Най-доброто от планините на Канада - Британска Колумбия и Албърта

Виж снимките

Отправяме се на едно епично пътешествие в най-голямата планинска система на Северноамериканския континент – Скалистите планини! Те се простират на над 4800 километра през САЩ и Канада и обхващат огромни територии от дива пустош, първични гори, езера с неописуеми цветове на водата и върхове и ледници, които просто спират дъха! Предизвикваме ви с едно уникално по рода си приключение в Канадските Скалисти планини, което съчетава в себе си едни от най-големите атракции на Националните паркове Банфф, Джаспър и Йохо, както и на Провицниалните паркове Джофри, Гарибалди и Маунт Робсън! Ще изкачваме с лифтове планински панорамни площадки, ще летим с хидроплан над стотици километри ледници и върхове, ще се возим с джип по езика на ледник и ще караме канута из водите на кристални езера... Всичко това щедро гарнирано с внимателно избрана селекция от трекове и изкачвания, които ще ни позволят да се докоснем не само до уникалните гледки на Скалистите планини, но и до дивите ѝ обитатели! В допълнение на планинарската ни одисея, ще имаме няколко дена във Ванкувър, за да плаваме в Пасифика и да търсим косатки и да опознаем музеите, парковете и галериите му!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме през Мюнхен за Ванкувър. След около 15 часа полет, но все още на същия ден кацаме във Ванкувър – третия по големина град в Канада и най-големият в западната част на Страната. Преминаваме през граничните формалности, взимаме си транспорта и отпътуваме към вече очакващия ни хотел за настаняване, вечеря и заслужена почивка след дългия полет.

 • 2

  Днес ще посветим деня на аклиматизация и свикване с часовия пояс и местното бързо променящо се време. Е, какъв по-добър начин за това от едно 5 часово пътешествие с лодка зодиак по вълните на Северния Пасифик :) Отправяме се на фото лов за Орки! Не, не на тези от фентъзи романите, а  на китовете убийци – косатките! Тук е едно от най-добрите места в света за наблюдението им, а освен тях с повече късмет ще можем да видим и тюлени, морски лъвове, белоглави орли и друга морска фауна! Следобед се връщаме във Ванкувър, за свободно време и почивка – утре поемаме към Дивото!

 • 3

  Ставаме рано сутринта и отпътуваме към градчето Уистлър. Тук ни очакват две шеметни изживявания! Отправяме се към бреговете на Зеленото езеро, където се качваме на хидроплан и се понасяме над умопомрачителните планини на Британска Колумбия! Под нас ще преминават зелени и сини езера, ще прелитаме около скални зъбери и непокътнати гори, а черешката на тортата ще е облитане на Леденото поле Пембъртън – най-южното от големите тихоокеански ледникови шапки! Тук освен много други сериали е сниман и Досиетата Х ;) Връщаме се в Уистлър или по-точно се приводняваме контролирано и отново се издигаме във въздуха! Този път с инженерното чудо на лифтовете свързващи двете планини – Блек Комб и планината Уистлър. Тук буквално ще прескачаме от връх на връх с въжените линии, а освен това и ще се поразходим леко до няколко площадки за наблюдение. В края на деня се спускаме до градчето за вечеря и нощувка.

 • 4

  Събуждаме рано с дъх на борови гори и планински реки - време е да потегляме, защото пътешествието ни започва да набира скорост! Днес е първият ни съществен трек – една скромна загрявка пред предстоящите ни изкачвания. Отправяме се към Провинциален парк Джофри Лейкс – тук три ледникови езера привличат стотици посетители от цял свят ежедневно. Езерата са популярни с тюркоазените си кристално чисти води, над които се издига връх Матиер и огромния му надвиснал ледник. Преходът ни ще продължи около 5 часа, преминавайки и през трите езера, за да можем да се насладим максимално на уникалната природа. Връщаме се обратно до транспорта ни и отпътуваме за градчето Камлуупс, намиращо се на половината път до Скалистите планини на Албърта. Нощуваме в хотел.

  Денивелация (+): 680 м. Денивелация (-): 680 м. Разстояние: 9 км.

 • 5

  Днес половината ни ден ще премине в пътуване – очакват ни около 400 километра, които ще вземем за около 4 часа и около обяд ще бъдем в подножието на връх Робсън – един от най-впечатляващите върхове в Скалистите планини и най-високият в канадската им част. След дългия път предстои да се разтъпчем по началото на многодневния трек Берг Лейк. Ние ще преминем само една малка част от него – до езерото Киней, но гледки на връх Робсън, оглеждащ своите феноменални скални стени в неговата зелена вода ще са ни напълно достатъчни! Връщаме се обратно до транспорта и отпътуваме към хотела ни за вечера за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 350 м. Денивелация (-): 350 м. Разстояние: 11 км.

 • 6

  Днес ще останем в района на градчето Джспър – сърцето на Национален парк Джаспър. Сутринта ще предприемем пътуване по дива ледникова долина, ще преминем покрай красивото езеро Медисин и след около час ще се озовем на брега на езерото Малайн. Езерото е прочуто със страхотния син цвят на водата си, дълго е около 22 километра, а в най-дълбоката си част достига до 100 метра дълбочина! Тук ще направим круиз с корабче, по огледалната му повърхност, в която се оглеждат три ледника и скалните зъбери на върховете Самсън, Чарълтън, Кралица Елизабет и Паул. Корабчето ще ни отведе и до остров Спирит – популярно място за снимки с уникални гледки. Връщаме се в района на Джаспър и в зависимост от времето и настроението на групата, ще направим краткия трек в Долината на Петте езера. Нощувка.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 5 км.

 • 7

  Рано сутринта поемаме по долината на река Атабаска и след около час и половина достига върха на проход, увенчан с феноменална гледка – над нас се издигат спиращи дъха върхове и ледници. Вместо обаче да направим трек, ще подходим малко нестандартно – ще се качим на автобус с огромни гуми, който ще ни откара до сърцето на ледника Атабаска, където ще можем да снимаме отблизо сераците и заобикалящите ни върхове. След това ще преминем и по стъкления мост на Колумбия Айсфилд, издигащ се на стотици метри над река Атабаска. Оттук отпътуваме за панорамна площадка, издигаща се сред гората от субалпийски ели – перфектното място за наблюдение и снимане на езерото Пейто и водите му с неописуем цвят! Продължаваме на юг и достигаме територията на Национален парк Банфф – най-старият национален парк на Канада. Настаняваме се в района на Лейк Луис за вечеря и нощувка.

 • 8

  Денят ни дне е разделен на две части, затова ставаме рано! Започваме с преход, който ще ни отведе до платото Опабин, разделено на две долини от връх Юкнес. В двете долини са сгушени няколко великолепни ледникови езера, а в началото на платото се простира езерото О‘Хара, заобиколена от иглолистни гори! Ще направим преход, който ще комбинира всички езера и най-красивите точки за наблюдението и снимането им. Втората част от деня ще прекараме в района на езерото Луис, гребейки с канута във спокойните му води или разхождайки се до някоя от панорамните площадки, които го заобикалят. Връщане в хотела, вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 15 км.

 • 9

  Ставаме с първите лъчи – днес ни предстои най-сериозното предизвикателство – изкачване на Маунт Темпъл! Транспортът ни отвежда до бреговете на великолепното езеро Морейн. Оттук ни предстои сравнително плавно изкачване до над горския пояс, а след то по висяща ледникова долина до езерото Миннестимма и прохода Сентинел. Тук, частта от групата, което не се чувства достатъчно във форма може да остане да снима или да се спусне обратно до езерото Морейн, а с по-приключенски настроените се отправяме по скалистия склон на Маунт Темпъл. Оттук пътеката става стръмна и силно скалиста, затова е подходяща само за хора в отлична физическа форма. Поради спецификата на маршрута, ще наемем каски от посетителския центъра, водачът на място ще прецени кой от групата може да продължи с изкачването до горе. След около два часа сме на върха! Това е най-високият връх в тази част на планината и гледката отгоре ни оставя без дъх! Правим снимки и се любуваме на феноменалната гледка около нас. Спускаме се бавно и внимателно по обратния път до мястото за среща с транспорта ни и отпътуваме за Банфф. Настаняваме се в хотел за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1900 м. Денивелация (-): 1900 м. Разстояние: 17 км.

 • 10

  Време е да поемем по обратния път към Ванкувър, който е доста дълъг и ще ни отнеме два дни. Преди да напуснем обаче Скалистите планини, ще направим един последен приятен преход по каньона Джонстън, където над буен планински поток, издълбал шеметни бездни в скалите на планината, са изградени атрактивни метални мостове и стълби. Разходката ще трае около 3 часа, след които се качваме на транспорта ни и отпътуваме за района Салмон Арм за вечеря и нощувка.

 • 11

  След закуска отпътуваме за Ванкувър, където пристигаме в ранния следобед и се настаняваме в хотел. Свободно време за разходка из града и вечеря. Нощувка.

 • 12

  Днес имам цял ден във Ванкувър, който всеки може да прецени как да оползотвори сред многобройните паркове и музеи на града. Има възможност за организиране на тур до град Виктория с ферибот и самолет (хидроплан). Днес е последната ни нощувка в Канада за това пътуване.

 • 13

  Трансфер до летището и полет към България.


Включва:

 • Наземен транспорт съобразно програмата 
 • 12 нощувки в хотел
 • Професионален планински водач
 • Изброените атракции: Полет с хидроплан, лифтовете в района на Уистлър, Тура по ледника Атабаска и Скайуока, Круиз по езерото Мелайн, Входове за всички Национални паркове (възлизащи общо на около 655 $)
 • Застраховка “Асистанс при пътуване в чужбина”

Не включва:

 • Самолетни билети София - Ванкувър - София
 • Такси за издаване на визи
 • Храна по време на пътуването
 • Атракциите и входовете по време на престоят ни във Ванкувър, както и разходите за придвижване из града, наема на канута, какси и други извън описаните като включени
 • Бакшиши, лични разходи и разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

МЕСТАТА СА СИЛНО ОГРАНИЧЕНИ!

Записване до 01.07.2023 година! Това са едни от най-посещаваните места в Северна Америка, затова ранната организация и запазване на места за туровете и хотелите е задължителна!

Поради отдалечеността във времето на тура, в случай на съществено покачване на цените на услугите от настоящия момент, ТМания си запазва правото да промени цената на екскурзията, най-късно до финалната дата на записване (01.07.2023) 

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече