Най-доброто от Сардиния - върхове, праистория и плажове

Виж снимките

Отправяме се към втория по големина остров в Средиземно море – Сардиния! На територия близка до тази на Македония, тук се съчетават в уникална амалгама високи скалисти планини, дълбоки каньони, изумително крайбрежие и разбира се, феноменално историческо наследство! Като деца в магазин за играчки, се впускаме в шеметна обиколка из някои от най-красивите и интересни места на острова! Ще прекараме няколко дни в Националния парк на залива Орозеи и планината Дженардженту, където ще изкачим най-високия връх на Сардиния – връх Ла Мармора (1834 метра), ще направим незабравим трек през върховете Пунта Кораси, Пунта Карабида и Пунта Сос Нидос! Ще се спуснем в дълбините на спиращия дъха каньон Горопу и ще се насладим на величествения пейзаж по крайбрежието на залива Орозеи. Ще прекараме цял ден в изследване с лодка на архипелага Маддалена и ще се радваме на кристални води, малки градчета и самотни плажове! Разбира се, ще отделим подобаващо внимание на уникалната Нурагическа цивилизация, посещавайки повече от десет от най-интересните и мистични останки. Нураг Лоса, Комплекса Санта Кристина, Нураг Аррубиу, Нураг Барумини,  Нураг Ардасаи, скалната кула Перда Лиана, пещерата и хълма Тискали, гробницата на гиганти Ена, обектите около Арцакена и още, и още… Всичко това в комбинация с неповторима култура, кухня и атмосфера! Идваш ли?


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Сардиния. В късния следобед кацаме на летището в Каляри и след кратък трансфер се настаняваме в хотел. Вечерта ще се разходим из центъра на главния град на Сардиния и ще похапнем в някое от многобройните му ресторантчета.

 • 2

  След закуска се впускаме в изследване на забележителностите на Каляри – Некропола Тувижеду, Базиликата Сан Сатурнину, Торе дел Елефанте, Римския амфитеатър … Забалежителностите са безброй и ще разглеждаме докато се уморим. Следобед ще напуснем границите на града, за да посетим останките на Нора – археологически музей на открито, запазващ останките на древен град на брега на морето. Връщане в Каляри за нощувка.

 • 3

  Ставаме рано! Започваме истинското приключение из пределите на Сардиния. Територията е огромна, интересните места са буквално безброй, затова сме ви приготвили максимално натоварена програма ;) Днес е един от дните, посветени на Нурагическата цивилизация и историческите забележителности. Започваме с посещението на Нураг Барумини, част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и вероятно най-впечатляващите останки от тази мистична култура. Продължаваме към Нураг Аррубио, а след него и към Нураг Ардасаи. Денят ще завърши край впечатляващата скална кула Перда Лиана с гледки към върховете, очакващи ни на следващия ден. Нощувка в района на Арбатакс.

 • 4

  След културната обиколка вчера, днес ще походим. Очаква ни трек до най-високата точка на острова – Пунта Ла Мармора. Преходът днес ще е относително лежерен със само 700 метра денивелация. Започваме от единия от ски курортите в националния парк и по подсичаща билото пътека, плавно се изкачваме към върха. След около 2 часа достигаме 1834 метра – най-високата точка на острова. Правим снимки, почиваме и започваме прехода обратно към транспорта ни, този път преминавайки по билото на планината и наслаждавайки се на страхотни гледки на изток и запад. В зависимост от оставащото за деня време ще изследваме крайбрежието или историческите забележителности в района на Арбатакс, където ще се върнем за втора нощувка.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 14 км.

 • 5

  Денят ще посветим на две уникални места на острова – каньона Горопу и крайбрежието около скалите на Перда Лонга. Започваме със земните дълбини, спускайки се около 600 метра в долината на река Флуминеду. Тук земните недра са разцепени в зашеметяващ каньон със стени високи стотици метри, който ще разгледаме, до колкото ни позволява нивото на водата. Ледобед се отправяме към скалите на Перда Лонга. Тук впечатляващото крайбрежие редува скални кули и лазурни плажове. Ще можем да се потопим в морето или да се разходим по крайбрежието – за всекиго по нещо ;) Отново нощуваме в района нa Арбатакс.

  Денивелация (+): 700 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 10 км.

 • 6

  Отново ставаме рано и се отправяме към високите скалисти части на планините. Днес ще обиколим високите скалисти върхове на Национален парк Дженардженту. Подготвили сме ви страхотен кръгов маршрут, обединяващ гледки към най-впечатляващите скални отвеси на планините на Сардиния и изкачване на върховете Пунта Кораси, Пунта Карабида и Пунта Сос Нидос. Залеза ще посрещнем от върха на съседната планина – Ортобене, до който ще достигнем директно с буса и от панорамна площадка, ще наблюдаваме как меката светлина на залязващото слънце огрява величествените отвеси, над които сме обикаляли само преди няколко часа. Нощувка в района на Нуоро.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 14 км.

 • 7

  След няколко дена преходи, отново се завръщаме към изследване на останките на древните нураги. Първата ни цел за деня отново включва малко ходене, но нищо сериозно – комплекса Тискали - древно нурагско селище, разположено в пещера в подножието на едноименния връх. Следващата ни цел е Нураг Серра Орриос, а след него Гробницата на гиганти Ена.  Обиколката за деня из древната история ще завърши с посещение на Нураг Присджона и Гробницата на гиганти Коду Векиу. Ще нощуваме в района на Арцакена.

 • 8

  Днес е най-лежерния ден от всички. След кратък трансфер достигаме най-северното крайбрежие на острова, където ще се качим на лодка за еднодневен тур по вода и суша из архипелага Маддалена. Част от спирките са остров Спарджи, Розовия плаж, естествения басейн в морето Порто Мадона, остров Санта Мария или шопинг из стария център на Маддалена. Ще имаме време за шнорхелинг, излежаване по плажа или на палубата и снимки. Вечерта се връщаме обратно в хотела за нощувка.

 • 9

  Вече девет дни сме на острова, а дори не сме преполовили възможните забележителности :) Все пак ще направим опит за ‚наваксване‘, започвайки с древните останки около градчето Арцакена. Около обяд отпътуваме за западното крайбрежие и град Алгеро. Тук ще посетим Нураг Палмавера, а след това ще изследваме крайбрежието залива Конте, обявен за Природен парк, посещавайки Пещерата на Нептун и множество панорамни площадки, от които ще снимаме красивото крайбрежие. Нощувка в района.

 • 10

  Днес се завръщаме в Каляри за последна нощувка на острова. По пътя обаче ще посетим още от останките на Нурагическата цивилизация – Нураг Лоса, комплекса Санта Кристина, Менхирите на Кору Тунду и др. Късно следобед пристигаме в Каляри за последна разходка из града и шопинг. Нощувка.

 • 11

  Отпътуваме за България


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 10 нощувки в хотели
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка "Асистанс при пътуване в чужбин" с покритие за Covid-19, 
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" с включен риск за Covid-19

Не включва:

 • Самолетни билети София –Фуншал - София
 • Тур с лодка из архипелага Маддалена
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече