Тевно езеро, Валявашки чукар, Кралев двор и Момини двори

Виж снимките

Един мечтан зимен преход до Тевно езеро и венеца от върхове, издигащ се край него – място, за което има специално кътче във всяко планинарско сърце! Ще се изкачим по долината на река Беговица и ще навлезем в покритите с преспи простори на Белемето. Ще изпратим слънцето от челото на Валявишки чукар и ще станем свидетели на незабравим изгрев от най-високата точка на Момини двори! За финал ще направим изкачване до Кралев двор и най-високата точка на Беговишкия рид!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Пристигане в хижа Яне Сандански. Следва кратък преход с раниците през обраслата с иглолистни гори долина на река Беговица до едноименната хижа. Правим кратка почивка, слагаме раниците и отново сме навън сред Пиринския сняг. Тръгваме нагоре по долината и се отправяме към Беговишката порта. Полегатият наклон на долината неусетно ни отвежда до подножието на превала и склоновете на величествената Каменица. Следва стръмно, но кратко изкачване до портата и след още 45 минути и до най-високата точка на Беговишкия рид. Тук импозантните Каменица, Яловарника и Зъба ни се разкриват в цялата си прелест. Стотици метри отвесни скали, снежни улеи и красиви скални ръбове! Навлизаме в местността Белемето и преминаваме по покритото с преспи плато до заслон Тевно езеро. Настаняваме се в заслона, оставяме багажа и се отправяме към Валявишки чукар. Оттук ще изпратим слънцето и ще усетим магичната сила на залеза над Тевно езеро и целия Пирин. Нощувка в Тевно езеро.

  [1400, 150, 10]

   

 • 2

  Ставаме още преди изгрев слънце! Предстои ни изкачване до връх Момини двори, откъдето ще имаме възможност да снимаме един изгрев, който ще запомним завинаги! Небето започва да порозовява, първите слънчеви лъчи подпалват ръбовете на Камениците и Валявишки чукар и скоро всички високи Пирински върхове горят от пожара на изгрева! Правим снимки и продължаваме прехода си към Лява Кралевдворска порта, откъдето ще се изкачим и до най-високата точка на Кралев двор! Връщаме се обратно до заслона, взимаме си раниците и се отправяме към хижа Беговица. Почиваме за кратко в хижата и продължаваме спускането си към мястото за среща с транспорта и отпътуваме към София. Разбира се няма да пропуснем да посетим изпитана механа в подножието на планината, където да се сгреем и полеем незабравимото преживяване!

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 1700 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в Заслон Тевно Езеро
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лична алпийска екипировка - котки и пикел
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече