Гренландия за ТрекМаниаци - в царството на айсбергите, китовете и белите нощи

Виж снимките

Няма думи които да опишат уникалната атмосфер на най-големия остров на Земята! Няма снимки, които да предадат магията на Гренландия! Затова ТрекМания се отправя на епично пътешествие далеч зад Полярния кръг в земята на айсбергите! Предстоят ни шметни разходки по земя, въздух и море! Стартираме от град Нуук – столицата на Гренландия и най-голям и населен град! Тук ще изкачим връх Уккусиссат – магичен скалист дворец, издигащ се над града и фиордите, които го заобикалят! Ще направим разходка с лодка и по тях, за да се насладим на страхотни гледки в ледените води на Лабрадорско море! Оттук  ще се качим на „ферибот“ и ще преминем повече от 700 км покрай западното крайбрежие на Гренландия, наблюдавайки като на филм денонощно сменящите се покрай нас пейзажи, сякаш излезли от филм! Корабът ни отвежда до град Илулисат, който ще бъде наша база за изследване на прочутия залив Диско – част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО! Ще направим нощно наблюдение на айсберги в пика на тяхното топене, ще плаваме с каяци и корабчета, ще търсим китове и ще посещаваме ледници! Разбира се ще направим няколко трека по време на „най-живата“ част от годината на острова – лятото, когато всичко цъфти и хиляди птици започват да гнездят по бреговете му!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 1 в 17:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – летище София, Термина 2. Отпътуваме за международно летище Копенхаген и се настаняваме в хотел близо до летището. Тъй като полетът каца вечерта, желаещите могат да се разходят нощно из датската столица. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  След закуска отпътуваме обратно към летището и отлитаме за едно от най-дивите възможни приключения – Гренландия! Целта ни за днес е кацане в столицата на острова и най-голям и населен град в обширната ледена „пустош“ – град Нуук. Градът е дом над 1/3 от популацията на острова и тук ще можете да видите и най-високата сграда на острова. Ще кацнем в ранния следобед, ще се настаним за нощувка и ще се впуснем в разглеждане на градчето – светло време имаме достатъчно – ще се стъмни чак след месец ;)

 • 3

  Ставаме и закусваме. Днес ни предстои първият ни и най-висок връх за изкачване в Гренландия. Това е връх Уккусиссат, известен още като Сторе Малене. Тъй като обаче най-красивите гледки по това време на годината се случват в късния следобед, преди обяд ще посетим Националния музей на Гренландия и Музят на изкуствата. След това ще хапнем и според прогнозата ще се отправим към кота 772 – най-високата точка около града, за страхотни гледки „по залез“ :) Връщаме се в града за вечеря и нощувка.

 • 4

  Днес е последният ни ден в град Нуук. Сутринта ще направим тур навътре по  фиорда Нуук, по който с комфортна закрита лодка ще се отправим към ледените езици на ледника Нарсап Сермиа, спускащи се от огромната Гренландска ледена шапка. Тук ако времето ще можем да достигнем до самият край на ледника, от който се откъртват айсберги. След около 6 часа возене с лодка се връщаме обратно в града за обяд и стягане на багажа. Вечерта около 21:00 се качваме на кораб :) Настаняваме се в каюти за по 4 човека, вечеряме и  се отдаваме на почивка и гледки!

 • 5

  Събуждаме се на „фериботът“ свързващ откъснатите от всякаква цивилизация десетки малки селища, разположени по цялото западно крайбрежие на най-големият остров в света.  Все още сънени, поглеждаме навън и не можем да повярваме! Пътуваме през пролива Дейвис, разделящ Гренландия от Канада и Бафинова земя, някъде сред най-северните части на Атлантика! На кораба ще преминем полярния кръг и ще плаваме покрай стотици заливи, фиорди и айсберги, ще наблюдаваме пейзажи достъпни за малцина или просто ще похапваме и пийваме кафе в топлия ресторант на кораба. Втора нощувка на кораба.

 • 6

  Събуждаме се отвъд Полярния кръг и  не ни се иска пътуването ни да свършва, но скоро ще е време да слезем от кораба и да се впуснем в още по луди приключения! Наближаваме град Илулисат, в който ще акостираме около обяд.  Илулисат е малко градче, намиращо се на 350 километра северно от полярната окръжност. В директен превод от един от много езици на инуитите името на града означава Айсберг и това далеч не е съвпадение! Съвсем скоро ще научим защо :) Настаняваме се в къща за гости и се отправяме на първата си пешеходна разходка за опознаване на селището. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 7

  Днес ще се „сблъскате“ с айсберги по-големи от панелни блокове, блестящи под лъчите на лятното слънце! Само на няколко километра от града е разположен Ледения фиорд Илулисат, част от световното културно наследство на ЮНЕСКО. Величествен ледник спуска ледените си езици в залива Диско, които отчупвайки се, захранват непрестанна ледена процесия от гигантски блокове лед, плуващи по повърхността на фиорда. Първо ще направим полудневен трек по бреговете на фиорда и ще достигнем удобна наблюдателна площадка, откъдето ще наблюдаваме природния феномен. Все пак искате да ги видите отблизо? Няма проблем – приготвили сме ви разходка с корабче между айсбергите през нощта! Разбира се по това време на годината нощ няма, но това ще направи снимките ни още по-магични! Вечеря на свободна консумация и нощувка в къщата за гости.

 • 8

  След закуска отново излизаме в морето сред айбергите, този път обаче на фото лов за китове. Ако имаме късмет ще можем да видим гърбати китове, китове Минки и Финвали – гледката на изплуващите сред ледените блокове китове е незабравима! Връщаме се отново на сушата, за да похапнем, отпочинем и …. Да полетим! Отправяме се към летището, където малък самолет ще ни отведе в небето за панорамен полет над залива Диско и Ледения Фиорд на Илулисат. От въздуха ще придобием още по добра представа за гигантските размери на ледените късове! Връщаме се в Илулисат и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни очаква трекинг! Нощувка в къщата за гости.

 • 9

  Днес е последният ни ден на острова. Сутринта щем имаме време да се разходим из града, а следобед  се обличаме подходящо и се качваме на каяците, придружени от опитни инструктори и започваме паметна обиколка на Ледения фиорд. Тук ще дочакаме среднощното слънце преди да се върнем в града за последната ни вечеря на острова. Нощувка в къщата за гости.


Включва:

 • 6 нощувки в хотели (
 • 1 нощувка в хотел в Копенхаген
 • Кораб от Нуук до Илулисат с включени 2 вечери, 1 обяд и 2 закуски (настаняване в четворни каюти)
 • Екскурзия с корабче до фиорда Нуук, Каяци по залез в Илулисат, Полет над ледниците край Илулисат, Наблюдение на китове и разходка с лодка до ледника Еки (всичко около 3200 лв)
 • Професионален планински водач
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Нуук / Илулисат – София
 • Храна по време на пътуването
 • Такси за посещение на музеи и туристически обекти извън описаните в програмата
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече