Черногорски върхове и планини - Дурмитор, Комови и Жийово

Виж снимките

ТрекМания ви представя една уникална комбинация от Черногорски планини и изкачвания на върхове, съчетаваща в себе си едни от най-красивите, интересни и непознати кътчета на тази малко, но изключително планинска страна! Една от най-красивите планини на Балканите се издига в сърцето на любимата ни Черна гора! Това е Национален парк Дурмитор, където ще започне пътешествието ни. Тук ще изкачим предизвикателния първенец на планината – Боботов кук и ще стъпим на красиви връх Пруташ! Ще стъпим и на двата най-високи върха на Жийово – Сурдуп и Щитан, а освен тях, ще изкачим и впечатляващия Пасяк. Оттук се прехвърляме в прочутите Комови - ще изкачим двата им най-високи върха – прочутите Ком Кучки и Ком Васойевички. Готов ли си за едно феноменално приключение?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:15 часа

 • 1

  Отпътуваме за Черна гора – едно от най-красивите места на Балканите. Ще преминем покрай планината Копаоник в Сърбия, ще пропътуваме каньона на река Ибър и ще навлезем в Монтенегро при Рожайе. Оттук ни предстои преминаване през един от най-дълбоките и диви каньони в Европа – този на река Тара! В ранния следобед ще достигнем до планинския курорт Жабляк, разположен в самото подножие на някои от най-високите върхове на Дурмитор! Настаняваме се в комфротни къщи за гости. Освежаваме се, грабваме фотоапаратите и се отправяме към специално подбрано обзорно място над река Тара. Ще посрещнем залеза от най-красивата наблюдателна площадка на самия ръб на каньона! Връщаме се обратно до Жабляк, за да похапнем и отпочинем. Нощувка.

 • 2

  След закуска стягаме раниците и се качваме на буса, който ще ни отведе до висок проход, изкачващ се с панорамни завои навътре в планината. Оттук започва изкачването ни до най-високия връх в Дурмитор – връх Боботов Кук! Пътеката преминава през впечатляващия карстов терен на планината, вие се между скални игли и по зелени пасища, докато най-накрая не ни извежда на седловината в подножието на върха. Финално стръмно изкачване по скалистите му склонове и стъпваме на 2523 метра надморска височина – най-високо в цялата планина! Гледката, която се открива пред нас е наистина пленителна! Под нас блестят смарагдовите води на Шкрътските езера, около нас се издигат наглед непристъпни варовикови титани, на хоризонта виждаме гигантската пукнатина на каньона на Тара, прорязваща земната гръд и безкрайните плата Комарница... Неслучайно целият парк е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО! Красотата му е неповторима! Правим снимки, отпочиваме и се отправяме към мястото за среща с буса. Връщаме се отново в Жабляк и след кратък отдих отиваме на разходка край потайните и прохладни брегове на Черното езеро, където ще пийнем по бира и ще се разхладим след дългия ден. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 800 м. Разстояние: 7 км.

 • 3

  Грандиозни природни сили са изваяли Дурмитор, а днес ще изкачим един от най-красивите му върхове – връх Пруташ! Ледниците са разрязали върховия масив като парче торта и геоложките пластовете на нейните „блатове“ са били огъвани и деформирани с времето, образуващи невероятна гледка! Целият масив е осеян с цветя и е изключително панорамен! Отново планинският път ни отвежда към сърцето на планината, откъдето започва прехода ни! Пътеката днес преминава по обширни поляни и след няколко кратки изкачвания излизаме на обзорно било, което ще ни отведе до върха. Гледките отново са неописуеми и освен вече познатите ни от предния ден върхове, над нас ще се извисява самият Боботов кук! Правим снимки, отпочиваме на върха и се спускаме към буса. Отпътуваме за района на планината Жийово. Настаняване в къща за гости и нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 7 км.

 • 4

  Днес ни предстои дълъг и епичен ден! Кратък трансфер ни отвежда до Букуминското езеро, скътано в красива планинско долина, в самото подножие на върховете на планината Жийово! От тук започва прехода ни в една от най-дивите планини на Черна гора, осеяна с великолепни карстови образувания и впечатляващи скални зъбери. Днешната ни цел са двата най-високи върха в планината – връх Сурдуп (2184 метра) и подгласника му връх Щитан (2165 метра) На връщане, ако групата има сили, ще стъпим и на епичния връх Пасяк – скален зъб, бдящ над Букуминското езеро. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за местността Щавна, в подножието на планината Комови, където се настаняваме в етно селище. Вечеря на свободна консумация. Изпращане на залеза с гледки към Черногорска и Косовска Проклетия. Нощувка.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 1050 м. Разстояние: 13 км.

 • 5

  Ставаме рано и с първите слънчеви лъчи се отправяме към първенеца на планината – Ком Кучки (2487 м). Пътеката ще ни отведе до боровинковите поля под Ком Васойевички, от където подсичайки подножието на върха достигаме местността Междукомлие. Изкачваме се плавно, заобиколени от скалните зъбери на околните върхове докато достигнем до седловината между Баван и Ком Кучки. От тук следва стръмно изкачване до финалния ръб, по който достигаме нашата цел.  Гледката е зашеметяваща – на юг са Проклетия и Жийово, на север Биеласица, виждат се дори Дурмитор и Маглич!  Слизаме по обратния път до еко селището, където се отдаваме на заслужена почивка и сръбска скара. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 1150 м. Денивелация (-): 1150 м. Разстояние: 14 км.

 • 6

  Отново ставаме рано. Днес ще изкачим обзорния Ком Васойевички (2461м). От познатите ни вече поляни с боровинки, потегляме стръмно нагоре. Не след дълго пред нас хоризонтите се отварят. Неусетно излизаме на алпийските поляни по склоновете на върха. След 3 часа все така стръмното изкачване ни отвежда до най-високата точка – Ком Васойевички. И отново снимки и пак снимки. Спускането от върха ще направим по дивата страна на върха в посока юг. От тук ще го обиколим и ще се насладим на непознати гледки достигайки изходната точка. Отпътуваме за района на Беране и се настаняваме в къща за гости. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 11 км.

 • 7

  Ранно ставане. Отпътуваме за София и пристигане около 20:00 часа


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 6нощувки в семейни хотели/ къщи за гости
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности 
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече