко на върха и поемаме по най-екстремната част от днешния преход – ръбчето свързващ Башлийски и Бъндеришки чукар. Осигурени от професионалния ни водач с лекота, но не малко емоции ще го преминем и ще стъпим на челото на един от най-личните върхове в този район – Бъндеришки чукар. Гледката от 2731 метра в самото сърце на Пирин е зашеметяваща! Синаница, Дончови караули, Вихрен, Тодорка, Каменица… Няма как да се изброят всички каменни гиганти, които ни обграждат. Все пак трябва да се откъснем от гледката и да започнем слизането си. Връщане до заслона по друг маршрут, където ще стегнем оставения от предната вечер багаж. Спускане до мястото за среща с транспорта и отпътуваме към София.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 10 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в заслон Спано Поле
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Котки и Пикел
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече