По следите на Родопските песни – едни нестандартни Родопи

Виж снимките

Какво си представяте като чуете за Родопите? Някои си представят пататник, други си представят китни села, а трети мистични скали… Това което обаче всички неминуемо извикваме в съзнанието си е Музиката! Да, Музиката с главно „М“, защото тя звучи из цяла България, звучи над скалистите върхове, над зелените поляни и над смърчовите гори, звучи дори в Космоса!!! Затова се отправяме на едно нестандартно пътешествие – по следите на някои от най-известните Родопски песни! Ще се разходим в покрайнините на Момчиловци, по приказните поляни и покрай множеството параклисчета, за да стигнем до Кърджалийскен камень от прочутата песен „Торнал е Тодьо“ – вероятно единствената Родопска песен в която се пее за работа :) Ще направим обзорен преход през селата Надарци, Кремене и Попрелка, за да посетим гроба на Руфие Чакалова от може би най-красивата родопска песен – „Руфинка, болна легнала“. Ще продължим към Златоград, където е роден Дельо хайдутин, песента за който се носи в Космоса.  И за да бъде всичко страхотно, ще посетим района на село Кушла и ще посетим мистичните Жаиб Кая, Юч Кая и Голям Тулпан!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуване за покрайнините на Момчиловци. Първата ни цел за деня е Кърджалийскен камень – скала свързана с много легенди, но и с една песен. Ще научим неочакваната и любопитна история на песента „Торнал е Тодьо“ – единствената Родопска песен, в която не се пее за любов, сватби или хайдути… Пее се за работа или почти… От тук се пренасяме още по навътре в планината, буквално през реки и долини и достигаме района на село Кремене. Тук ще направим кръгов преход комбиниращ махала Надарци, старинната църква в село Кремене и разбира се махалата Попрелка. Тук се намира гробът на Руфие Чакалова от може би най-красивата родопска песен – „Руфинка, болна легнала“. Ще научим каква история свързва местата през които сме преминали и ще чуем вечната песен. За финал ще се отправим към Златоград – родното място на Дельо Хайдутин – песента за който, изпълнена от Валя Балканска, се носи в космоса носена от апарата Вояджър. Тук ще се настаним за нощувка и ще похапнем вкусни родопски специалитети. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Сутринта ще пием кафе и ще се снимаме с паметника на легендарния хайдутин, преди да се отправим към село Кушла. В покрайнините на това отдалечено село, намиращо се буквално на границата с Гърция, ни предстои да направим живописен преход съчетаващ мистичните скали Жаиб кая, местността Пещерите, връх Голям Тулпан и Юч Кая. При хубаво време ще имаме страхотен изглед към масива на Гюмюрджински снежник и дори Самотраки! В късния следобед отпътуваме към София и ако има време ще разгледаме трапецовидните ниши и култови съоръжения около село Бенковски и изпитан ресторант за заслужено похапване! Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 570 м. Денивелация (-): 570 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в семеен хотел/къща за гости
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече