Панорамите на Албутин и Погледец – феноменален зимен Пирин

Виж снимките

ТрекМания ви е приготвила едно незабравимо зимно приключение в сърцето на Пирин! Отправяме се към любимата на мнозина хижа Яворов – планинарски уют в подножието на истински скални исполини! Тук сме избрали да ви покажем зимен Пирин с два вдъхновяващи прехода! Започваме със преход загрявка, преминавайки през заснежените мурови гори и достигайки Погледец – скътана поляна с изумителен изглед към един от най-застрашително изглеждащи ръбове в цяла България – Средоноса! Неговата поредица от скални ръбове, жандарми и кули буди страхопочитание през лятото, а зимата представлява още по-впечатляваща гледка! Вторият ден ще преминем през затрупания със сняг циркус Разложки суходол, ще се изкачим на главното било на Северен Пирин и ще достигнем връх Албутин – впечатляващ исполин, панорамата от който ще ни остави зашеметени! Готов ли си за зимно приключение във високата планина?


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за подножието на втората най-висока планина у нас – Пирин. Нашият преход ще започне от Предела – мястото, където се докосват двете най-високи планини в България – Пирин и Рила. Оттук за около 2 часа ще достигнем хижа Яворов – хижа еталон за уют и гостоприемство! Настаняваме се и оставяме багажа си.  Оттук ще направим  „аклиматизационна” разходка към долината на Баюви дупки. Целта ни за днес е поляната Погледец. Името и не е случайно – именно гледката от нея е причината да я посетим! Ще имаме възможност да направим снимки на величествения скален ръб Средоноса – истинско предизвикателство за всеки опитен планинар, а през зимата – впечатляващ заснежен низ от скални кули, козирки и жандарми! Правим почивка и снимки и се връщаме в хижа Яворов, за да похапнем и отпочинем за утрешния сериозен ден.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 2

  Ставаме рано и закусваме в хижата – ще ни трябват сили за предстоящото предизвикателство! Поемаме през циркуса на Разложки Суходол – пътеката първоначално върви с умерен наклон през вековната мурова гора и след около час достига до заслон Бункера, където спираме за почивка. Оттук горите отстъпват място на разредени клекови полета, а след тях само снежни склонове и скалисти върхове! Изкачваме се постепенно към високите части на циркуса и след няколко часа достигаме Суходолски превал. Гледката от превала е вдъхновяваща и оправдава всяка крачка нагоре – предстои ни обаче едно финално изкачване – още около 100 метра до заветната цел! Тук обаче оставяме умората на заден план – панорамите край нас ни дават криле и последните метри преминават неусетно. Връх Албутин – 2688 метра и навсякъде около нас заснежени Пирински върхове!!! Усещането няма как да се опише, затова ела и го преживей! Правим почивка за снимки, хапваме нещо сладко и започваме дългото спускане към хижата и оттам към мястото за среща с транспорта. Отпътуваме към София, като по пътя ще спрем в изпитана кръчма да се похапнем и да полеем великолепния зимен уикенд! Пристигане в София около 21:00 часа.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 1600 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Нощувка в хижа
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече