Исландия - Пътешествие за маниаци

Виж снимките

Невъзможно е човек да опише с думи пътешествие, което го е пленило за цял живот. Трудно е да се придобие от няколко снимки представа за мощта, стихиите, величието и красотата на природата, с която е надарен един малък остров в Атлантическия океан. Исландия е мечта и остава мечта завинаги, дори след като се сбъдне! Каним ви с нас, за да споделим това вълнуващо пътуване до острова на екстремните крайности, на кипящата лава и сковаващия всичко лед, на безжизнените каменни плата и стихийните водопади, на удивителен животински свят и древна култура! Ще направим пълна обиколка на острова и ще се докоснем до някои от най-добре пазените му тайни, най-красиви кътчета и най-щури приключения!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Исландия. По време на полета буквално ще гоним залязващото слънце и ще имаме уникалната възможност да наблюдаваме „изгрева” над океана само няколко минути, след като сме изпратили залязващото слънце на някое европейско летище. Залез, който ще е последният ни за десет дни! Късно вечерта пристигаме на летището Кеплавик и отпътуваме за уютна къща за гости/хотелче за нощувка.

 • 2

  След закуска ни предстои тур по така наречения Златен триъгълник! Първият обект по маршрута ни е Националния парк Тингведлир, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Тук ще се запознаем с удивителната история на Исландците и тяхната малка и далечна от нас (а и от почти всичко) държава. Не само най-дълго действащият парламент в света прави това място уникално. Ще имаме възможност да преминем между два континента! Мястото е част от разлома, разделящ Европейската и Северноамериканската плоча, а пукнатините, образували се между тях, ще бъдат цел на нашата разходка в парка! За финал ще видим и първия ни за това пътуване водопад - Оксарафос. Неговите мощни води ще бъдат само нежна прелюдия към водните стихии, с които ни предстои да се „сблъскаме”! Оттук се отправяме към геотермална област, дала името на природен феномен разпространен из всички континенти – Гейсир! Ще видим изригващия на няколко минути гейзер Строкур, спящия му голям събрат Гейсир и още множество фумероли, врящи извори и разноцветни езера. Финалните впечатления от деня ще оформи един от най-могъщите, красиви и обвити в легенди водопад на целия остров – Гюдлфос. Време е да отпътуваме на изток към най-високите планински масиви в страната, но преди това ще пренощуваме в уютна къща за гости/хотел.

 • 3

  Ставаме рано – очаква ни поредният дълъг исландски ден! Започваме с Лава център – уникален музей, разказващ за бурното геоложко минало и настояще на Исландия! Оттук, след по-малко от половин час пътуване се озоваваме под склоновете на прочутия от 2010 година вулкан Ейяфядлайокудл, чиито склонове ни предстои да изследваме. Започваме с водопада Селяландсфос, висок 60 метра. Неговите буйни води се събират от нереално зелените склонове на вулкана и падайки са издълбали пещера, която ще ни позволи да минем зад самия водопад! Опитният водач ще ви отведе и до друг водопад в района, умело закрит от къс каньон, който само подсилва магическата атмосфера на района! Следващият водопад по пътя ни обаче ще ни замае с изумителната си мощ и незабравима красота – Скогафос! Висок 60 метра и широк цели 25 метра, водопадът ще ни зашемети и ще ни даде възможност да направим запомнящи се снимки. Макар и все още светло, денят започва да си отива и ние се насочваме към известния плаж с черен пясък Рейнисфяра, прочул се след сериала Game of Thrones. Мястото е дом на хиляди птици, които гнездят по плажа осеян с причудливи по форма скали. Прекарваме нощта само на няколко километра от океана в подножието на водопада Систрафос, в бунгала.

 • 4

  След закуска ще пресечем обширни застинали лавови полета, гигантски речни корита и морени в подножието на ледниците, спускащи се от най-голямата ледникова шапка в Ервопа - Ватнайокудл. Тук в намиращия се в подножието му национален парк Скафтфедл, ще направим кратък, но изключително атрактивен преход по назъбения език на ледника Свинфядлайокудл. Ще имате възможност да стъпите на ледник, да се запознаете с ледниковите образувания и да видите от близо най-високия връх на острова, издигащ се над нас - Кваннадалсхнюкур. Приключенията ни, свързани с лед, далеч не са свършили! Отпътуваме за лагуната Йокулсарлон. Тук се обличаме в специални костюми, качваме на моторница и навлизаме в осеяна с айсберги лагуна. Ще имаме възможност да се доближим само на броени метри от гигантските ледени крепости, плаващи по езерото и дори да посетим ледения език, от който се откъртват. За финал ще се разходим по осеяният с ледени късове плаж, намиращ се наблизо. Нашата обиколка на острова продължава, но първо се отправяме към уютна къща за гости или хотел за нощувка.

 • 5

  Днес ни предстои пътуване из Източните Фиорди, което ще ни отведе до третия по височина водопад в страната – Хенгифос. Отпътуваме за Източните фиорди и преминаваме през тях, спирайки за снимки на най-подходящите за това места. Предиобед достигаме до околностите на езерото Лагарфльот – дом на тукашното Лохнеско чудовище – гигантски червей, живеещ според местните в дълбините на езерото. Оттук започва основния ни преход за деня – посещаване на третия по височина водопад в Исландия – Хенгифос, прочут с червените скали от които се хвърля 128-метровия му воден пад. Правим снимки и се отправяме към най-пълноводния водопад в цяла Европа –Детифос! Тук ще посетим няколко огледни точки, специално изградени за перфектното наблюдение на падащите в бездната невъобразимо количество води! Нощуваме в района в къща за гости/хотел

 • 6

  Започва поредния ни наситен с приключения и емоции ден в Исландия. Днес ще прекараме денят си в района на езерото Миватн. Тук забележителностите за деня са две геотермални области сякаш излезли под перото на някой писател–фантаст! Ще посетим геотермалната област Крафла и ще обиколим изумруденото езеро Вити, сгушило се в кратера на отдавна изгаснал вулкан. Ще се разходим и из геотермалната област Намафядл, осеяна с кални гейзери, кипящи и врящи кални ями и съскащи фумероли. Няма друго място в Европа, където може да се почувстваш като на Венера! Следобед можем да посетим геотермален басейн и да се поглезим с напитки от мокрия бар директно в димящата вода или да разгледаме някои от забележителностите по бреговете на езерото Миватн (ще решим на място според желанието на групата и времето с което разполагаме) Време е обаче да отседнем в района за нощувка, защото утре ни предстои незабравимо изживяване!

 • 7

  Рано сутринта вече се намираме на брега на Атлантика в старинното китоловно градче Хусавик. Екипираме се подобаващо за плаване в ледовитите води на Северния Атлантически океан и се отправяме на лов за китове! Но не какъв да е лов, а фото-лов! Ще имаме възможност да плуваме сред десетки гърбати китове, ще слушаме пляскането от перките им, ще усещаме дъха им, излизащ на гейзери от водата и ще се почувстваме част от величествената природа на планетата Земя! На връщане към Хусавик с чаша горещо какао и исландски бухти, ще се насладим на белите планини, обграждащи фиорда. Хапваме в някое от крайбрежните ресторантчета и отпътуваме за втория по големина град на острова - Акурейри. По пътя ще спрем при историческия водопад Годафос и ще научим любопитната история свързана с него. Пристигаме в Акурейри и разглеждаме градчето. Хапваме в някой от ресторантите му и нощуваме в района.

 • 8

  След десетките водопади, водещи най-различни световни класации, които видяхме и снимахме по време на това пътуване, остава да видим само още един. Последен по реда си, но в никакъв случай не на последно място – напротив! Предтсавяме ви Глимур – най-високият водопад в Исландия и за нас най-впечатляващ! А конкуренцията не е никак малка ;). За да достигнем водопада, ще се изкачим по склоновете на умопомрачителен каньон, тесен само няколко десетки метра, но висок стотици. Водата бушува на дъното на тази тъмна бездна, а край нас прелитат хиляди птици, гнездящи по зеленясалите скали на каньона! Удобната пътека ни изкачва постепенно по ръба на клисурата и скоро пред нас се открива котел, в който от близо 200 метра се изливат водите на водопада! Гледката е зашеметяваща, а магическият пейзаж от назъбени скали, лилави цветя и прелитащи птици, само допълват усещането за безтегловност...Връщаме се до буса и отпътуваме за столицата на Исландия – Рейкявик. Настаняваме се в уютен апартамент в центъра на града и се впускаме в разглеждане на градчето. Задължителна спирка от обиколката ни ще бъдат уникалната църква Халмсгримкиркя, Музеят на Китовете, където ще видим макети на великанските бозайници в реален размер и ще осъзнаем сред какви гиганти сме плували само преди няколко дни, и разбира се, многобройните магазинчета за сувенири, екипировка и местни лакомства.

 • 9

  Сутринта ще имаме свободно време за разходка из града и около обяд ще се отправим към геотермалната област Крисувик и разположеното край нея езеро Клейфаватн. След обиколка за снимки отпътуваме към място, където разломът между тектоничните плочи е ясно изразен. Тук ще преминем по мост, символично свързващ двата континента Америка и Европа. Преминавайки към стария континент, ще започнем нашето сбогуване с тази удивителна земя на крайности и величествена красота. Преди това обаче, ще посетим вулкана Фаградалсфятл – изригнал през март 2021 година, вулканът е най-дълго изригващия вулкан в Исландия за последните 50 години и до датата на нашето посещение може все още да е активен! Финалните часове на острова ще прекараме в прочутата Синя Лагуна – в мътно синьо горещо езеро, затопляно от магмата вряща само на няколко километра под и около нас, намазани с вулканична кал и пиейки коктейли. Късно вечерта отиваме към летището и излитаме за България или ще нощуваме отново в Рейкявик – зависи от полетите.

 • 10

  Полет за България


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 9 нощувки в семейни хотели/къщи за гости
 • Професионален български планински водач
 • Екскурзоводски услуги
 • Пълната организация на всички допълнителни екскурзии
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Кефлавик (Кеплавик) - София
 • Допълнителна нощувка в Рейкявик или някъде по пътя ако се наложи заради самолетните графици
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за музеи, забележителности и екскурзиите до Йокулсарлон, наблюдението на китовете
 • Бакшиши, Лични разходи и Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече