ПЛАНИНСКИТЕ ПЪРВЕЦИ НА ХЪРВАТСКА

ПЛАНИНСКИТЕ ПЪРВЕЦИ НА ХЪРВАТСКА

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Динари / Хърватска

ДАТА: 03.06.2019                                                                      

795 лв

Водач:

Динарската планинска система е една от най-обширните на Балканите и заема съществена част от Територията на Хъртватска! Макар надморската му височина да не надвишава 1913 метра, това море от скалисти върхове крие неподозирани предизвикателства и изненади за планинарите! ТрекМания ви представя една уникална програма, която ще ви даде възможност да стъпите на най-високата точка на Динарите – връх Троглав (1913 метра), да изкачите най-високия връх на Хърватска – връх Динара (1810 метра), да премерите сили с  предизвикателния първенец на карстовия титан Велебит – Вагански връх (1757 метра) и да видите Макарската ривиера от най-високия връх на Биоково – Свети Юре! Така ще стъпим на трите най-високи планински първенци в Хърватска и най-високия връх на целите Динари!!! В допълнение на незабравимите планински преживявания, които сме ви приготвили, ще можете да видите величествените каньони Мала и Велика Пакленица, кристални извори и впечатляващи водопади, както и да опознаете някои от най-запомнящите се исторически забележителности в планинските райони на Хърватска и Босна!

ДЕН

Сборен пункт – София, метростанция Сливница – спирка на автобуси за Банкя, до входа на метрото в 6.20 часа. Днес ни предстои едно дълго пътуване през някои от най-оспорваните територии на Балканите и ще се запознаем с динамичната им история. Ще преминем транзитно през Белград и ще поспрем за кратко във втория по големина град в Босна и Херцеговина – Баня Лука. От тук пътят ни навлиза в дивите планински райони на страната, преминава покрай древните крепости Звечайград, Гребенград и Бочац, разположени в живописния каньон на река Върбас. Рано вечерта пристигаме в района на мистичния Мръконич град и се настаняваме. Вечеря на свободна консумация. Ношувка.

2  ДЕН

Днешният ден е посветен на първенеца на цялата Динарска планинска верига – връх Троглав. Напускаме къщата за гости в ранното утро и се отправяме към подножието на планината и изходния пункт. Предстои ни преход през разнообразния карстов терен на Динарите. Пътеката ни навлиза в красива букова гора и скоро започва да се вие на стръмни серпентини към високите пасища разположени над нея. Скоро излизаме на обзорно скално ребро, от което се открива, впечатляваща панорама към внушителния северен циркус на върха. След 5 часа от началото на прехода вече сме на най-високия връх – Троглав (1913 метра)! Гледките са впечатляващи, а удовлетворението е максимално! Уникалното местоположение, релеф и геология са предпоставка за голямо разнообразие от цветя и водачът ще ни покаже на връщане по-интересните от тях! Слизане до мястото за среща с буса. Отпътуваме за Макарската ривиера и се настаняваме в уютни апартаменти на брега на морето в град Макарска. Вечеря на свободна консумация и нощувка.

3  ДЕН

След вчерашния натоварващ преход днес е време да разпуснем. Затова сме ви избрали два върха с великолепна панорама и почти без изкачване :) Насочваме се към планината Биоково, разположена само на няколко километра от морските брегове! Нейните величествени скални стени се издигат на стотици метри над морето и образуват своеобразна каменна стена, увенчана с няколко високи и обзорни върха! Първи в програмата ни е Велики Вошац. Разположен на самия ръб на скалната стена, от върха се открива панорама, която ще остане винаги в сърцата ни и дълго време няма да можем да се отърсим от нея! Разходката до върха трае само 40 минути в посока, но ще ни възнагради с една от най-красивите гледки на Адриатическото крайбрежие и ще ни подготви за следващото изкачване. Втората ни цел за деня и първенецът на планината Биоково – връх Свети Юре! Изкачването до него ще трае около час и ще ни покаже един нов, нестандартен поглед над безкрайните карни полета на планината! Спускаме се до мястото за среща с буса и отпътуваме за град Книн. Настаняване в района. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

4  ДЕН

Днес ни очаква второ епично изкачване към висините на Динарската планинска система. Ставаме рано и се отправяме към подножието на връх Динара – най-висок връх в Хърватска! Очаква ни около 1200 метра изкачване! Пътеката ни върви полегато през старинна крепост, обширни планински пасища, покрити с цветя, вековна букова гора и на финала през обширен клеков пояс, който до последно ще ни пази сянка от жаркото Адриатическо слънце! Четири часа от началото на прехода ни стъпваме на Хърватския първенец! Гледките отново са впечаляващи, а при хубаво време ще можем да видим дори Адриатическо море и някои от по-големите острови в района на Сплит и Шибеник! Връщане до мястото за среща с буса. Връщане до Книн. По пътя ще посетим Тополския водопад (22 м.) и Книнската крепост. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

5  ДЕН

Време е да отправим взор към най-дългата планина в Хърватска – Велебит! Отпътуваме за подножието ѝ и за разположения на територията ѝ национален парк Пакленица! Преди това обаче ще посетим някои от най-интересните манастири и крепости кацнали по ръбовете на каньоните Крка и Зрманя. Ще посетим манастира Крка и ще снимаме останките от крепостите Трошени град и Нечвен, кацнали на склоновете на река Крка. След това ще се отправим към поречието на Зрманя, ще посетим манастира Манастирска Крупа и ще снимаме изумително красивия каньон Крупа! Следобед пристигаме в Стариград – вратата към велебит и се настаняваме в комфортен хотел. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

6  ДЕН

Днес ще станем много рано. Тесният планински път ще ни отведе навътре в сърцето на планината, откъдето ще предприемем „щурма“ си към нейния първенец – Вагански връх. Преминаваме през гористите склонове, обграждащи най-високите части на планината и достигаме високите и карни полета. Каменистият терен може да ни забави, но скоро достигаме до дъхавите поляни, разположени в подножието на върха. Още малко усилия и вече сме на най-високия връх на Велебит – Вагански връх (1757 метра)! Панорамата от тук е феноменална! В краката ни са двата величествени каньона – Мала и Велика Пакленица, които прорязват скалните недра на планината и като две огромни вкаменени реки се „вливат“ в Адриатическо море! Правим снимки, почиваме и поемаме по обратния път. Връщане до мястото за среща с буса и трансфер до района на Карловац. Настаняваме се в уютна къща за гости и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

ДЕН

Закуска и отпътуване за България. Пристигане в София около 20:00 часа.

Включва:

  • Транспорт съобразно описаната програма
  • 4 нощувки в  къщи за гости/семейни хотели
  • 2 нощувки на палатки
  • Професионален български планински водач
  • Нужната алпийска екипировка
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • Храна по време на екскурзията
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
  • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
  •           Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

Цена: 795 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн