Траверс на Маричния циркус

Виж снимките

Най-красивата и спокойна част от есента е и ТрекМания ви кани на едно епично приключение в една централна, но въпреки това рядко посещавана част от Рила! Това е Маришкият циркус и обграждащите го върхове – Кози връх, Манчо, Маришки чал, Голям и Малък Близнак и Мусала! Това е предизвикателство само за отлично подготвени планинари, в което многото километри и денивелация ще ни възнаградят с феноменални гледки към първенеца на Балканите и изворите на река Марица – Маричините езера! Стягайте раниците ;)


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за покрайнините на Боровец. Днес ни очакват само 15 километра ходене, така че се очертава спокоен ден, който ще прекараме основно из гористите склонове на Рила. Пътеката ни започва от ски пистите и по познатия ни ски-път поемаме към хижа Чакър войвода.  Тук ще поспрем за почивка и хапване преди да продължим към двореца Саръгьол и заслон Кубадинка. Пътеката ни води към хижа Марица, където отново ще починем преди финалното и основно изкачване към хижа Заврачица. Тук се настаняваме за нощувка. Привечер, ако имаме сили и времето го позволява, ще стъпим на Кози връх, издигащ се над хижата, за да се насладим на един незабравим залез. Лягаме рано, защото утре ни очаква епичен преход.

  Денивелация (+): 1250 м. Денивелация (-): 400 м. Разстояние: 15 км.

 • 2

  Ставаме преди изгрев. Хапваме набързо и потегляме на челници. Над нас започва да просветлява и околните върхове придобиват очертания. В случай, че не сме успели да се качим на Кози връх предния ден – отправяме се първо към него, в противен случай се отправяме директно към връх Манчо. Този величествен Рислки гигант, получава все по-малко внимание, а гледката от него превъзхожда дори тази от Мусала. Стъпваме на високия 2773 метра връх и присядаме на каменното му чело, за да се полюбуваме на заобикалящите ни върхове и циркуси. Оттук продължаваме по ръба на Маричиния циркус към връх Маришки чал (2765 метра). Следват последователни изкачвания на върховете Голям и Малък Близнак със страхотни гледки към долината на язовир Искър. Време е за финалното и най-предизвикателно изкачване за деня – Южния склон на връх Мусала. След около 250 метра изкачване стъпваме на Балканския първенец! Щастието ни изпълва, не само защото ни заобикаля величествена панорама, а защото оттук сме само надолу. Предстои ни дългото, но познато спускане към Боровец. Прибиране в София късно вечерта.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1850 м. Разстояние: 19 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка на хижа Заврачица
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече