Тассили д'Анжер и Тадрарт - мистичната пустиня на Алжир

Виж снимките

Слънцето бавно се издига над ерга от величествените червени дюни на Тадрарт, високи стотици метри. Хармоничните им линии рязко се раздират от скални скулптури, сякаш останки от катаклизъм на космическа цивилизация - каменни кули, арки, процепи и стени във всевъзможни размери и форми... Над тях се издига Платото на реките - Тасили д'Анжер - скален лабиринт от 72 хиляди кв.км, в който всеки дръзнал да влезе без водач туарег, рискува да се лута до предизвестения си край. Тук се намира най-богата колекция от праисторически скални рисунки в света, датираща от края на последния ледников период преди около 12000 години! Стените на тази безкрайна скална крепост са украсени от над 15000 фрески на жирафи, антилопи, крокодили, муфлони, лъвове, слонове, носорози,  пастири с добитък, ловци и колесници, хора с глави на птици, женски божества и Марсиански богове, астронавти... ТрекМания ви предизвиква с едно пътешествие назад в историята на човечеството, към простичкия първичен начин на живот под звездите и сред изчезналите савани и морета. Ще се впуснем в скалния лабиринт, за да изследваме за седмица причудливите му каменни коридори и да видим възможно най-много древни образи, правейки преходи до места, посещавани буквално от малцина на планетата ни! След това ще се спуснем за няколко дни до масива на Тадрарт и неговите феноменални червени дюни и скални скулптури! Програма без аналог, единствено от ТрекМания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 10:50 часа

 • 1

  Отлитаме за столицата на Алжир. Едноименния град е разположен на брега на средиземно море и предоставя добра възможност за градски туризъм и обиколка на музеи и паркове. Ако полетите са благоприятни, ще оставим разглеждането му за навръщане и след кратък престой на летището ще хванем късния самолет за Джанет още същия ден. Кацане около полунощ на летище Тиска - врата към тази част на пустинята на Алжир и трансфер до хотела. Настаняване и нощувка.

 • 2

  След закуска стягаме багажа, нужен ни за следващите дни на платото Тасили д'Анжер, а останалият, който ще използваме в Тадрарт оставяме на отговорно пазене в хотела :) Качваме се на джипове и потегляме към подножието на платото, където ни очакват мулетарите и мулетата, отговорни за транспорта на целият ни багаж. Ние потегляме към прохода Акба Тифилалет с малки ранички на гръб, с нужната храна и вода за деня. Камениста пътека се вие по дъното на сухия речен каньон, обграден от високи стотици метри скални стени. Скоро започва същинското ни изкачване в дъното на каньона и пътеката започва да набира височина на ситни зиг-зази. В ранни следобед достигаме най-високата му точка и се отправяме към приказната долина Тамрит, прочута освен с необикновените си фрески и с многовековните си кипариси. Тук, докато изграждат бивака ни, ще прекараме време в изучаване на част от фреските в околността Бивак и вечеря в долината на Тамрит.

 • 3

  Ставаме и закусваме покрай лагерния огън с чаша чай в ръка, обградени от приказен скален лабиринт. Днес се отправяме към друга част от платото известна със скалните си рисунки - Тин Абоутека. Следобед ще преминем покрай скалните кули на Тетрас Алиес и в късния следобед ще достигнем Сефар - бижуто на Тасили! Бивак и вечеря в Сефар.

 • 4

  След закуска се впускаме в изследване на скалния лабиринт Сефар, където се намират някои от най-изящните праисторически фрески в целия район. Условно фреските могат да бъдат разделени на около 16 периода/художествени школи и тук можем да се насладим на представители на голяма част от тях, дори на една единствена стена! Прекарваме денят си в изследване на този удивителен скален лабиринт и вечерта се връщаме в бивака за вечеря и нощувка.

 • 5

  След закуска продължаваме с изследването на Сефар. Това е било място, където древните вероятно са провеждали ритуали за приемането на младите сред мъжете и жените на племето и тук вероятно са се зародили едни от първите митове на човечеството. Много от вярванията са изобразени във фреските на Тасили и ние продължаваме да откриваме нови и нови рисунки. Следобед се отправяме към Тогхессоутен, където ще вечеряме и нощуваме на бивак сред скалите.

 • 6

  Днес ще сменим посоката на движение и след като вчера достигнахме най-отдалечената си точка от платото за пътуването ни, днес се насочваме към периферията му. Ще преминем през платото Аланедоумене и в следобедните часове ще навлезем в  каньона Раяая, дом на хилядолетни кипариси. Тук по стените на каньона ще открием други уникални рисунки преди да пристигнем в бивака си. Нощувка и вечеря в бивак в каньона Раяая.

 • 7

  Днес ни очаква изключително вълнуващ ден! След закуска се отправяме към каньона на Ин Аоуархед. Тук отново ще изследваме скалните стени за фрески от древните времена. Следобед се отправяме към едно от най-интересните места на цялото плато - Джабарен! Тук ще направим  своя бивак и преди вечеря отново ще се впуснем в търсене на скални рисунки.

 • 8

  След закуска ще посветим няколко часа на Джабарен, където се намират някои от най-интересните фрески на платото, сред които и Великият Марсиански бог! На езика  Тамашек, на който говорят туарегите в тази част на пустинята, Джабарен означава 'Великани' или 'Гиганти'. Причината да кръстят мястото така са фигурите с наистина впечатляващи размери! Следобед преминаваме през прохода Иапос и се спускаме до Акба Аорум, където ни очакват джиповете ни, за да ни върнат обратно до Джанет, за жадуван душ и нощувка в хотела.

 • 9

  Днес отново стягаме багажа за пътешествие, но този път взимаме нужното за Тадрарт и ненужния багаж от предните дни оставяме в хотела за съхранение. Отправяме се с джипове към масива Тадрарт и каньона в скалите му, изсечен от  древните реки - Оуед ел Берж. Тук ще открием нови скални рисунки и гравюри в скалите, преди да се настаним в лагера си за вечеря и нощувка.

 • 10

  След закуска продължаваме към входа към сърцето на Тадрарт - района на Тиссеттека. Тук ще посетим Тин Абадене, за да открием впечатляващи фрески на жирафи и слонове. Продължаваме по долината на Ин Джарен и достигаме място сякаш излязло от фантастичен филм - скалните арки на Техе Тахоуссаит. Правим снимки и се отправям към бивака ни за през нощта, разположен сред червените пясъчни дюни на Моул н'Ага.

 • 11

  Закусваме и изследваме дюните на Моул н'Ага и дюните на Ин Заоуатен. Преминаваме покрай скалите на Тин Тикел и достигаме Ин Техак. От тук погледът ни достига чак до червените дюни на Тин Мерцуга и червените им върхове огряни от залеза. Нощувка в бивак сред пустинята.

 • 12

  Днес ще походим покрай бреговете на долината Ин Джирен, за да видим нова порция фрески -  изключително добре запазени и отличаващи се с рядка красота. Ще нощуваме на бивак сред дюните на Аджалати. Бивак сред пясъците.

 • 13

  След закуска се отправяме с джиповете към Джанет, за разходка из медината и възможност за купуване на сувенири. Ще имаме възможност за баня в хотела, преди да отпътуваме за летището. След полунощ отлитаме за столицата Алжир. Трансфер до хотела и нощувка.

 • 14

  Днес ще разгледаме Алжирската столица. В зависимост от интересите на групата, ще подготвим най-богата възможна програма, съчетаваща история, култура и разбира се кулинария. Късен трансфер до летището и полет към София

 • 15

  Кацане в България


Включва:

 • Транспорт в извън Тассили с джипове 4х4
 • 1 нощувка в хотел в столицата Алжир
 • 2 нощувки в хотел в Джанет и възможност за баня в последния ден преди полета за столицата
 • 10 нощувки на палатки (включени палатки, шалтета и нужното за бивака в планината)
 • Мулета за багажа в планината, мулетари, водачи и музиканти
 • Готвач в планината
 • Професионален местен водач - туарег с аннглийски и български планински водачи
 • Всички хранения по време на престоя в Тассили и Тадрарт
 • Вода за пиене (колкото може да изпиете)
 • Вода а миене всяка вечер на палатките (символично количество)
 • Обиколка на град Алжир
 • Обиколка на Джанет
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Самолетните билети София – Алжир - Тиска - Алжир - София
 • Храна извън описаната в програмата ( в столицата Алжир и Джанет)
 • Такси за посещение на музеи и забележителности
 • Бакшиши за местните водачи, шофьори, готвачи, мулетари и камилари
 • Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече