Славянка и снежните Мелнишки Пирамиди

Виж снимките

Приготви ли сме ви едно нестандартно предложение за този уикенд – готови ли сте за приключения? Отравяме се на юг, за да се докоснем до едни красивите български планински кътчета, но този път през зимата! Първият ден ще се отправим към района на град Мелник, за да видим Мелнишките пирамиди от един различен ъгъл и то побелели от сняг. След това ще продължим към Славянка, където ще направим зимно изкачване на най-високия ѝ връх – Гоцев връх, както и на красавеца Шабран! Предстоят ни много феноменални гледки и два великолепни дни в зимната планина!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 7:00 часа. Отпътуваме за района на Мелник. Тук сме ви приготвили един нестандартен пешеходен маршрут, който ще ни отведе до закътани и изключително панорамни местенца, от които ще се насладим максимално на пясъчните скулптури, сътворени от природата! Ще видим голяма част основните ансамбли на Мелнишките пирамиди, а за финал ще отскочим до Мелник, за да пийнем вино и да похапнем преди да отпътуваме към хижа Извора в полите на планината Славянка. Тук се настаняваме и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни чака дълъг ден!  

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 5 км.

 • 2

  Ставаме много рано – очертава се дълъг ден! Маршрутът ни започва по полегат черен път, който на дълги серпентини се изкачва във височина. На няколко места ще пресечем напряко и скоро се озоваваме край заслон Ливадето. Време е за кратка почивка – оттук следва изкачване през красива и широка гора от вековни мури! Пътеката се вие между гигантските дървета, изкривени в интересни форми и ни отвежда в подножието на първият ни връх – Шабран. Изкачваме го по северното му ребро и стъпваме на 2195 метра! Първият ни за деня връх и първите ни впечатляващи панорами! Погледът ни обаче все се спира към издигащия се съвсем наблизо първенец на планината и след снимки и кратка почивка се запътваме към него. След по-малко от час сме на най-високата точка на Славянка – Гоцев връх (2212 метра)! Трудно е да си го представим, но оттук гледките са още по-вдъхновяващи! Време е за почивка и снимки – просто не можем да откъснем очи от пейзажа! Колкото и да не ни се иска започваме спускането по обратния път. Достигаме мястото за среща с буса и отпътуваме към София, като по пътя няма да пропуснем да спрем в изпитана механа, за да се сгреем и подкрепим след емоционалния зимен ден! Връщане в София около 21:30 часа.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 16 км.


Включва:

 • Нощувка в хижа
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече