Смолни връх и тайнственият Каменен череп

Виж снимките

Малешевска планина издига мощните си тревисти била и обраслите си с гори склонове високо над дефилето на река Струма. Дългиите години граничен режим в тази планина са запазили природата ѝ почти недокосната от човека, а сега само няколко стада овце и полудиви коне кръстосват високите ѝ пасища. Планината обаче освен зашеметяващите панорами към най-високите върхове на Пирин, крие и много тайни! Десетки скални формации с причудливи форми са пръснати из дивите ѝ гори, а най-интересната е фрагмент от великански каменен череп! ТрекМания ще ви отведе на един вълнуващ пролетен еднодневен преход до Смолни връх – стягайте раниците, Малешевска планина ни очаква!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на Влахина планина. Малка пътечка ще ни отведе до обширна поляна обградена от свежа пролетна гора. Тук ще поспрем да се насладим на първите си за деня панорами! Връх Пирин се възправя с цялата си мощ пред очите ни, а ниско долу се виждат плавните извивки на река Струма, преди да навлезе в Кресненското дефиле. Продължаваме изкачването си и опитният ни водач ни превежда покрай поредица от скални формации, коя от коя с по причудливи форми! Скоро излизаме на черен път, който набира постепенно височина и ни извежда на най-високата ни точка за деня – Смолни връх – 1233 метра. Панорамите от върха са винаги запленяващи! Разположени само на 20 километра по въздух, основното било на Северен Пирин издига импозантните си скални стени! Виждаме прекрасно от връх Пирин до Синаница, а в краката ни – живописните меандри на Кресненското дефиле! Оттук избираме друг път за спускане и ако имаме късмет водачът ще ни покаже двойки лешояди реещи се над дефилето. Малко преди да достигнем мястото за среща с транспорта ни очаква друга изненада – великански каменен череп, гледащ с невиждащи очи към пиринското било. Дали това е част от древно тракийско светилище или съвсем скорошен плод на свободно време? Елата и решете сами. Спускаме се до мястото за среща с транспорта и отпътуваме за София. Разбира се, няма да пропуснем да посетим местно заведение и да полеем успешното изкачване!

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече