Норд Кап - Най-северната точка на Европа, първенеца на Финландия – Халти и трекове зад полярния кръг

Виж снимките

ТрекМания отново се отправя далеч на север в любимата ни Скандинавия и ви предизвиква с едно уникално по рода си приключение зад Полярния кръг! За пореден път се връщаме в Норвегия, но този път, благодарение на дългият ни опит там, ще достигнем не само пределите на страната, но и на цяла Европа! Ще започнем с няколко загряващи трека в района на Тромсо и прочутия остров Сеня, за да стъпим на специално подбрани върхове за перфектните гледки към „Карибското крайбрежие“ на Норвегия! След това ще се отправим към държавната граница, за да стъпим на първенеца на Финландия – връх Халти, преминавайки по най-лесния за достигането му маршрут! Оттук продължаваме към далечния Север, като по пътя ще изкачим връх с гледки към един от най-северните ледници на континентална Норвегия! Черешката на тортата ще е пълен ден в района на Норд Кап, както и достигане на истинската най-северна точка Кнившельоден. Накрая ще разпуснем по пясъчните плажове на остров Сьорьоя, ще се срещнем с полярните камили, които го обитават и ще станем почетни членове на Кралското общество на Бялата мечка!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 09:50 часа

 • 1

  Отлитаме за Осло – директния полет София – Осло, траещ само няколко часа ще ни спести прекачвания и чакания по европейските летища. След кратко чакане на летище Гарденмоен се качваме на самолета за Тромсо и в късния следобед вече се настаняваме в уютно хотелче. Разходка из улиците на Тромсо и първо запознаване с Норвежката кухня. Нощувка.

 • 2

  Ставаме рано и се отправяме към подножието на първият ни връх за това пътешествие, избран заради местоположението му! Издигащ се на 900 метра над самият морски бряг, върхът предоставя абсолютно зашеметяващи гледки към норвежкото крайбрежие, наричано още „Карибите на севера“, заради златните си пясъчни плажове и изумрудена вода. Над тази морска идилия се издигат върхове с гигантски скални зъбери, а между тях блестят сини езера… Любуваме се на феноменалния изглед от върха и се спускаме до мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за малък архипелаг от острови сред прозрачните зелени води на океана, където ще се настаним в уютен хотел до самият плаж. Нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 8 км.

 • 3

  Сутринта ще изследваме острова на който спим и ще се качим до най-високата му точка, от която ще обхванем с поглед красивата местност, ще видим изкаченият вчера връх и планините, които ни предстои да пребродим днес. Кратък трансфер с ферибот ни отвежда на остров Сеня – тук се издига една от най-известните и снимани скални стени на цяла Норвегия – връх Сегла и неговата южна стена! Самият връх може да се изкачи, но красотата му се вижда по-добре отстрани, затова се отправяме на кратък преход да перфектна обзорна площадка, откъдето да направим страхотни снимки! Следобед отпътуваме към района на Сагелв за нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 8 км.

 • 4

  Днес ще направим изкачване на друг издигащ се над фиордите връх, включен в Топ 10 за най-красивите върхове за изкачване на Норвегия. Очаква ни денивелация от около 1200 метра директно от морето, но гледката от върха не подлежи на описание – такава амалгама от ледници, скали, езера и море може да се срещне на много малко места по света. Спускаме се обратно до изходната точка и отпътуваме за долината Кофьордален, където ще нощуваме.

  Денивелация (+): 1280 м. Денивелация (-): 1280 м. Разстояние: 10 км.

 • 5

  Ставаме рано и закусваме набързо - днес ни очаква дълъг ден. Предстои ни да се отправим към границата на Норвегия и да стъпим на най-високия връх на Финландия – връх Халти (1365 метра) Ще навлезем високо по долината с Кофьордален с транспорта ни и ще поемем по полегатите склонове на върха. Маршрутът е най-краткия възможен за достигане на този отдалечен европейски първенец и преминава през местности, които са доста нетипични за фиордите и скалите от които идваме. На върха правим снимки и почиваме преди да поемем по обратния път. Следобед отпътуваме за района на Богнелв за нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 13 км.

 • 6

  Днес ще направим последния си преход до връх, но и той не е подбран случайно! Издигащ се в покрайнините на планината Оксфьордьокелен, върхът ще ни предостави нестандартна панорама към деветия по големина ледник в Норвегия и един от най-северно разположените на континента. Неговите ледопади се „вливат“ директно в спокойните води на фиорда и представляват величествена гледка! Връщаме се до мястото за среща с транспорта и се отправяме към нашия „Базов лагер“ на Севера – района  на град Квалсунд. Нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 8 км.

 • 7

  Днес ще направим разпускаща разходка, за да отпочинем след петте поредни изкачени върха. Трансфер с ферибот ни отвежда до северните части на остров Сьорьоя. Тук ще направим няколко приятни разходки до пясъчните плажове на Сторщанд и Сандфелят. Ще имаме възможност и да се запознаем с Полярните камили (не, не бъркаме животните) Бор и Бестла. Следобед отново се качваме на ферибота за връщане към нашия хотел и ранно лягане – утре ни очаква важен и много дълъг ден!

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 14 км.

 • 8

  Тръгваме в 6:00 сутринта и закусваме по пътя. Днес ще достигнем до най-северната точка на Европа, но противно на разпространените очаквания това няма да е никак лесно :) След около три часа път, достигаме района на Норд Кап, но тук има уловка! До най-достъпната точка на полуострова има изграден път, който достига до музей и паметници, но истинската най-северна точка на Европа лежи малко по-западно, на края на нос Кнившельоден, от който ни делят около 17 километра преход. Няма страшно, теренът е почти равен и ако времето е добро, това ще бъде приятна разходка, а по пътя ще срещнем много северни елени! Достигаме скалистия край на носа и се поздравяваме с достигането на най-северната точка на Старият континент! Правим снимки, почиваме и се връщаме до паркинга, откъдето вече с транспорта, ще стъпим и на по-популярната точка, за да се снимаме с известните надписи и паметници. Очаква ни дълъг път наобратно, затова няма да губим повече време. Отпътуваме за хотела ни за нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 17 км.

 • 9

  Днес ще я караме лежерно, защото имаме само две основни задачи. Първата е да пием кафе в центъра на град Хамарфест и да посетим Кралското общество на Бялата мечка, за да станем почетни негови членове! Защо и как – ще научите на място :) Разглеждаме клуба, където има интересни експозиции и се захващаме с втората задача – трябва да отпътуваме обратно към Тромсо. Пътят е дълъг и денят няма да ни стигне, затова ще спрем за нощувка в района на вече познато градче. Нощувка.

 • 10

  Ставаме рано и отпочинали, след вчерашният лежерен ден и се отправяме към Тромсо. Преди обяд сме вече в градчето и имаме възможност да се разходим из него и да посетим някои от музеите му и да си купим сувенири. Интересни места за посещение са Арктическата катедрала, Полярния музей, Музея на троловете и Вълшебния леден бар. Вечерта ще похапнем в местен ресторант, отпразнувайки страхотно пътешествие. Нощувка в хотел.

 • 11

  Трансфер до летището и полет за Осло и София.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма 
 • 10 нощувка в хотели/къщи за гости 
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Тромсо – София
 • Храна и напитки по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и фериботи
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече