Епична Шотландия за ТрекМаниаци

Виж снимките

Шотландия – земя на горди планинци и свирепо време. Земя, в която мъглите се вият по върховете на планините, спускат се над хилядите езера и  блата, сблъскват се със стените на средновековни замъци и разнасят ехото на древни епични битки и геройства. Земя на чудовища, мистерии, гайди и уиски. Земя която ще направим завинаги част от себе си, по време на това уникално пътуване! Отправяме се на епично пътешествие посветено изцяло на Шотландските планини. Ще изкачим едни от най-емблематичните върхове и ще се докоснем до местата, на които са тренирали най-изявените английски алпинисти – Мелъри, Бордман, Крис Бонингтън, Джо Симсън… Приготвили сме ви четири сериозни изкачвания и няколко впечатляващи кътчета от шотландската природа! Стягайте раници – Шотландия ви предизвиква!


Описание (по дни)

  Заминаване от Летище София, Терминал 2 в 06:00 часа

 • 1

  Сборен пункт – Летище София, Терминал 2. От пътуваме за Единбург. Пристигаме на летището и се трансферираме до къщата за гости, в която ще прекараме вечерта. Бърза вечеря, приготвяне на раниците и лягаме – утре започва Шотландското ни приключение.

 • 2

  След   закуска се отправяме към северозападните Шотландски земи осеяни с езера и възвишения, над които се издигат средновековни замъци обвити в легенди. Първата ни цел за деня е замъкът Стирлинг , един от най-големите и важни замъци в цяла Шотландия. Тук ще научим голяма част от средновековната история на тази тайнствена земя и ще се потопим максимално в атмосферата и. В допълнение на това ще посетим и. Нашата визита в град Стирлинг ще завърши с посещение на Паметника на Уолъс, представляващ впечатляваща каменна кула и ще научим историята на шотландския герой вдъхновил филма „Смело Сърце”! Оставяме зад гърба си историческите забележителности и навлизаме в Шотландските възвишения – най-красивият и разнообразен района на Британските острови! Ще преминем край десетки езера, планински върхове и необитаеми планински долини, за да достигнем до бреговете на езерото Лох Линне. Тук ще се настаним за нощувка в подножието на най-високия връх в целите Британски острови, който е и наша цел за един от следващите дни! Свободно време за разходка и вечеря. Нощувка.

 • 3

  Ранно ставане – днес е първото ни планинско предизвикателство. Отправяме се към прочутата долина Гленко, обградена от зашеметяващи скалисти върхове – един от които е и наша цел. Това е Битиан нам Биан и със своите 1150 метра и величествени северни ребра, наречени Трите сестри, върхът доминира над околността. Нека ниската абсолютна височина не ви подвежда! Изкачването ще бъде предизвикателство, преминаващо по стръмни пътеки, сипеи и леки откатервания, като е възможно да се пресичат и преспи. В зависимост от метеорологичните условия сме ви подбрали няколко страхотни маршрута за качване и слизане, които ще комбинираме според времето. Вечерта се спускаме обратно към мястото за среща с транспорта и отпътуваме към къщата за гости. Нощувка.

  Денивелация (+): 1200 м. Денивелация (-): 1200 м. Разстояние: 12 км.

 • 4

  Ранно ставане - днес ни очаква поредния сериозен преход! Въпреки, че височината на връх Бен Невис е привидно  ниска – само 1434 метра, върхът не трябва да се подценява! Неговото географско местоположение, бързо променящата се метеорологична обстановка и изкачването близо 1300 метра, са сериозно предизвикателство за планинарите! От върхът при хубаво време се открива зашеметяващ изглед към Грампианските планини, десетките езера разположение в техните подножия и дори към Атлантическия океан! Поздравяваме се с успешното изкачване на най-високата кота на планината и започваме дългото спускане към Форт Уилямс. Връщане към къщата за гости. Нощувка.

  Денивелация (+): 1300 м. Денивелация (-): 1300 м. Разстояние: 15 км.

 • 5

  Тази сутрин ще започнем пътуването си с посещение на укреплението във Форт Уилямс и след време за снимки и запознаване с историята на града се отправяме към остров Скай! Първата ни спирка по пътя ще бъде замъка Донан – може би най-известния замък в цяла Шотландия. Разположен на остров,  където се събират три езера замъкът притежава магнетичност и е изключително фотогеничен! Следобед ще посетим един от най-известните скални феномени в Шотландия  - Стареца от Сторр – фантастична скална формация, перфектна за незабравими снимки на пищния шотландски залез! Вечерта ще прекараме в централния град на острова – Портрии.

 • 6

  Много ранно ставане – след вчерашният лежерен ден, днес ни предстои най-сериозното изкачване за пътуването ни. Отправяме се към прочутия сред алпинистите Рид Кулин или Кулин ридж. Дълга повече от 10 километра скална верига от зашеметяващи скални игли, отвесни стени и величествени върхове, приличащи на скални крепости! Насочваме се към най-високата част на тази цитадела, за да изкачим първенецът ѝ Сгур Аласдаир. Преходът не е за всеки, а стръмният сипей висок стотици метри е истинско предизвикателство и за най-подготвените планинари! Маршрутът ни ще премине покрай алпийски езера и ще навлезе в стръмен сипей преминаващ в кулоар, който ще ни отведе до връхната кота! Тук гледката ще ни остави зашеметени! Вечерта се връщаме в Портрии, за да нощуваме и да полеем с уиски или бира този невероятен ден!

  Денивелация (+): 950 м. Денивелация (-): 950 м. Разстояние: 9 км.

 • 7

  Днес ще я караме лежерно и ще отпочинем за следващата серия изкачвания, които ни предстоят. Започваме деня с трансфер до района на Ейпълкрос, където панорамен път ще ни отведе до страхотни точки за наблюдение и снимки на редица алпийски езера, назъбени скални върхове и разбира се северни пясъчни плажове. Ако времето го позволява ще можем да се включим в полудневен тур с каяци в морето или просто ще изследваме тайните и красотите на остров Ейпълкрос. Вечерта отпътуваме към мястото ни за настаняване за нощувка.

 • 8

  Ранно ставане и кратък трансфер до подножието на върха ни за днес. Очаква ни сериозен и предизвикателен траверс по скални ръбчета, тотално нехарактерни за меките форми на Шотландия! Ще изкачим няколко върха, ще преодолеем скални игли и ще се дивим през цялото на време на пейзажи характерни за Фарьорските острови или алпийските върхове на Исландия! При хубаво време ще станем свидетели на панорами, които малцина извън жителите на Шотландските Хайлендс са виждали! Късно следобед достигаме подножието на планината и мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до подножието на следващата ни цел. Нощувка в къща за гости.

  Денивелация (+): 1350 м. Денивелация (-): 1350 м. Разстояние: 12 км.

 • 9

  Ранно ставане и кратък трансфер, който ни отвежда до подножието на предпоследната за пътешествието ни планина, разположена в далечната северозападна част на Хайлендс – едно от най-дивите места във Великобритания! Ще ви спестим трудните за произнасяне имена, но ви уверяваме, че гледките и предизвикателствата които ще ни предостави изкачването на 4-те връхчета които сме ви приготвили, ще ви оставят зашеметени! В късния следобед отново се връщаме към буса и отпътуваме за района на град Инвърнес, откъдето ще подходим към покрайнините на Национален парк Кеърнгормс. Настаняване в къща за гости и нощувка.

  Денивелация (+): 1100 м. Денивелация (-): 1100 м. Разстояние: 14 км.

 • 10

  Рано сутринта отпътуваме за изходната точка за изкачване на върха на втората най-висока планина в Шотландия – Бен Макду (1309 метра) Преходът ни ще премине п лежерна пътека, която ще компенсира със своята дължина и към края на дена ще имаме в актива си около 17 километра. Гледките от най-високите части на националния парк обаче си заслужават всяка крачка и вечерта ще отпътуваме за Единбург доволни от многото нови впечатления. Настаняване в къща за гости в района на Единбург. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

  Денивелация (+): 750 м. Денивелация (-): 750 м. Разстояние: 17 км.

 • 11

  Светотатство е да дойдеш до Шотландия и да не отделиш достатъчно време за разглеждане на Единбург! Днес посвещаваме целият си ден в опознаване на Шотландската столица, нейните замъци, галерии, музеи, китни улички и разбира се – пъбове! Настаняване в къща за гости в района на Единбург. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

 • 12

  След закуска може да направим кратка разходка из шотландската столица преди да отпътуваме за летището и оттам за България

   


Включва:

 • 11 нощувки в хотел/къща за гости
 • Транспорт съобразно програмата
 • Професионален планински водач
 • Застраховка

Не включва:

 • Самолетни билети: София – Единбург– София
 • Храна извън упоменатата в програмата
 • Входове за музеи и атракциони
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Нужна екипировка

 • Обувки – В зависимост от метеорологичната прогноза и вида на терена, обувките могат да бъдат ниски (половинки или тричетвърти). Може да си вземете сандали или леки маратонки, които да оставите в транспорта и с които да се преобуете след карая на прехода.
 • Осветление – В случай на по-ранно стъмване поради сезона или удължаване на прехода поради форсмажорни обстоятелства, всеки участник трябва да носи осветление – фенерче или челник. Предимствата на челника са повече и екипът на ТрекМания ви препоръчва да ползвате него. В допълнение на това осветлението ще ви е нужно и при приключенията част от серията КемпингМания, многодневните преходи, където в част от хижите няма ток денонощно или когато за даден връх се тръгва преди изгрев.
 • Облекло за дъжд – В зависимост от прогнозите, преходът може да се осъществи във време на дъжд или временни превалявания. За да се подсигурите комфорта и да бъдете сухи по време на пътуването, всеки участник трябва да разполага с дъждобран или водонепромукаеми яке и панталон. Добре е да помислите и за дъждобран за разница, за да сте сигурни, че вещите ви ще останат сухи. Също така може да опаковате вещите си в „суха торба“ вътре в раницата и да си оставите резервни сухи дрехи за преобличане в транспорта за преобличане след прехода.
 • Раница – при еднодневните/двудневните преходи, раницата не трябва да надвишава 40 литра или 7-10 килограма.
 • Съд за вода – Добре е всеки участник да разполага с поне 1,5 литра вода. Преди всеки преход водачът ще ви даде информация за това дали ще има от къде да се налее вода по време на прехода и с минимум колко вода да тръгнете.
 • Храна – Добре е всеки участник да разполага с храна за прехода в зависимост от това какви хранения са включени в програмата. В допълнение съветваме винаги да имате с вас енергийни храни като шоколад, локум, тахан, мед, ядки или др.
 • Облекло подходящо за сезона и съобразено с терена и прогнозата – къси/дълги удобни за трекинг панталони, тениска, полар, яке и бъфче. При съмнения с какво облекло да тръгнете на прехода, не се колебайте да се свържете с водача за съвет.
 • Гети и ръкавици – в зависимост от сезона е добре да разполагате с гети и ръкавици. Обърнете внимание, че гетите се използват не само при сняг, а и при дъжд, за да опазят краката ви сухи. Също така при очаквани ниски температури или обилен дъжд е добре да разполагате с повече от един чифт ръкавици.
 • Щеки – Щеките имат много предимства и са препоръчитителни за всички маршрути с категория динамичен и по-висока.
 • Медикаменти – препоръчително е всеки участник да има медикаменти за най-често срещаните здравни проблеми. В това число: превързочни материали, хапчета за разстройство и обезболяващи.
 • Канче, ножче и лъжичка/виличка – Винаги е добра идея да имате канче или чашка, както и прибори за хранене. Често по време на преходите имаме почивки-изненада за хапване и кафенце

Времето:

Бисквитките ни помагат да ви предоставяме по-добра услуга. Използвайки нашите услуги, вие се съгласявате с нашето използване на бисквитки. Научи повече