Царството на Орфей – Кастракли, Кемеров мост, Струилица и Самодивското

Виж снимките

Каним ви на едно вълшебно преживяване в сърцето на Родопите! Ще започнем с Кралството на Пеперудите – резерват Кастракли, където се срещат над 450 вида пеперуди. Ще направим преход към Кемеров мост – един от най-добре запазените римски мостове скътани в тази част на планината. Ще се изкачим на Хамам Бунар  - панорамно място от което ще се насладим на феноменална панорама! И това е само половината от пътешествието ни! На следващия ден ще преминем „Големия Балкан“ и ще се спуснем в Струилишки дол – величествен планински каньон издълбан от Девинска река. Ще преминем по екопътеката и ще видим Мечото пръскало и Самодивското пръскало, а за финал ще хапнем вкусни Родопски специалитети – елате с нас!


Описание (по дни)

  Заминаване от Паркинга пред Национален стадион "Васил Левски" в 06:00 часа

 • 1

  Отпътуване за околностите на Тешел. От тук тръгваме по долината на река Деринкоук и навлизаме в резерват Кастракли. Тук освен вековни борове и величествени скали може да видите над 450 вида пеперуди! Преминаваме по полегатия черен път, засипан на места от свлачища и достигаме до информационен център Извора. Правим почивка, разглеждаме и продължаваме към разположената наблизо хижа Орфей, където си оставяме багажа и се настаняваме. Похапваме за обяд и продължаваме към втората си цел за деня – римски мост Кемера. Ще направим кръгов маршрут, започвайки с изкачване на връх Хамам Бунар – панорамна площадка с феноменална гледка към цялата планина! Оттук се спускаме към Кемеров мост - един от най-добре запазените римски мостове скътани в тази част на планината. Правим снимки и се връщаме към хижата за заслужена почивка.Нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 19 км.

 • 2

  След закуска ни предстои да прекосим „Големия Балкан“. Полегати пътища ни изкачват към изворната област на река Деринкоук и язовир Кастракли, заобиколен отвсякъде с пасища и планински ливади. От тук след кратко качване започваме спускането си по Станилово бърдо към местността Лъката, откъдето ще започнем преминаването си на екопътека Струилица. Ще видим Мечото пръскало и ще преминем по изградените в скалите пътеки над Девинска река. Черешката на тортата ще е Самодивското пръскало – красив водопад спускащ водите си по склоновете на долината. Пътеката ни отвежда в Девин, където ще седнем в изпитано заведение да опитаме местните специалитети преди да отпътуваме за София. Пристигане в София след 21:00 часа.

  Денивелация (+): 1050 м. Денивелация (-): 600 м. Разстояние: 13 км.


Включва:

 • Транспорт от и до град София
 • Нощувка в хижа
 • Професионален планински водач
 • Планинска застраховка

Не включва:

 • Лични разходи, Храни и напитки по време на програмата
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече