Изгрев и залез от зимна Мусала

Виж снимките

Очаква ни епичен уикенд! Отправяме се към най-високата планина на Балканите, за да изпратим залеза и да посрещнем изгрева от 2925 метра над морето! Зимната Мусала ни очаква и ние няма как да устоим на предизвикателството. Ще преминем  през притихналия Мусаленски циркус, ще прекараме една уютна вечер в заслон Ледено Езеро и ще се изкачим по заледения Североизточен ръб на Мусала, за да снимаме как утрото се разжда от най-високия връх на България. Пригответе раниците и фотоапаратите – Рила ни зове!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Боровец. Оттук с лифта достигаме до Ястребец и се приготвяме за преход. Днес целта ни е заслон Ледено езеро, но първо се отправяме към хижа Мусала. Тук ще направим кратка почивка и ще пийнем чай преди да поемем към бреговете на Леденото езеро. Пътеката ни се изкачва през Студения улей, преминава покрай Мусаленските езера, подсича ниските части на склоновете на връх Иречек и в ранния следобед ни извежда пред вратите на заслона. Настаняваме се, правим кратка почивка и желаещите поемат към върха и метеорологичната станция. Тук ще изпратим слънцето в незабравим залез, преди да се спуснем към заслон Ледено езеро за нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 7 км.

 • 2

  Ставаме още преди изгрев! Днес ще посрещнем първите слънчеви лъчи на най-високото място на Балканите – връх Мусала. Изкачваме се до метеорологичната станция и наблюдаваме как небето постепенно изсветлява, заснежените върхове, обграждащи ни отвред, се обагрят в златисто и червено – денят се ражда! Поемаме отново към заслона, за да си вземем багажа и да започнем спускането към Боровец. В ранния следобед  достигаме курорта и мястото за среща с транспорта. Отпътуваме за София, като по пътя ще спрем в изпитано местно заведение, за да се сгреем и да полеем епичния уикенд!  Връщане в София около 20:00 часа.

  Денивелация (+): 200 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 7 км.


Включва:

 • Нощувка на заслон Ледено езеро
 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки (по преценка на ТрекМания)
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Котки
 • Лични разходи, Билети за Лифт, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече