Траверс и зимна нощувка на Руен – незабравими изгрев и залез!

Виж снимките

ТрекМания ви предизвиква с едно яко зимно приключение в Осогово! Предстои ни да направим пълен траверс на планината и първенецът и връх Руен! Ще изкачим последователно върховете Къркулиците, Църни Камък, скалистия Шапка и разбира се Мали Руен. Ще стъпим зимно на най-високия връх в Осогово – Руен, ще изпратим залеза и ще посрещнем изгрева от неговото обзорно чело, ще прекараме една незабравима нощ в заслона на върха, а при подходящи снежни условия приключенски настроените ще могат да изградят иглу и да спят в него! На следващия ден ще се спуснем по мощното северно било на планината преминавайки през връх Таштепе, предоставящ феноменална гледка към мощното било на планината! Готов ли си за максимално зимно изживяване!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 07:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за хижа Осогово. Стягаме раниците, снегоходките и екипировката и поемаме към местността Бег бунар. Оттук ни предстои преминаване на основното било на Осогово и последователно изкачване на върховете Къркулиците, Църни Камък, скалистия Шапка и разбира се Мали Руен. Лятото част от тях могат да се пропуснат, но не и сега - ще се насладим на гледката от котата на всеки един от тях! Следобед достигаме и първенеца на планината – връх Руен! Тук се разполагаме в заслона, изграден на самия връх и поддържан съвестно от местни планинари. Разбира се, ангажираме се след нас да го оставим в безупречно състояние! Разпъваме шалтетата и спалните чували, които си носим за целта и излизаме навън, за да се насладим на величествената панорама от върха! Ако снежните условия са подходящи, може да изградим иглута и по-приключенски настроените да нощуват в тях. Имаме време да се насладим на залеза, а по-късно и на феноменалната звездна нощ, преди да потънем в заслужен сън и почивка.

  Денивелация (+): 800 м. Денивелация (-): 150 м. Разстояние: 11 км.

 • 2

  Ставаме за изгрева и го посрещаме с чаша горещо кафе или чай. Предстои ни преход по страничното северно било на планината – по самата граница на България! Оттук гледките които се разкриват към главното било са нестандартни и не по-малко впечатляващи! В допълнение ще имаме възможност да се насладим на панорами към високите Македонски планини и да изкачим връх Таштепе. В ранния следобед достигаме подножието на планината и се отправяме към любимото ни заведение в Кюстендил, за да похапнем заслужено след епичния зимен уикенд в Осогово! Отпътуваме към София и пристигаме около 19:00 часа.

  Денивелация (+): 150 м. Денивелация (-): 1400 м. Разстояние: 12 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Професионален планински водач
 • Снегоходки по преценка на ТрекМания
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Спален чувал и шалте
 • Лични разходи
 • Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече