Из природните чудеса на Норвегия

Виж снимките

Норвегия – страната на викингите и тяхната изумителна култура и легенди. Страната на фиордите, водопадите, безкрайните планини и на непристъпните скалисти върхове! Представяме ви едно пътешествие, което дълго след като е приключило ще владее ума, сърцето и фантазиите ви! Ще направим няколко приятни прехода само на крачка от най-висоия връх на Скандинавия - Галдхьопиген (2469 метра). Ще пристъпим в ледените дворци на Йотунхаймен и ще видим едни от най-впечатляващите му висящи ледници и водопади. Ще се качим на кратък круиз по прочутия Гайрангерфиорд и ще се насладим на шеметни гледки към падащите от стотици метри в изумрудените му води водопади. Ще направим преход до обзорен връх, издигащ се над водите на Хьорундфиорд, заобиколен отвсякъде с най-предизвикателните скалисти зъбери в цялата страна! А за финал ще се докоснем до феноменалния път Тролщайген и ще сме само на крачка от чутовната алпийска стена Тролтинд!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 12:00 часа

 • 1

  Излитаме за норвежката столица Осло и кацаме в ранния следобед. Товарим багажа си на транспорта ни и отпътуваме на север. Очакват ни около 300 километра през живописните планински части на Норвегия. Достигаме до района на Лом и се настаняваме в бунгала. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  Днес ще направим приятен преход в подстъпите на масивите на Сторе Веотинден и Глитертинд. Полегата пътека ще ни изкачи на 400 метра над изходната ни точка в долината Висдален. Озоваваме се на гигантско плато между двата върха в края, на което се спускат ледените езици на ледника Веобреен. Ще си направим снимки и почивка за обяд преди да посетим и езерото Леиртьонен. Ако имаме време, следобед ще се изкачим с транспорта ни до хижа Ювасхюта в подножието на Галдхьопиген и ще се разходим край езерото Юватнет. Връщане обратно в бунгалата за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 600 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 12 км.

 • 3

  Днес ще се изкачим на първия ни норвежки връх! Избран поради лесния си подход и изключителните панорами, върхът е идеален след вчерашното ни изкачване. Предстоят ни само 900 метра денивелация, които ще преминат покрай кристални езера, небесно сини ледникови езици и ще ни отведат на ръба на впечатляваща скална кула – Смьорстабтинден (2208 метра). Следобед ще посетим една от прочутите норвежки дървени църкви – тази в Лом и ще разгледаме инфоцентъра за планинската област, в която се намираме. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.

 • 4

  В Норвегия сме и няма как да не посетим най-известния и един от най-величествените фиорди – Гайрангер. Започваме с прочутта гледка от планинското въхче Далсниба, издигащо се директно срещу скалните отвеси на фиорда на повече от 1400 метра над зелените води. Оттук панорамния път ни отвежда до пристанището, където ще се качим на кораб и ще преминем под десетки водопади, изливащи води във фиорда и ще чуем интересната история на хората, които са го населявали. В ранния следобед ще се настаним в къщи за гости или бунгала в района на Лоен, за да се подготвим и отпочинем за утрешния ден – очаква ни среща с ледниците на Йотунхаймен! Нощувка.

 • 5

  Ранно ставане. След кратък трансфер се озоваваме в закътаните ледникови долини на Национален парк Йотунхаймен, прочут с висящите си ледници и буквално хиляди водопади, някои с височина стотици метри! Започваме с долината Лодален – пътят ни вие покрай кристално езеро и при хубаво време ще можем да спрем и да го снимаме. Скоро достигаме подножето на ледника Кьендалсбреен и гледката ни зашеметява! Висящи ледени маси се издигат на хиляди метри над нас, а между и около тях в бездните се изсипват водопади, високи стотици метри! Следва долината на ледника Бодалсбреен. Тук ще направим преход около час до подножието на ледника. В подножието му се намира малкото езеро Сваетреватнет, в чиито води се отразява поразителния пейзаж, който ни обгражда. Почивка, снимки и хапване и започваме спускането до мястото за среща с транспорта. Последната за деня долина е най-известната и туристическа – Бриксдал в дъното, на която е ледникът Бриксдалбреен. И тук ще видим феноменални водопади и гледки, които ще запомнем завинаги! Време е да се връщаме в къщата за гости за вечеря и нощувка.

 • 6

   

  Днес ще навлезем още по-навътре в страната на фиордите. Насочваме се към тайнствения Хьорундфиорд. Тук сме ви подбрали за изкачване връх, който да ни поизпоти за последно и да ни предостави величествени панорами. Изкачването е около 700 метра, първоначално преминава през приятен горист склон, а след това излиза на каменисто било, което стръмно ще ни отведе до кота 944 метра. Тук гледките бързо ни карат да забравим изкачването. Край нас се издигат легендарните върхове Якта, Слоган, Рана, Скьорасален, Даегубен… В краката ни се простират зелените води на фиорда, а гледката напомня на Швейцария! Спускаме се към мястото за среща с транспорта и се връщаме в къщата за гости за заслужена почивка. Нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 9 км.

 • 7

  Днес е ден за пътуване и почивка. Ще преминем с ферибот през няколко фиорда, ще изкачим няколко превала и ще посетим десетки наблюдателни площадки с красиви гледки. В ранния следобед достигаме до Андалснес и се настаняваме в бунгала. Отдаваме се на заслужена почивка – утре ще е последният ни преход.

 • 8

  Посветили сме този ден на една от най-зашеметяващатите скални стени в цяла Европа – Тролтинд или Тролската стена! Нейните мащаби са смазващи, а отвесите ѝ нямат аналог по тези ширини. Приготвили сме ви преход благодарение, на който ще се докоснете от близо до величието на този природен феномен! Следобед имаме възможност да покатерим в катерачната зала на Андалснес и да напазаруваме сувенири. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 4 км.

 • 9

  Време е да напуснем приказния планински свят на Норвегия и да започнем пътуването си обратно към България. Днес ни предстои дълъг път, с достатъчно спирки по панорамни места, който ще завърши в къща за гости в района на летището на Осло. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма 
 • 1 нощувка в хотел 
 • 3 нощувки в къща за гости
 • 5 нощувки в бунгала
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Осло – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и фериботи
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече