Вейката – най-южната точка на България и светилищата на Ночево и Асар Кая

Виж снимките

ТрекМания ви представя едно уникално съчетание от мистиката на Тракийски светилища, обредните обекти, пролетната природа и великолепните гледки от най-южната точка на Република България – връх Вейката! Ще посетим тракийския комплекс при село Ночево, ще се докоснем до магическата Гъба при село Женда, осеяна със скални ниши и ще посетим „Костенурките“ при село Фотиново! Ще стъпим на връх Вейката, едни от най-атрактивните и красиви върхове в тази част на Родопите, съчетаващи в себе си вековни букови гори, панорами и скалисти ръбчета и магията на дивите божури! Очаква ни уют и Родопско гостоприемство съчетано с уникални гледки към пролетните Източни Родопи! Елате с нас за един незабравим майски уикенд!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Тръгваме рано, защото ни очаква дълъг и наситен с емоции ден. Първата ни цел е районът на село Ночево, където ще направим преход за опознаване на гигантския Тракийски комплекс, разположен по склоновете на съседния връх. Следващата ни цел е село Женда и интересния скално-култов обект Каменната Гъба. Тази величествена скала с причудлива форма, осеяна с обредни ниши, ще ни остави без думи, а панорамата, откриваща се от нея, ще ни накара завинаги да заобичаме Източните Родопи. В късния следобед се отправяме към подножието на връх Вейката. Преди това обаче ще се отбием в района на село Фотиново, където ще видим мистични скални изсичания с любопитни форми наречени „Костенурките“. Достигаме района на Кирково, където ще се настаним в уютна къща за гости. Нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  Рано сутринта закусваме и стягаме малките си раници. Предстои ни един интересен ден из горите и билото на Гюмюрджински снежник. Бавно набираме денивелация през буковите гори, достигайки до билото и националната граница. Тук стари постове и гранични камъни ни напомнят за едни други времена и ние се отправяме на изток. Преминаваме връх Юч бунар и след още малко достигаме и до основната цел на нашето пътуване – връх Вейката. Със своите 1463 метра той е най-южната точка на Република България и разполага с доста приятни панорами към близките и далечни яркозелени пролетни била и склонове на Източните Родопи. При подходящи условия и разположение на групата има възможност да си спретнем кръгов маршрут и да се върнем по забравени пътеки обратно в цивилизацията. Достигаме мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Пристигане след 20:30 часа.

  [900,900,16]

   


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече