Връх Свети дух - Рилски панорами над Бели Искър

Виж снимките

Очертава се великолепен есенен уикенд със страхотно време и ТрекМаниаците се отправят към един връх увенчаващ края на високата част на Скакавишкото било – връх Свети Дух! Висок 2112 метра, върхът е покрит почти отвсякъде с гори и клек, но маршрутът който сме ви избрали ще ви запознае с по-привлекателната му страна :) А панорамите разкриващи се към Мусаленския дял, връх Пчелина и Скакавишкия рид и долината на река Леви Искър са просто феноменални! Предстои ни едно истинско приключение в едно от малкото останали диви кътчета в тази част на Рила, идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за района на село Мала Църква. Преходът ни започва с полегат черен път, който ни отвежда неусетно навътре по долината на река Леви Искър. След по-малко от час, достигаме разклона за заслон Алиница и поемаме по пътеката, виеща се на ситни зигзази по гористия склон на долината. Двеста метра денивелация по-късно и сме на страхотна поляна, а в самото и начало се издига заслончето. Правим почивка и се приготвяме за същинската част от изкачването. Тясна пътечка започва да криволичи и да ни превежда през поредица от вековни мурови гори и скални реки. С всяка крачка се издигаме все по-високо и достигаме тревистия склон преди същинското било. Кратко подсичане на поляната, финални метри изкачване и сме на върха – Свети дух! Ще се отбием и до по-високата и панорамна кота на 2116 метра, за снимки и глидки преди да поемем надолу към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към София, като не пропускаме да се отбием на изпитано място за заслужено похапване. Връщане в София около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече