Мадейра - Атлантическият планински рай

Виж снимките

Мъглите под нас се разтварят и пред погледа ни заблестява кипналият Атлантически океан. Преминаваме над скалист полуостров разцепил запенените вълни и кацаме на едно от най-опасните летища в света. Ето го и него – остров потопен в пищна тропическа растителност, прорязан от долини обрасли с орхидеи и огласян от шума на високи стотици метри водопади, заобиколен от живописна крайбрежна ивица и осеян с китни малки градчета. Над всички тях обаче се издигат величествени планини, увенчани със скални зъбери, отвесни вулканични кули и тесни ръбове. Планини раздиращи облаците, завихрящи мъглите и създаващи пейзажи достойни за очите на боговете! Това е Мадейра – вълнуваща, неповторима и очакваща ви!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:30 часа

 • 1

  Отпътуваме за Мадейра. Настаняваме се във семейно хотелче в Фуншал и е време за първата ни разходка. Отправяме се към полуостров Сао Лоренсо – място неприличащо на никое друго на острова. За разлика от гъстите тропични джунгли в централната част на острова тук властва суша. Това обаче само подсилва фантастичния пейзаж! Ще направим преход около 4 часа до най-далечната част на полуострова, преминавайки над високи над сто метра скали в подножието, на които се разбиват гигантските океански вълни. Въздухът е изпълнен с морски пръски, а пътеката се извива през най-невероятни скални форми и връхчета! Връщаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Фуншал за първата ни вечеря на острова.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Закуска. Днес ще се изкачим в надвисналите на Фуншал високи планини, увенчани с непристъпни скални зъбери! Транспортът ни оставя на Посада Ариейро, а ние буквално след 5 минути вече сме на първия за деня ни връх - Пико до Ариейро (1805 метра). Това е първият ни поглед над планинския свят на този удивителен атлантически остров и гледката задължително ще ни остави безмълвни. Под нас синее океанът, дълбоки клисури се спускат от върха към него, а над всичко това пред нас се издигат непроходими скални зъбери и кули… Това е нашият път! Не се стряскайте – пътеката представлява алея, умело преодоляваща този наглед непристъпен релеф, и е подходяща дори за съвсем начинаещи туристи. През поредица от стъпала, наблюдателни площадки, тунели издълбани в кулите от лава и панорамни пътеки за около 4 часа достигаме до подножието на най-високия връх на острова и архипелага – Пико Руиво и едноименната хижа. Тук ще поспрем да починем и да похапнем преди да направим финалното изкачване за деня. Тръгваме към върха и след по-малко от час сме вече на най-високата му точка – 1861 метра над океана и драперията от долини и скални ръбове, които ни заобикалят! Време за снимки и тръгваме към мястото за среща с транспорта – очаква ни по-малко от час и половина преход. Трансфер до хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 15 км.

 • 3

  След вчерашната загрявка до най-високия връх на острова днес ще се отправим към централната планинска част, където ще направим преход по ръба на шеметни бездни през величествени скални кули до един от най-впечатляващите върхове на острова! Преходът започва с плавно изкачване по удобна пътека, която ни води към връх Пико до Хорхе (1566 метра). Оттук започва най-красивата част на днешния преход – пред нас са наредени скалисти крепости, които възпират океанските течения и мъглата кълбяща се по тях им придава магически облик. Отново пътеката, удобно и леко преминаваща през наглед непристъпните скали, ще ни предостави незабравими изгледи и възможност за снимки. След няколко слизания и изкачвания по назъбеното било достигаме Пико Гранде (1654 метра). Уникалното съчетание на вулканичния произход на острова с богата растителност и уникалния релеф придават такава красота на тези планини, с каквато малко места по света могат да се похвалят. Гледката от Пико Гранде ще ви убеди в тези твърдения с лекота! Колкото и да не ни се иска, трябва да се отделим от това Райско кътче и да поемем обратно към крайбрежието и една от най-високите крайбрежни скали в цяла Европа – Кабо Жирао! Стъклена платформа издадена над високите над 600 метра отвеси ще изпита вестибуларния ви апарат, но и ще ви предостави изглед, който ще запомните за цял живот!. Връщаме се обратно до буса, който ще ни откара до хотела. Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 10 км.

 • 4

  Днес ще се впуснем в зеленината повкриваща острова! Ставаме рано и се отправяме буквално към сърцето на планините, за да преминем по едни от най-впечатляващите левадас на Мадейра - Калдейра Верде и Калдейра Инферно - ще преминем по стените на впечатляващи каньони, през тунели прокопани в скалите и сред феноменални гледки към най-високите върхове на острова ще достигнем до водопади високи стотици метри! Всичко това по древните пътища на водата прокопани преди стотици години! Следобед ще отделим време на културните и природни забележителности, заобикалящи столицата на архипелага – град Фуншал. Започваме с посещение на  хълмовете на Монтес. Професионалният водач ще ви запознае с историята на острова и ще ви покаже катедралата Носа Сеньора до Монте, ще ви разведе из Градината Монте Палас, призната за една от най-красивите ботанически гради в света, а за финал ще се разходите из Фуншал и ще се запознаете с основните забележителности на този великолепен колониален град. Вечерта ще завърши с вечеря в някой от уютните малки ресторантчета в стария град, където освен да опитаме вкусната местна кухня ще пробваме и от прочутото Мадейранско вино!

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 100 м. Разстояние: 18 км.

 • 5

  Грабвайте фотоапаратите – днес ще се почувствате като истински изследователи! Сутринта ще се качим на яхта и ще се отправим към открито море и необитаемите острови Десърташ! По време на четиричасовото пътуване в океана ще имаме възможност да видим делфини и при повече късмет – китове! След около 4 часа достигаме двата острова, издигащи се като великански каменни гребени над океана. Те са резерват и дом за хиляди птици гнездящи по високите стотици метра отвесни скали. Пазач на парка ще ни разведе из острова и ще ни покаже места, където гнездят някои от най-интересните видове птици. Привечер (ако времето е хубаво) ще се качим отново на яхтата и ще направим кратка разходка в подножието на скалите, за да наблюдаваме как птиците се връщат в гнездата си за през нощта. Връщаме се на острова, където ще ни поднесат традиционна местна вечеря. Нощувката ще бъде на спални чували под открито небе (ако времето го позволява) или в палатка предоставена от парка.

  (Тези от участниците, които искат да направят разходка за наблюдение на китове и делфини, но предпочитат да спят в хотел, ще вземат участие в полудневен тур, а в следобеда ще имат възможност да се разходят из Фуншал. Нощувката им ще бъде в същия хотел, в който са настанени от началото на пътуването. На следващия ден ще имат време за плаж преди обед и ще се срещнат с групата, която ще се върне в ранния следобед).

 • 6

  След магичната нощ, прекарана на необитаемия остров, ни очаква традиционна закуска. Отпътуваме обратно за остров Мадейра като по пътя отново ще имаме възможност да наблюдаваме богатото биоразнообразие, с което е благословен архипелага! Пристигане в Фуншал в ранния следобед. Свободно време за почивка, разходка из стария град, пазаруване на сувенири и вечеря.

 • 7

   

  Полет за София


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 5 нощувки в хотели
 • 1 нощувка на палатки на островите Дезърташ/или на яхтата
 • Двудневен тур до островите Дезърташ с включен професионален водач-биолог, вечеря и закуска, бивачна екипировка и такси за националния парк
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София –Фуншал - София
 • Допълнителни нощувки в хотели преди и след престоя в Мадейра ако полетите го налагат
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече