Природните чудеса на Еквадор – Вулкани, Галапагос и Амазонка

Виж снимките

Еквадор – една от най-разнообразните и цветни страни в Южна Америка! Приготвили сме ви пътешесъвие, което ще се нареди сред най-вълнуващите пътувания в живота ви! Ще преминем по Алеята на вулканите и ще направим още няколко вълнуващи изкачвания, достъпни за всеки планинар. Започваме с обиколка на вулканичния кратер Куикоча, на дъното на който е разположено красиво езеро. Оттук се оптравяме към вулкана Моханда, за незбравим трек сред високопланински езера и феноменални гледки към красавеца Каямбе! Следващата ни цел ще е Руминяуи – страховит наглед връх, до който ще се изкачим по достъпен маршрут, за да станем свидетели на една от най-красивите панорами към активния Котопакси – една от емблемите на Еквадор. И като за говорихме за емблеми... няма да пропуснем и обиколката на прочутия вулкан Куилотоа, скътал в кратера си изумрудено езеро! За финал ще направим и запомнящ се трек до сърцето на вулкана Алтар и неговите приказни езера! Всичко това ще гарнираме с паметника на екватора - Центъра на Света, вдигащите адреналина тролеи и въжени мостове край Баньос и неповторима еквадорска кухня! А търсещите още пътешествия ги очакват Галапагос и Амазонка!   Единствено от ТрекМания!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 07:00 часа

 • 1

  Полет София – Амстердам. Настаняваме се в хотел близо до летището, оставяме си багажа и се отправяме към центъра на Амстердам за целодневна разходка и посещение на част от многото му музеи. Вечерта ще хапнем подобаващо в местен ресторант и се връщаме в хотела за нощувка.

 • 2

  Рано сутринта отново се отправяме към летището за полет до Кито.  В ранния следобед кацаме в Еквадорската столица и след кратък трансфер се настаняваме в хотел в центъра на града. Днес ще разгледаме част от Стария град - един от най-големите и най-добре запазени градове в Америките. Вечеря в местен ресторант  нощувка.

 • 3

  Днес ще направим екскурзия до Митад дел Мундо – Центърът на Света! Малцина се замислят, че името на страната означава Екватор. Именно към екватора се отправяме и ние, за да стъпим на него и да посетим два от няколкото музея свързани с тази географска забележителност. След това ще се върнем отново Кито и ще имаме време за пазар или посещение на някои от многото му музеи. Тъй като Кито е втората най-високо разположена столица в света, активно ще се аклиматизираме през целия ден без дори да го осъзнаваме - утре обаче започва същинската част от процеса. Нощувка в хотела.

 • 4

  Време е да започнем с първият си от много вълнуващи прехода в Еквадор! Ставаме рано и закусваме. Отправяме се към градчето Отавало, заобиколено от зашеметяващи планини, доминирани от белоснежния силует на третия по височина вулкан в Еквадор и единствен, чиито ледници се пресичат от Екватора – Каямбе! Тук сме ви приготвили атрактивен трек по ръба на вулканичен кратер, в който блести езерото Куикоча. Лагуната е разположена в самото подножие на високия почти 5000 метра вулкан Котакачи, а прехода ще ни предоставя великолепни гледки във всеки един момента. Правим пълна обиколка по ръба на калдерата и се любуваме на двата острова по средата на езерото и на блестящия на хоризонта Каямбе. Връщаме се до мястото за среща с транспорт и отпътуваме към разположената наблизо комфортна хасиенда за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 780 м. Денивелация (-): 780 м. Разстояние: 12 км.

 • 5

  Ставаме рано, закусваме и се отправяме към началото на втория ни трек за пътешествието, започващ в сърцето на стратовулкана Моханда. Тук е разположено друго спиращо дъха езеро – Лагуна Гранде, заобиколено от скалисти върхове. Ние ще се отправим към най-високия, но и един от най-лесните – Фуя Фуя. Поемаме по тревист склон, издигащ се полегато към върха и водещ към седловината между Западния и Източния връх. За да се изкачим на Западния връх ще имаме нужда от екипировка за катерене, затова избираме Източния и по-панорамен връх. Оттук с поглед лесно обхващаме езерото Лагуна Гранде, разположено в краката ни, езерото Сан Пабло, далеч долу в подножието на планината и десетките вулкани, които ни обграждат! Спускаме се до мястото за среща с транспорта и се отправяме към центъра на градчето Отавало, където е разположен най-големия пазар за ръчно изработени стоки и сувенири в страната. Време за шопинг. Връщаме се в хасиендата за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 5 км.

 • 6

  Ставаме рано и закусваме – очаква ни няколкочасов трансфер до Национален парк Котопакси, в центъра на който пуши покрития с ледници гигант – Котопакси, вторият най-висок вулкан в страната! Тук ще направим преход до най-високата точка за пътуването ни – това е обградения със скални ръбове Руминяуи (4600 метра), кръстен на войн на инките и с уникално разположение - само 10 километра от димящия Котопакси! Преходът ни започва от великолепното езеро Лимпиопунго, разположено на малко на 3800 метра - от тук навлизаме в парамото и след около час излизаме на дълго полегато ребро, по-което ще продължим изкачването си до най-високата ни точка за деня - кота 4600, намираща се между двата скалисти върха -Руминяуи Юг и Руминяуи Север. Гледката от върха при хубаво време е повече от зашеметяваща! Само на хвърлей разстояние пред нас се издига величествения Котопакси, покрит с ледници и бълващ дим, в далечината се белеят ледниците на Каямбе, зад нас се издигат скалните пирамиди на Корасон и Илиниса, а при добра видимост ще зърнем самият Чимборасо!! Почиваме си, снимаме се и потегляме надолу, където ни очаква транспорта, за да ни отведе до уютна хасиенда близо до пределите на парка. Вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 13 км.

 • 7

  Закусваме, пийваме кафе и се отправяме към едно от природните чудеса на Еквадор – Куилотоа! Това е най-западния вулкан на Еквадорските Анди и представлява гигантска калдера с диаметър 3 километра. Нейното дъно е запълнено с езеро с невероятно синя вода, а редица скалисти връхчета го заобикалят и се оглеждат в неговото огледало! Ще направим преход по ръба на кратера откъдето ще можем да снимаме издигащите се на хоризонта Илиниса, Котопакси и Чимборасо! Отпътуваме за Риобамба и се настаняваме в комфортна хасиенда за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 850 м. Денивелация (-): 850 м. Разстояние: 13 км.

 • 8

  Ставаме рано и си стягаме багажа – предстои ни епичен трек до самото сърце на вулкана Алтар и неговите приказни езера! Кратък трансфер ни отвежда до подножието на вулкана, откъдето започва нашата пътека. Плавно се изкачваме по красива и дива долина и след около 10 километра ходене достигаме до хижа Коланес. Настаняваме се за вечеря и нощувка, като се любуваме на огрените от слънцето скални кули на Ел Алтар!

   [1000, 200, 10]

 • 9

  Закусваме в хижата, оставяме си основния багаж и с леките ранички се насочваме към Жълтото езеро – най-красивото в цялата планина и вероятно в цял Еквадор! Неговите води отразяват истинска корона от скални кули и зъбери, покрити през по-голямата част от годината със сняг, а от неговия бряг се открива страхотна гледка към долината по която сме се изкачили до тук! Правим почивка, обядваме и се връщаме в хижата за почивка, вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 500 м. Денивелация (-): 500 м. Разстояние: 8 км.

 • 10

  Ставаме и закусваме. Днес се спускаме по вече познатия ни път и достигаме началната точка на прехода около обяд. Тук вече ни очаква нашия транспорт, който ще ни отведе обратно до Кито и хотела ни. Време за разходка из центъра на града и вечеря на свободна консумация в някой от многобройните му ресторанти.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 200 м. Разстояние: 10 км.

 • 11

  Преди обяд ще имаме време за последна разходка из Кито за пазар на сувенири. Следобед излитаме за Амстердам и кацаме в столицата на Нидерландия на следващия ден.

 • 12

  Кацане в Амстердам около обяд. Трансфер до хотела и почивка след дългия полет. Нощувка.

 • 13

  Полет за България

  ОЧАКВАЙТЕ СКОРО продълженията на програмата за Галапагос и джунглите на Амазонка....


Включва:

 • Трансфер Летище Кито – Хотел Кито – Летище Кито
 • Комфортен транспорт в Еквадор според програмата
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Кито – 3 нощувки
 • Настаняване в минимум 3* хотел в Баньос – 2 нощувки
 • Настаняване в минимум 3* хотел на Летище Амстердам – 2 нощувки
 • Настаняване в хасиенда – 6 нощувки
 • Настаняване в хижи – 2 нощувки
 • всички закуски, вечерите извън Кито и Баньос и пълно изхранване по време на трека до Алтар
 • Всички разрешителни и такси за националните паркове
 • Английско говорящи сертифицирани местни водачи - най-добрите в Еквадор
 • Професионален водач от България
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“ на стойност 15 000 евро

Не включва:

 • Самолетните билети София – Кито – София
 • Храна извън описаната в програмата
 • Такси за посещение на музеи и забележителности, басейни, атракциони
 • Таксита или трансфери извън описаните в програмата
 • Разходи за наем на алпийска екипировка или планинска екипировка
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече