Първенците на Косово - Джеравица, Коритник, Пащрик и приказната Джалица

Виж снимките

ТрекМания се отправя към най-малко посещаваната от планинарите страна на Балканите – Косово! Раздирана доскоро от жестоки конфликти, страната оставаше встрани от стандартните планински маршрути, но сега е време да ви запознаем с някои от най-големите ѝ красоти! Отправяме се към един от Балканските първенци и най-висока точка на Косово – връх Джеравица и две от най-интересните планини, разположени на границата между Косово и Албания – Пащрик и Джалица! Ще посетим още някои от най-впечатляващите христиански паметници включени в Световното културно наследство на ЮНЕСКО на територията на Косово - Печката патриаршия, манастира Високи Дечани и църквата Богородица Левишка, както и ще прекараме няколко незабравими нощи в Призрен! Една натоварваща програма за добре подготвени планинари!


Описание (по дни)

  Заминаване от Метро станция Сливница, обръщалото на автобусите в 06:10 часа

 • 1

  Отпътуваме за Косово, където нашето пътешествие ще започне с културна програма. Ще посетим град Печ, където ще видим Печката патриаршия, а в ранния следобед ще посетим и манастира Високи Дечани! Следобед се връщаме в Дечан и се настаняваме в уютна къща за гости в района. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 2

  Днес е денят в който ще стъпим на най-високата точка на Косово! Пътят е дълъг и затова ставаме рано! Започваме с малко офроуд – няколко джипа ще ни транспортират до високите пасища под връх Джеравица, където летуват стадата на местните пастири! Оттук започва преходът ни и макар возенето да ни спести повече от 4 часа ходене, до върха остава още доста :) Набираме постепенно височина, минавайки по осеяните с цветя поляни и подсичаме няколкото сипея, които преграждат пътя ни до връхния гребен. Скоро излизаме на било, което с много панорами и приятен наклон ни отвежда до връх Джеравица – 2656 метра! Правим снимки, отпочиваме и започваме дългото спускане към Дечан, като отново ще разчитаме на джиповете. В късния следобед отпътуваме за град Призрен и се настаняваме в комфортно хотелче. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 12 км.

 • 3

  Днес ще стъпим на още една Косовска планина. Макар и невисока, планината Пащрик представлява уникално съчетание от карстов терен, зелени алпийски поляни и дъхави гори и се издига само на няколко километра от величествената Проклетия! Пътеката ни започва да се вие на ситни серпентини през ниските гори, опасващи ниските части на планината. След около 2 часа гората оредява и отстъпва на обзорни поляни. Минаваме през огромни въртопи, пресичаме безкрайни карни полета, но малко по малко набираме височина и след около 5 часа от тръгването стъпваме на най-високата точка на планината – 1988 метра! Гледката от тук е вдъхновяваща! Шар планина, Коритник, язовира Фиерзис и, разбира се, Проклетия! Почиваме, снимаме се и потегляме към мястото за среща с буса. Вечерта отново ще прекараме в Призрен. Нощувка.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 12 км.

 • 4

  Ранно ставане! Отпътуваме за подножието на планината Коритник. Голям част от преходът ни днес ще бъде по полегат черен път, но това не трябва да ви подвежда – очакват ни повече от 1200 метра денивелация! Пътят вие на плавни серпентини из дъхави борови гори и след около 2 часа и половина ни отвежда до обзорен рид. Оттук до върха ни очакват само панорами! Отдясно се издигат Пащрик и Проклетия, а отляво - величественото било на Шар планина! Заобиколени от дивни планини, неусетно достигаме до и до най високата точка на планина – 2393 метра, а панорамата край нас се разширява още повече! Гледката към Албания е пленяваща и пред нас се издига и утрешната ни цел – Джалица! Снимки, почивка и отново започваме спускане към низините. Призрен и китните му улички ни очакват. Вечеря на свободна консумация. Нощувка в хотела.

  Денивелация (+): 1350 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 18 км.

 • 5

  Днес ни очаква сериозна денивилация и запомнящи се гледки! Рано сутринта преминаваме в Албания и се насочваме към подножието на планината Джалица. Нейният величествен купол се издига като угаснал вулкан над околните възвишения и предоставя невероятно обзорен изглед към Албанските и Косовските планини! Отново започваме по черен път, който ни отвежда на пасищата в подножието на връхния купол. Оттук хващаме стръмна пътека, която ни изкачва до най-високата точка на планината – 2489 метра! Трудно ще откъснем очи от панорамата край нас, но след кратка почивка ще започнем спускането си към мястото за среща с транспорта, бележещо края на планинските ни срещи в тази част на Балканите. Отново се връщаме към Призрен, където ще хапнем и нощуваме.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 12 км.

 • 6

  Отпътуваме за София, като по пътя ТрекМания ви е приготвила още няколко изненади! Прибиране около 20:00 часа.


Включва:

- Транспорт по описания маршрут 

- 5 Нощувки в семеен хотел

- Професионални планински водачи

- Трансфер с джипове до подножието на Джеравица

- Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

- Храна по време на пътуването

- Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности

- Бакшиши, Лични разходи

- Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства   (виж: Общи условия)

 

 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече