Сува планина, Миджур и Бабин Зуб

Виж снимките

Едно епично съчетание на най-красивата планинска част на Сърбия! ТрекМания отново ви предоставя възможност да комбинирате в едно единствено пътуване три уникални върха! Ще започнем нашето пътешествие с изкачване на първенеца на Сува планина – връх Трем. Неговите главозамайващи отвесни скални стени и тревистото планинско било са истинска наслада за душата на всеки планинар, а панорамите са награда за всеки фотограф! Ще прекараме една дива нощ в Нишка Баня, известна с минералните си води и кафани с вкусна сръбска кухня! Втората част от пътуването ще ни отведе до най-високия връх на Сърбия и първенец на Западна Стара планина – връх Миджур, а за финал ще посетим и грандиозните скални кули на Бабин зуб!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за северното подножие на Сува планина. Транспортът ни оставя в района на хижа Боянине Воде, а ние потегляме по виещия се полегат черен път. След по-малко от час достигаме бистър извор, пълним вода и започваме да се изкачваме по маркирана пътека през красива букова гора, която ще ни отведе до седловината Девоячки гроб. Тук ще излезем над горския пояс и за пръв път ще зърнем назъбеното планинско било водещо до първенеца на планината. След кратка почивка тръгваме към него! Уникалния релеф на планината ни дава страхотната възможност да преминаваме по полегати тревни склонове и същевременно да се любуваме и да снимаме шеметни скални отвеси пропадащи стотици метри под краката ни! Така в снимки и почивки спокойно достигаме най-високата точка на планината – връх Трем (1810 метра). След традиционните снимки и кафе на върха се спускаме обратно до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за Нишка Баня, където се настаняваме в спретнато семейно хотелче. Желаещите ще имат възможност да посетят лековитите минерални извори с които е известен курортът, а вечерта водачът ще заведе групата в прочута кафана, известна с вкусната си храна! Нощувка в Нишка Баня.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 15 км.

 • 2

  Днес ни предстои второ епично изкачване! Сутринта отпътуваме за планинския курорт Бабин зуб и след по-малко от 2 часа, вече сме в подножието на връх Миджур! Полегатият черен път, който плавно се изкачва по панорамното странично било, свързващ Сръбския първенец с курорта, ще ни предостави възможност да снимаме великолепни панорами към Върховете Оба, Миджур и Копрен! След около 3 часа достигаме до местността Три Кладенеца, където ще отпочинем преди финалната част от прехода. Последното изкачване е по-стръмно, но за сметка на това кратко, а гледките към шеметните северни склонове на планината, спускащи се към България, ще ни разсеят от изкачването. След около 4 часа от тръгването достигаме най-високия връх на Сърбия – връх Миджур! И отново време за снимки, за кафе и почивка преди да се отправим по обратния път към хижа Бабин зуб. Желаещите ще имат възможност да се изкачат и до скалните кули на връх Бабин зуб, чието име носи и курортът, докато по-уморената част от групата ще отпочине в хижата. Естествено, няма как да не посетим изпитана кафана в подножието на планината, за да полеем великолепните два дни в Сърбия, преди да отпътуваме обратно към София.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 14 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в семеен хотел в Нишка Баня
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече