Природен парк Сините Камъни – Българка, Кутелка и Карандила

Виж снимките

ТрекМания ви кани на феноменално есенно пътешествие в зашеметяващо кътче от Балакана – Сливенска планина! Отправяме се към най-впечатляващата част на Източна Стара планина – гигантски скален комплекс се издига над Сливенското поле, набразден с дълбоки скалисти долини, увенчан с каменни кули и покрит с вековни букове гори – това е Природен парк Сините „Камъни“! Ще се изкачим до най-високата му точка – връх Българка (1181 метра) и ще стъпим на скалистия му съсед връх Кутелка (1084 метра). Ще преминем през скалното образувание „Ръкавичката“, както и през скалистите Куминя и  Калето. Втората част от прехода ни ще ни отведе до спиращите дъха панорами на връх Голямата Чаталка и връх Тюлбето, където е разположена и емблематичната за града телевизионна кула! Всичко това ще комбинираме с много исторически забележителности, вкусна храна и уютно настаняване! Местата са ограничени – не пропускай възможността да се включиш и ти!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на Сливенска планина. Изкачването ни започва от покрайнините на Сливен. Маркирана пътека ни води към високите частни на планината и след около час и половина излизаме близо до местността Каракютюк. Тук има изградени съоръжения за подпомагане на популацията на Египетския лешояд, чиято история и интересни навици ще научим от водача. А ако сме късметлии, може и да видим тази най-бързо изчезваща хищна птица в Европа! Оттук се отправяме към най-високата точка на Сливенския Балкан – връх Българка. Правим снимки и почиваме на върха. Лесното му достигане ще бъде компенсирано от атрактивната пътека до следващата ни цел – връх Кутелка! Впечатляваща скална кула, издигаща се на самия ръб на скалистите склонове на планината. Гледките от върха са феноменални и ще отделим от времето си, за да им се полюбуваме. Денят напредва и е време да се спуснем обратно до града. Това обаче няма да е какво да е спускане – избрали сме ви обзорен скалист рид, който ще подхранва погледите ни с все нови и нови панорами, докато се спускаме през Куминя и Калето. Вечерта ще похапнем в специално избрано заведение и ще отпочинем в уютно семейно хотелче/къща за гости в района.

  Денивелация (+): 970 м. Денивелация (-): 970 м. Разстояние: 13 км.

 • 2

  След закуска се отправяме отново към подножието на планината. Пътеката ни се изкачва по гористите склонове на Балкана и ни отвежда под скалния венец на първата ни цел. Заобикаляме го по полегата пътечка и излизаме на обширна поляна, пропадаща в шеметен отвес – Голямата Чаталка (1054 метра) Страхотните панорами ни окриляват и ни дават нови сили да продължим изследването на тази приказна местност. Следващата ни цел е връх Тюлбето и разположената на най-високата му точка Телевизионна кула. И тук правим снимки и почиваме – предстои ни дълго спускане до покрайнините на Сливен. Ще преминем по великолепен варовик рид, по който се извисяват величествени скални кули, високи на места до 20 метра! Всяка си има име и история разбира се, но за тях ще си говорим на място! Спускаме се към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано заведение, за да полеем страхотния преход! Пристигане в София около 22:00 часа

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в семеен хотел/къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече