Майорка и Менорка - Балеарски острови за ТрекМаниаци

Виж снимките

Балеарите, Майорка, Ибиса – плажове, дискотеки, купони… Това си представяте нали? Е, това ще е последното нещо за което ще се сещате след приключението, което сме ви заформили! Малко планинари съзнават, че съществена част от крайбрежието на остров Майорка представлява назъбена верига от каменисти върхове и скални отвеси, гмуркащи се в морето и прорязани от зашеметяващи каньони! Малцина пътешественици се досещат, че сред полята и горите на остров Менорка са пръснати загадъчните мегалитни останки от една мистична и малко позната култура от Бронзовата епоха – тази на Талайотите. Ще направим 4 страхотни трека, отвеждащи ни до най-високите, панорамни и атрактивни върхове на остров Майорка, ще посетим неброими наблюдателни площадки над заливи, скали и езера и ще прекараме цял ден под земята в пещерните системи на Хам и Драх. Втората част на приключението ни ще ни отведе до остров Менорка, където освен да стъпим на най-високата му точка, ще се впуснем в изследване на останките от Талайотите – десетки таули, наветас и тулайоти… Какво е това ли? Ела и открий сам ;)


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуваме за Балеарските острови. Кацаме на най-големия от тях – Майорка и лед кратък трансфер, вече сме в главния град на острова – Палма. Настаняваме се в хотел в района и се отправяме на разходка из атрактивните улички. Вечеря в някоя от многобройните ресторантчета. Нощувка.

 • 2

  Ставаме рано и отпътуваме към планината Сера Трамунтана. Планинският пейзаж, състоящ се от скалисти върхове, езера, китни села, дълбоки каньони и шеметни крайбрежни скали, е част от Световното културно наследство на ЮНЕСКО и през следващите четири дни, ще го изследваме от най-високите до най-дълбоките му части. Днес се насочваме към южната част на планината, за изкачване на два върха със страхотни гледки към крайбрежието. Преходът ни започва по черен път, който на серпентини се изкачва до планинска хижа и седловината разположена по една от целите ни за деня – връх Мола де Есклоп. Първо обаче се насочваме към по-далечната ни цел – връх Галтзо. Това е един от най-популярните за изкачване върхове на острова, надвишаващи 1000 метра и ние достигаме кота 1027 метра по панорамния му северен склон. Присядаме на скалистото чело на върха и потъваме в съзерцание – оттук се вижда почти целият остров и панорамата е удивителна! Правим почивка и снимки и потегляме обратно към седловината от която сме дошли. От нея, който желае ще изкачи за около час вторият връх за деня - Мола де Есклоп, с удивителната гледка към южното скалисто крайбрежие, а който иска може да се излежава на поляните изчаквайки групата. Всички заедно се връщаме към мястото за среща с транспорта. Панорамен път, виещ се през многобройни панорамни площадки ни отвежда до град Сант Елм, където че вечеряме в някой крайбрежен ресторант с гледка към остров Драгонера. Връщане в Палма за нощувка.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 16 км.

 • 3

  Отново ставаме рана и се завръщаме в планинските предели за втора доза преходи и гледки! Днес ще направим няколко изкачвания в района на каньона Биниараш, които обединени в един преход представляват сериозно предизвикателство. Навлизаме в дебрите на каньона, където пътеката ни се изкачва на стръмни серпентини по поречието на реката. Самата река е известно място за каньонинг, но този път ние ще преминем по сухоземната част на каньона. Изкачването ни завършва на седловината Офре – тя ще бъде наша изходна точка за изкачването на два върха, а също и място за почивка н тези, избрали да стъпят само на единия. Започваме с Корнадор – скалист връх, издаден над околните пропасти, който ще ни дари с впечатляващи гледки над котловината на Биниараш и към най-високата точка на острова – Пудж Майор. Правим снимки и се връщаме до Офре за кратка почивка. Следващата ни цел е връх Офре, който като каменна крепост се извисява а ключово място над няколко планински долини. Гледката от най-високата му точка е абсолютно феноменална и не подлежи на описание! Правим обаче снимки в големи количества и започваме дългото спускане към мястото за среща с транспорта. На път за хотела в Палма, ще посетим подобаващо количество обзорни площадки и ще вечеряме в местен ресторант, в някое от планинските села. Нощувка в Палма.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 14 км.

 • 4

  Днес е време да напуснем Палма и да се насочим към северната част на острова. Както може би сте се досетили, трека ни днес ще ни отведе до най-високия връх на Майорка. Затова ставаме рано и се насочваме към сърцето на планината. Тук, скалистия пейзаж е достоен за Проклетия и потегляме по пътеката със страхопочитание и възхита! Пътят ни се изкачва през дълбока и тясна долина, която ни отвежда до… широк асфалтов път. Уви, военните са заели поредния висок връх, но поне са ни оставили възможност за изкачване пеш :) Ходейки по асфалта достигаме огражденията на военната база, които заобикаляме и достигаме най-високата и панорамна точка на върха – Пудж Майор! Гледката е изумителна, а пред нас се откриват все повече диви долини и върхове! Правим снимки и почиваме. Ако до тук изкачването ви се е сторило малко скучно, само изчакайте – приготвили сме ви атрактивно слизане! Ще направим цялостен траверс на масива, спускайки се по скалистия северен ръб и посещавайки няколко скрити долини! Късно следобед достигаме отново мястото за среща с транспорта и отпътуваме за Порт де Пойенка. Настаняваме се в района за нощувка.

  Денивелация (+): 900 м. Денивелация (-): 900 м. Разстояние: 12 км.

 • 5

  Днес ще бъде финалния ни трек, примесен с голяма доза каньонинг! Очертава се дълъг ден и изтощителен ден, затова ако някой иска, може да остане да на плаж по лазурните северни плажове на острова. Останалите се озоваваме на началната точка на каньона Пареис – едно от най-дивите места за преход на острова. Внимание! Очаква ни преминаване по течението на река Пареис, което включва кратки лесни откатервания, каменисти пасажи и понякога намокряне и газене във вода. В случай, че каньонът е непроходим заради метеорологични условия или твърде много вода, сме ви приготвили друг атрактивен преход. В следващите няколко часа ни очаква яко веселба – провираме се през скални теснини, преминаваме над кристални вирове и се наслаждаваме на грандиозни гледки! Следобед достигаме плажа Са Калобра, където ще можем да се топнем в морето. Тук разбира се, ще похапнем в ресторант с гледка към морето преди да отпътуваме обратно към Порт де Пойенка.

  Денивелация (+): 100 м. Денивелация (-): 700 м. Разстояние: 7 км.

 • 6

  От върховете на острова достигнахме до дъното на най-дълбоките му каньони.. Мислите си, че няма накъде по надолу? О, има! Днес ще се впуснем в приключение под земята и ще посетим пещерните системи на Хам и Драх! Следобед ще се насочим в обиколка на северните брегове на остров с многобройните им полуострови, плажове и панорамни площадки. Вечерта се връщаме за нощувка в района на Порт де Пойенка

 • 7

  Време да напуснем остров Майорка и да насочим вниманието си към интересната древна култура на Балеарските острови. А какво о-добро място за това от остров Менорка? В зависимост от условията за пътуване към момента ще изберем или ферибот или самолет за да достигнем град Махон. Време е да опознаем културата на Талайотите! Приготвили сме ви богата селекция от мегалитни паметници – най-интересните таули, наветас и тулайоти. Част о тях напомнят нашите долмени, други приличат на нурагическите останки от Сардиния, а трети силно напомнят най-древните храмове на Гьобекли тепе. Късно следобед достигаме град Ситадейа де Меноркоа, където ще нощуваме.

 • 8

  Рано сутринта се разхождаме из уличките на старинния град, пийваме кафе и правим снимки. Следваща ни цел за деня е най-високата точка на острова – връх Монте Торо, който достигаме лежерно директно с транспорта :) На път обратно за Махон, продължаваме с разглеждането на останките от древните Талайоти. Следобед разглеждаме град Махон и многобройните му забележителности. Време е да започнем пътуването си обратно към България.

 • 9

  Полет за София.


Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 9 нощувки в хотели
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Застраховка "Асистанс при пътуване в чужбин" с покритие за Covid-19, 
 • Застраховка "Отмяна на пътуване" с включен риск за Covid-19

Не включва:

 • Самолетни билети София –Палма де Майорка- София
 • Фериботен билет/самолетен билет Майорка-Менорка-Майорка
 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

ВАЖНО!!! Самолетните билети се закупуват, след като пътуването е потвърдено! В случай, че участник не желае или не може да закупи самолетния си билет сам, Екипът на ТрекМания може да закупи самолетните билети от негово име без допълнителни такси!

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце
Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече