Сафари в далечния север - Бели мечки, Моржове, Полярни лисици и Северни елени

Виж снимките

Каним ви на един уникален по рода си Wildlife тур с фотографска насоченост далеч на север в царството на Белите мечки! Представяме ви Свалбард, известен още като Шпицберген – норвежки остров, намиращ се приблизително на половината път между нос Нордкап и Северния полюс! Ще приключенстваме в края на май, когато земята и част от фиордите са все още сковани в лед, но голяма част от морето е вече свободно – перфектните условия за наблюдение на животни между ледовете и водата! Ще направим 9 излизания за издирване и фотография на животни – 4 кратки прехода на сушата и 5 осемчасови излизания в океана с лодка, запазена специално за нас и предназначена за обикаляне на арктическите води между айсбергите. Лодката ще е изцяло на наше разположение и в рамките на пет последователни дни ще можем да обиколим всяко достъпно кътче от Исфьорден и Земята на Принц Карлс Форланд, акостирайки на достъпните брегове виждайки нещо интересно. Ще имаме възможност да посетим една или две колонии на моржове и да снимаме петте вида тюлени, живеещи около острова. Ще видим и северни елени (характерни само за острова), а с повече късмет и полярни лисици, нарвали и китове. Птичето царство на Свалбард не е голямо, но ние ще се опитаме да снимаме най-вече тундровата яребица, все още в белите ѝ одежди. Черешката на тортата, разбира се, ще са Белите мечки! Според последното проучване, на територията на острова постоянно живеят над 300 индивида, но популацията по ледовете край острова надхвърля 3000!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Полет София – Осло Гардермоен. Настаняваме се в хотел близо до летището и с бързия влак между летището и центъра на Осло, достигаме до гарата на Норвежката столица. Имаме време за разходка, пазар или пиене на бира на брега на пристанището. Вечерта се връщаме обратно в хотела за нощувка.

 • 2

  Днес отлитаме за архипелага Свалбард, състоящ се от три големи острова и множество по-малки. Кацаме на най-големият от тях – Шпитцберген, на летището на град Лонгиърбюрен – Градът на Дългата година и най-северното селище в света с население от повече от 1000 души. Трансфер до центъра на града и настаняване в хотел/хостел. Настаняването ни е с две опции – хотел 3* на база двойна стая с баня и тоалетна или хостел на база двойна стая с обща баня и тоалетна. Време е да се разходим из града и да се запознаем с нестандартните му обичаи и закони. Важно е да помним, че излизането невъоръжени извън територията на града или без въоръжен водач е забранено! Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 3

  Днес е първото ни излизане сред водите на Северния ледовит океан. На пристанището ни очаква напълно оборудвана и отопляема закрита лодка с комфортни седалки, която ще ни осигури максимален комфорт в понякога доста бурните води. Лодката разполага с тоалетна и бар, както и с задна палуба, на която може да се излиза и по време на движение. В допълнение има по-малка лодка, улесняваща слизането на брега, където е възможно. Всеки ден ще разполага с около 8 часа, да обхождаме различни части от региона, а днес се отправяме към Национален Парк Форландет. В ранния следобед се връщаме обратно в главния град на острова за кратка почивка. Предстои ни пешеходна разходка с водач до района на планината Blomsterdalshøgda и Международното семехранилище – най-големия трезор в света, пазещ растителни семена от цялото земно кълбо. По пътя, разбира се, ще се съсредоточим в издирването на животни и снимане на невероятния пейзаж. Връщане в града за вечеря и нощувка.

 • 4

  Днес е второто ни излизане с лодката – основният акцент за деня ще е голяма колония на Моржове в района на Borebukta. Моржа е единствения представител на семейството си, достига до 4 метра дължина и тежест над 1,5 тона! При благоприятни условия ще можем да слезем на брега за „по-близка“ среща с тези великолепни бозайници! Следобед се връщаме обратно в града за кратка почивка. Вечерната ни разходка днес ще бъде в долината Ендален, където отново с въоръжен водач ще потърсим животни за наблюдаване и снимане. Връщане в града за вечеря и нощувка.

 • 5

  Днес е третото ни излизане с лодката. Предстои ни ден в обикаляне на ръба на ледовете на Исфьорден. Тъй като метеорологичните условия и ледът са силно променливи тук, капитанът ни ще избере най-подходящия маршрут, а опитния местен водач ще ни помогне в откриването на животни. Следобед се връщаме обратно в Лонгиърбюрен за почивка. Днес следобеда ще бъде свободен, за да може всеки да се разходи самостоятелно из града и да разгледа каквото му е интересно, да изпразни картите със снимки или просто да се постопли в хотелската стая. Въпреки че е май и слънцето вече не залязва, тук все още е зима и температурите могат да бъдат много ниски!

 • 6

  Днес е четвъртото ни излизане с лодката. Отново се впускаме в изследване на бреговете на Исфьорден, айсбергите плуващи във водите му и ръбовете на ледените полета, където се срещат с океана. Точно това са местата, където е най-вероятно да срещнем най-големия хищник в света и цар на ледовете – Полярната мечка! Бозайникът е под строга защита от 1973 година  и местното управление и организации полагат огромни усилия за защитата му. Въведени са строги закони и правила забраняващи доближаването, търсенето, следенето или притесняването на белите мечки! (тук може да научите повече правилата: https://www.aeco.no/wildlife-guidelines/ ) Въпреки това, ако забележим някоя и имаме късмет тя да реши да ни приближи ще имаме възможност да направим страхотни снимки! Следобед се връщаме в града за кратка почивка преди да се качим на джипове – предстои ни посещение на долината Adventdalen, където отново с въоръжен водач ще потърсим животни за наблюдаване и снимане. Връщане в града за вечеря и нощувка.

 • 7

  Тази сутрин е последното ни излизане във водите на океана с лодка. Отново се впускаме в изследване на бреговете на Исфьорден, айсбергите плуващи във водите му и ръбовете на ледените полета, където се срещат с океана. Тъй като по тези ширини времето може да е бързо променящо се, всеки ден ще избираме според него мястото към което ще се отправим. Поредността на дните и активностите в програмата могат да търпят изменения, но ще извлечем максималното от това, което природата ни предостави! След последната ни водна фотосесия се връщаме отново на сушата за почивка и финална разходка – този път в долината Бьорндален. Връщане в града за вечеря и нощувка.

 • 8

  Трансфер до летището и полет до София и България. Според графика на полетите, може да се наложи допълнителна нощувка в Осло.


Включва:

 • Всички вътрешни трансфери на Свалбард
 • 7 нощувки в хотел в Осло и Лонгиърбюрен*
 • 5 осемчасови тура с лодка на различни локации
 • Скипър и въоръжен местен водач 
 • 4 няколко часови тура на сушата на 4 различни локации
 • Въоръжен местен водач за туровете на сушата 
 • Всички нужни разрешителни
 • Професионален български водач
 • Организация и асистанс при закупуване на всички самолетни билети
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро и застраховка покриваща разходи по заразяване или карантиниране с Covid-19  по време на пътуването

*Цената при ползване на хостели на територията на Свалбард е 6515 лева

Не включва:

 • Самолетните билети София – Лонгиърбюрен – София
 • Храна и напитки по време на програмата
 • Такси за посещение на музеи, атракции и забележителности, разходи за наемане на екипировка
 • Бакшиши, Лични разходи и разходи при напускане на програмата по време на пътуването или при форсмажорни обстоятелства

Записвания се приемат до 15.06.2023

Цената е валидна при 10 човека

Нужна екипировка

 • Обувки – Обувките трябва да са високи, стабилни и непремокаеми с мембрана и в зависимост от терена и надморската височина може да се наложи да са с жлеб за котки
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или снеговалеж. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма. Имайте предвид, че зимата може да се наложи на разницата да се закачат щеки, снегоходки или пикел. Затова раницата трябва да разполага с достатъчно катарами и приспособления за закачане на допълнителна екипировка.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете. За зимата е добра идея да си носите термос вместо шише за вода. В него може да носите както топли течности, така и да служи като съд в който водата да не замръзва.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата –удобни ветро/водоустойчиви панталони за трекинг, термо бельо, полар, яке мембрана, пухенка и бъфче/балаклава. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – Зимата е задължително да имате гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд/снеговалеж е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици. В зависимост от температурите и влажността може да комбинирате различните видове тъкавици – с мембрана, поларени, вълнени.
 • Щеки – Щеките са задължителни за всички преходи със снегоходки.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: фолио за оцеляване, превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Котки, пикел, снегоходки – Във всички програми на ТрекМания, снегоходките са включени в цената и се осигуряват от фирмата. Котките и пикелите са лична екипировка, която всеки участник трябва да си набави сам. ТрекМания предлага котки и пикели под наем в ограничени количества. Ако някой участник има лични снегоходки, котки или пикел не е проблем да ги ползва.
 • Уормъри – това са химически грейки за крака или ръце, кото се продават във всички магазини за екипировка. Ако знаете, че ръцете и краката ви мръзнат бързо, добра идея е да се снабдите с няколко.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

 

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече