Остров Борнео – Кота Кинабалу и Националните паркове на Калимантан

Виж снимките

Третият най-голям остров в света, най-високия връх на Югоизточна Азия, най-старата дъждовна гора в света, едни от най-големите пещери в света, най-голямата запазена гора в тази част на света, най-голямото цвете в света, маймуната с най-голям нос в света, най-грозното прасе в света.... Най, най, най... Всичко това може да се продължи още много дълго или да се каже с една дума – Борнео! Отправяме се на едно уникално по рода си пътешествие, което ще ни даде възможност да видим най-много от острова – единствено с ТрекМания! Ще започнем с изкачване на връх Кота Кинабалу в едноименния национален парк, който със своите 4096 метра е най-високия в Югоизточна Азия. След това ще се прехвърлим в района на втората по дължина река в Малайзия – Кинабатанган за изследване на реката с круиз и посещение на Сепилок – центъра за защита на орангутани и малайски мечки. Оттук се отправяме към долината Данум – недокосната джунгла и защитена територия, дом на орангутани, малайски мечки, димен леопард и слон пигмей. Няма да пропуснем и Национален парк Бако – най-старият в Сарауак, където ще потърсим прочутите Дългоноси маймуни и Борнейската брадата свиня. За финал ще отпътуваме към Национален парк Гунунг Мулу, където освен да видим едни от най-големите пещери в света, ще наблюдаваме привечер и излизането на стотици хиляди прилепи от тях!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отлитаме за Малайзия, остров Борнео и град Кота Кинабалу.

 • 2

  Кацаме в Куала Лампур и оттам с финален полет пристигаме на остров Борнео и град Кота Кинабалу. Трансфер до хотела и настаняване. Време за почивка и вечеря след дългото пътуване. Нощувка.

 • 3

  Закуска. Стягаме си багажа и отпътуваме за Национален парк Кинабалу и подножието на едноименната планина. След около 90 километра и 2 часа път, достигаме входа на парка – Тимпохон, разположена на 1800 метра. Очакват ни 6-5 часа трек, до хижа Лабан Рата, разположена на 3353 метра надморска височина. Пътеката е стръмна и на места хлъзгава от разкаляната от дъждове земя, но за сметка на това къса ;) Джунглата през която преминаваме се състои от повече от 5000 вида растения, а в нея дом намират над 320 вида птици. Достигаме привечер хижата и се настаняваме в спалните помещения за нощувка. Пикник за обяд и вечеря в хижата.

  Денивелация (+): 1500 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 6 км.

 • 4

  Ставаме рано и тръгваме още в 3:00 сутринта. Така ще сме на най-високата достъпна точка от планината по изгрев слънце. Гигантския скален масив е изгладен от природните сили и наподобява гигантска пързалка, по която се изкачваме с помощта на въжени парапети! Гледката по изгрев от най-високата точка на който и да е остров е винаги магична, но оттук е направо феноменална! Намираме се на третия най-висок островен връх в света и най-високата точка в Югоизточна Азия! Правим снимки и се любуваме на изгряващото слънце преди да се отправим обратно към хижата, от нея и към входа на парка. Спускаме се възможно най-стегнато надолу, защото ни очаква дълъг трансфер до град Сандакан, разположен на брега на морето Сулу. Вечеря на свободна консумация. Настаняване в хотел и нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 2250 м. Разстояние: 9 км.

 • 5

  След закуска започваме дългият си ден с посещение на Рехабилитационния център за Орангутани Сепилок. Това е първият център в света, където започват да се настаняват бебета орангутани останали без родители, ранени орангутани неможещи да живеят на свобода и такива, които са били домашни любимци. Тези от приматите, които успеят да се възстановят се освобождават в резервата Сепилок. Ще имаме възможност да наблюдаваме тези удивителни животни отблизо и да научим много за техния живот! Оттук се отправяме към Центъра за защита на Малайската мечка. Наричана още Слънчева, мечката е една от най-малките в света и е изключително застрашена в световен мащаб и отличен катерач, прекарващ голяма част от живота си по дърветата. И тук ще наблюдаваме отблизо мечките и ще научим много за живота им. След като обядваме ни очаква трансфер, който ще ни отведе до бреговете на река Кинабатанган – втората по дължина в Малайзия. Тук се качваме на лодка за круиз от около 2,30 часа. Лодката ни отвежда до Сукау Лодж – хотел сред дъждовната гора, носител на много международни награди. Следобед се отправяме на тур по реката, за търсене и наблюдение на фауната по бреговете на джунглата. Връщаме се за вечеря в лоджа. Нощувка.

 • 6

  Днес ще се отдадем на изследване на джунглата покрай бреговете на реката. Започваме с ранно ставане и с лодка по изгрев слънце (когато са най-активни животните)  се отправяме към езерото Келенанап Оксбоу, по чиито брегове се срещат голямо разнообразие от птици, земноводни и влечуги. Връщаме се за закуска в лоджа и след това отново с водач-натуралист ще направим разходка по висящи в короната на дърветата въжени пътеки и мостове, за да наблюдаваме още от флората и фауната на Борнео. Връщаме се за обяд и кратка почивка в лоджа. Следобед ще имаме беседа свързана с живота на орангутаните и заплахите, които грозят вида. Следобед отново се качваме на лодка за круиз по водите на реката, за да издирим още животни. Връщаме се в лоджа за вечеря и нощувка.

 • 7

  Ставаме рано и още в 6:30 напускаме лоджа, за да бъдем в 9:30 в градчето Лахад Дату, където трябва да хванем следващия си трансфер – този за Долината Датум. Оттук навлизаме на около 80 километра навътре в джунглата, където ни очаква Борнео Рейнфорес Лодж – нашия базов лагер за следващите дни, от който ще изследваме дивите гори на долината. Следобед ще се разходим и по висящи в короната на дърветата въжени пътеки и мостове, за да наблюдаваме още от флората и фауната на Борнео. Вечеря и нощувка в лоджа.

 • 8

  Закуска. Днес ще прекараме целият ден из джунглите на Долината Датум, изследвайки различни пътеки в търсене на диви животни и интересни растения. Ще посетим и интересно древно погребално място с ковчези. Връщаме се за обяд в лоджа и след това отново се връщаме в джунглата, за да достигнем скътани водопади и речни басейни, където ще можем да се изкъпем. Вечеря в лоджа и нощувка.

 • 9

  Тази сутрин няма да бързаме. Ставаме и закусваме спокойно. Трансферът ни за Лахад Дату е чак в 13:30, като преди него всеки ще има свободно време за самостоятелни разходки около лоджа или просто релакс. СЛед като се наобядваме в лоджа, отпътуваме за летището на Лахад Дату, откъдето отпътуваме за Кота Кинабалу. Трансфер до хотела, настаняване и нощувка.

 • 10

  След закуска отпътуваме за летището и след кратък полет се оказваме в другия край на острова в района Сарауак. Кацаме в град Кучинг и се отправяме към хотела за настаняване. Обядваме в някой от многобройните му ресторанти, а следобед ще се отдадем за разглеждане на града известен с многото си паркове, интересна архитектура и музеи. Вечеряме и се връщаме в хотела, за да се подготвим за следващите дни в Национален парк Бако. Нощувка в Кучинг.

 • 11

  След закуска, трансферът ни взима от хотела и след живописно пътуване се озоваваме в рибарското село Бако. Оттук отпътуваме с лодка сред пищната природа към сърцето на Национален парк Бако – най-известния в Сарауак. Настаняваме се в централата на националния парк и започваме с преходи по някоя от многобройните пътеки на парка. Тук ще имаме възможност да наблюдаваме Дългоноси маймуни и Борнейската брадата свиня. Освен тях ще имаме възможност да видим стотици видове птици, десетки видове маймуни, орхидеи и месоядни растения. Връщаме се обратно в Централата на парка за обяд и кратка почивка. Следобед отново ще обходим пътеките край Централата на парка с водач натуралист, за да наблюдаваме интересните видове на флората и фаунта живеещи тук. Вечеря и нощувка.

 • 12

  След закуска отново ще преминем по избрани пътеки от парка с водач натуралист, за да се опитаме да видим максимално много животни. Връщаме се за обяд в Централата на парка и след това с лодка отпътуваме за рибарското селище Бако, откъдето с трансфер ще достигнем хотела ни в Кучинг. Нощувка.

 • 13

  След закуска ще имаме трансфер до летището Кучинг за полет до летището на Национален парк Гунунг Мулу. Паркът е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и обхваща поредица от карстови пещери, разположени в джунглите на Борнео. Тук се намира подземната пещерна зала Сарауак, една от най-големите подземни зали в света, Еленовата пещера – най-големия пещерен отвор в света и пещерата Клиъруотър – най-дългата пещерна система в Югоизточна Азия. Нашите партньори ще ни очакват на летището за трансфер до централата на парка, където се намират бунгалата в които ще се настаним. След това ни очаква около 4 километра преход до пещерата Ланг, която е най-младата за района и съответно най-малката. Тук обаче карстовите форми са изключително много и изключително красиви. След това се отправяме към Еленовата пещера, чиито проход може да побере катедралата „Свети Петър“ поне 5 пъти! Следобед при подходящи метео условия ще имаме възможност да наблюдаваме удивителния природен спектакъл – излизането от пещерата на стотици хиляди прилепи. Връщаме се до бунгалата ни за вечеря и нощувка.

 • 14

  Сутринта закусваме и в 8:30 часа се качваме на традиционна лодка, с която отпътуваме нагоре по река Мелинау. Ще спрем в традиционно селище на племето Пенан, където ще се запознаем с бита и културата им. Оттук продължаваме към Вятърните пещери, а след това към пещерата Клиъруотър. Тук ще имаме пикник за обяд и възможност да снимаме и разгледаме част от пещерата. Ще имаме възможност и да се потопим във вира пред входа на пещерата. Връщаме се до м1ястото ни за нощувка за почивка и вечеря.

 • 15

  След закуска отпътуваме за летище Мулу, откъдето отпътуваме за Кота Кинабалу. Настаняваме се в хотел и прекарваме остатъка от деня в почивка и разходки из града. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 16

  След закуска се отправяме с лодка към морския Национален парк Тунк Абдул Рахман. Ще имаме възможност да се гмуркаме с шнорхели сред морските обитатели на Южнокитайско море. Очакват ни 2 места за гмуркане и обяд, преди да се върнем в хотела в Кота Кинабалу за последна нощувка на остров Борнео.

 • 17

  Излитане за София.


Включва:

 • Нощувки в хотел 3* и 4* в Кота Кинабалу, Сандакан и Кучинг
 • Нощувки в комфортни лоджове в планината (общи стаи) и джунглите
 • Всички вътрешни трансфери наземни трансфери по програма
 • Входове и разрешителни за Националните Паркове, Резервати и Консервейшън центровете
 • Храната по време на изкачването на Кота Кинабалу и престоят в Националните паркове 
 • Еднодневен шнорхелинг тур 
 • Опитен български планински водач
 • английско-говорящи местни водачи
 • Всички паркови такси
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

Не включва:

 • Самолетните билети София – Кота Кинабалу – София и  вътрешните полети в Борнео
 • Ваксинации и визи (ако са приложими)
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи, атракции и забележителности
 • Бакшиши, Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването или при форсмажорни обстоятелства

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече