Шеметно Алпийско пътешествие из Австрия и Германия

Виж снимките

Верни на традициите си, ТрекМания ви представя една шеметна обиколка из Австрийските и Германските Алпи за изкачване на едни от най-красивите и високи върхове по най-атрактивните и вдигащи адреналина маршрути! Ще стъпим за загрявка на прочутия масив Дахщайн и неговия едноименен първенец, издигащ се на 2995 метра. Ще си вдигнем още адреналина в планините Госаукамм и спиращите дъха мостове на фератата Доннеркогел. Ще изкачим най-високия връх на едноименния Австрийски масив Хохкьониг (2941 м), преминавайки по страховитата ферата Кьонигйодлер!  За финал ще се отправим към масива Вацман - един от най-красивите и трети по височина в целите Германски Алпи и част от Национален парк Берхтесгаден - част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще направим два запомнящи се прехода, за да изкачим връх Вацман!  Това е сериозен маршрут за отлично подготвени планинари!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 07:00 часа

 • 1

  Отлитане за летище Мюнхен/Залцбург. Алпите ни очакват! Пътят ни през алпийските села, проходи и живописни планински местности ще ни отведе до подножието на масива Дахщайн. Тук ще се настаним в уютна къща за гости и ще се подкрепим в традиционна местна бирария. Утре ни очаква първото ни изкачване по Австрийските виа ферати. 

 • 2

  Ставаме рано. Хващаме първия лифт за върховото плато на масива Дахщайн, който ни отвежда до връх Хунеркогел. Оттук ще пресечем полегатия ледник Халщатер и ще достигнем подножието на скалните кули на върха. Екипираме се с виа-ферата комплекти за поемаме по железният път! След поредица от железни стъпала, стълби и панорамни ръбчета достигаме до кръста поставен на най-високата точка на масива - 2995 метра! Оттук при хубаво време ще можем да съзрем следващите ни цели - Хохкьониг, Ватцман и дори първенеца на страната - Гросглокнер! Правим снимки, почиваме и започваме спускането си до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за подножието на масива Госаукамм.

  Денивелация (+): 350 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 4 км.

 • 3

  След закуската и кратък трансфер вече сме лифтова станция, разположена на бреговете на езерото Госаузее. Лифта ни отвежда до високите алпийски пасища на западен Дахщайн. Тук ни очаква второто ни предизвикателство за това пътешествие - фератата Доннеркогел, извеждаща ни на едноименния връх. Около три часа ще са ни нужни да преминем по поредицата от въжета, висящи мостове и стълби, за да достигнем до кота 2054 метра. От тук, само на ръка разстояние ще видим масива на Хохкьониг - нашата цел за утре! Спускаме се от върха и с лифта, достигаме мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за подножието на масива Хохкьониг. Нощувка в къща за гости. 

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 6 км.

 • 4

  Днес ще вдигнем адреналина си максимално! Екипираме се с виа-фарата комплекти още от паркинга и се отправяме към началото на фератата Кьонигйодлер. Ще преминем по атрактивен алпийски ръб, осеян с редица скални кули, свързани понякога с висящ мост или само с по едно метално въже! Скоро ръбът ще премине почти в стена и по поредица от метални стълби и стъпала ще достигнем връхното плато и самият връх Хохкьониг (2941 метра). Тук ще нощуваме в хижа Матрасхаус и ще имаме страхотната възможност да посрещнем един незабравим залез и изгрев над Австрийските и Германски Алпи. 

  Денивелация (+): 1600 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 6 км.

 • 5

  След закуска се спускаме по традиционния маршрут към мястото ни за среща с транспорта и се отправяме за района на Залцбург, където ще се настаним в хостел и ще разпуснем из китните му улички. Нощувка 

  Денивелация (+): 0 м. Денивелация (-): 1500 м. Разстояние: 8 км.

 • 6

  Ставаме рано и се отправяме към приказнокрасивото езеро Кьонигзее. Тук ще направим разходка с лодка по спокойните зелени води на езерото, отразяващи импозантната Източна стена на Вацман и ще достигнем църквата Свети Бартолома. Оттук започва изкачването ни, преминаващо по атрактивна ферата през издигащите се над езерото скали, през алпийските пасища в района на хижа Кюхроинтхюте и достигащо до уютната хижа Вацман. Настаняваме се и одморяваме с халба бира в ръка на верандата на хижата. Нощувка.

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 0 м. Разстояние: 7 км.

 • 7

  Ранно ставане. Предстои ни изкачване до двата върха Ватцам - Северния и Южния. Пътеката първоначално се вие на зиг-заг по стръмния скалист склон на хижата, но скоро излиза на обзорен и тесен ръб, който първо ни отвежда до Северния, а след това и до Южния връх. Панорамите са впечатляващи! Правим снимки и започваме дългото спускане до мястото за среща с транспорта. Следобед отпътуваме за района на Залцбург за последна нощувка в хостел.. 

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 2500 м. Разстояние: 13 км.

 • 8

  Закуска. Отпътуваме за летището. Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно програмата
 • 3 нощувки в хостели
 • 2 нощувки в хижи
 • 3 нощувки в къщи за гости
 • професионални планински водачи
 • нужната алпийска екипировка
 • застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетен билет
 • Лична алпийска екипировка – котки и пикел (ако са необходими)
 • Разходка с лодка в Кьонигзее, Такси за лифтове
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
 • Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече