Норвегия за ТрекМаниаци

Виж снимките

Пригответе се за най-якото планинско норвежко приключение! ТрекМания ви е приготвила шеметна плеяда от върхове и спиращи дъха природни феномени в най-суровите части на Норвежките Алпи! Ще изкачим най-високия връх в Норвегия, Скандинавия и Северна Европа – Галдхопиген (2469 метра) и ще стъпим на жестоката скална пирамида на връх Смьорстабтинден, от който се разкриват гледки към някои от най-трудните за изкачване върхове в Скандинавия. Ще видим световноизвестния Гайрангер фиорд, ледниците на Национален парк Йостедалсбреен и ще стъпим на връх Скьола – известен с най-голямата денивелация море-връх в Норвегия – над 1850 метра! За финал ще отпътуваме за Андалснес, където ще направим незабравимо изкачване до Тролтинд – гигантската Стена на Троловете! Стиска ли ви да премерите сили с Норвежките планини?


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – София, Терминал 2. Излитаме за норвежката столица Осло и кацаме в ранния следобед. Товарим багажа си на транспорта ни и отпътуваме на север. Очакват ни около 300 километра през живописните планински части на Норвегия. Достигаме до района на Лом и се настаняваме в бунгала. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 2

  Ранно ставане – днес ни предстои изкачване до първенеца на Норвегия. След кратък трансфер достигаме началото на пътеката и поемаме по стръмните серпентини. Очакват ни около 1300 метра изкачвани, като със всяка крачка нагоре, гледката около нас ще ни смайва все повече! След около 3 часа достигаме скалист ръб и траверсирайки няколко по-ниски връхчета стъпваме на най-високата точка на цяла Скандинавия – връх Галдхопиген 2469 метра. На върха е построена малка хижа, където ще похапнем, отпочинем, ще си направим снимки и ще се приготвим за спускането по обратния път към транспорта ни. Връщане обратно в бунгалата за вечеря и нощувка.

  Денивелация (+): 1350 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 11 км.

 • 3

  Днес ще се изкачим на втория ни норвежки връх! Избран поради лесния си подход и изключителните панорами, върхът е идеален за „разпускане“ след дългото вчерашно изкачване. Предстоят ни само 900 мера денивелация, които ще преминат покрай кристални езера, небесно сини ледникови езици и ще ни отведат на ръба на впечатляваща скална кула – Смьорстабтинден (2208 метра) Следобед ще посетим една от прочутите норвежки дървени църкви – тази в Лом и ще разгледаме инфоцентъра за планинската област в която се намираме. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 13 км.

 • 4

  След двата дни изкачвания, днес ще разпускаме. Отпътуваме за района на впечатляващия Инвикфьорден, където ще прекараме деня в разглеждане на водопадите на ледниците на Йостедалбреен. Ще видим долината на Бриксдалсбреен, Кйендалсбреен, а ако ни остане време и на Бьодалсбреен. Вечерта се настаняваме в къща за гости в района на градчето Лоен за нощувка.

  Денивелация (+): 300 м. Денивелация (-): 300 м. Разстояние: 8 км.

 • 5

  В Норвегия сме и няма как да не посетим най-известния и един от най-величествените фиорди – Гайрангер. Маршрутът ни отвежда до градчето Хеллесюлт, откъдето ще се качим на корабче, за да се насладим на впечатляващи гледки към водопадите на прочутия фиорд! Акустираме на пристанището на Гайрангер и се отправяме на трек, който ще ни отведе до древно викингско селище, разположено високо на брега на фиорда, с уникална гледка към него. Финалът за деня е панорамната площадка Далснибба – безспорно най-красивата гледка към фиорда. Връщаме се обратно до къщата за гости за нощувка.

 • 6

  Ранно ставане – време е да се поразтъпчем след двата дена мързелуване! След кратък трансфер се озоваваме на изходната точка за изкачвне на връх Скьола – име вдъхващо респект във всеки норвежки планинар! Представяме ви върхът, прочут с най-голямата денивелация за изкачване от подножието до връхната кота в Норвегия – над 1800 метра! Както се казва - „Преходът е кратък, но пък в замяна на това стръмен :)“, така че се захващаме с него. Разположен в самият край на Национален Парк Йотунхаймен, над езерото Ловатнет, маршрутът към върхът предлага феноменални гледки към отвесните ледници на най-голямата континентална ледена шапка в Европа! Под нас са езера, заливи, фиорди… В ранния следобед достигаме кулата увенчаваща върха и притихваме – такива панорами заслужават човек да ги запамети завинаги! Почивка, снимки и хапване и започваме спускането до мястото за среща с транспорта. Нощувка.

  Денивелация (+): 1800 м. Денивелация (-): 1800 м. Разстояние: 15 км.

 • 7

  Днес е ден за пътуване и почивка. Ще преминем с ферибот през няколко фиорда, ще изкачим няколко превала и ще посетим десетки наблюдателни площадки с красиви гледки. В ранния следобед достигаме до Андалснес и се настаняваме в къща за гости. Отдаваме се на заслужена почивка – утре ще е последния ни преход.

 • 8

  Посветили сме този ден на една от най-зашеметяващите скални стени в цяла Европа – Тролтинд или Тролската стена! Нейните мащаби са смазващи, а отвесите ѝ нямат аналог по тези ширини. Приготвили сме ви преход, благодарение на който ще се докоснете от близо до величието на този природен феномен! Следобед имаме възможност да напазаруваме сувенири в Андалснес и да вечеряме в ресторант. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

  Денивелация (+): 1000 м. Денивелация (-): 1000 м. Разстояние: 9 км.

 • 9

  Време е да напуснем приказния планински свят на Норвегия и да започнем пътуването си обратно към България. Днес ни предстои дълъг път, с достатъчно спирки по панорамни места, който ще завърши в къща за гости в района на летището на Осло. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

 • 10

  Полет за България.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма 
 • 9 нощувки във къща за гости
 • Професионален български планински водач
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Самолетни билети София – Осло – София
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи, забележителности и фериботи
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече