РИЛСКИ ВЪРХОВЕ ЗА МАНИАЦИ!

РИЛСКИ ВЪРХОВЕ ЗА МАНИАЦИ!

Динамичен маршрут / Труден                                                                                 

Дестинация: Рила

ДАТА: 10.08.2018                                                                                           

165 лв

Водачи:

Това е един преход за вманиачените в красивите, дивите и сериозните планински преходи! Долината на река Дупнишка Бистрица зимата е сцена на представленията на страховитите лавини спускащи се от Поличите. През лятото е обрасла с дъхави цветя, обградена е от два величествени рида – Отовишкия рид и Калинското Било. Върховете по тези две впечатляващи била са нашата цел! Ще преминем по първия, за да изкачим Ашикларски връх и Сейменски камък и да видим потайното езеро Ашикларски гьол. Тепърва ни предстои незабравимо преживяване – ще преминем по най-високата част на Калинското било и ще изкачим Калините, Поличите и ще надникнем в дивите циркуси на Карагьолските, Воденичарските и Градинските езера!

1 ДЕН

Сборен пункт – София, паркигът пред Национален стадион "Васил Левски" в 18:00 часа. Отпътуваме за подножието на Рила. Нарамваме раниците и на фона на залязващото слънце правим преход до хижа Отовица. За по-около два часа и половина вече сме пред хижата. Настаняваме се и е време за почивка и вечеря. Нощувка.

2 ДЕН

Днес ни предстои преминаване по Отовишкия рид! Маркираната пътека ни води първоначално стръмно през иглолистните гори над долината на Отовишка река, а после по-полегато продължава по пасищата в местността Пердето. Излизаме на превала межди Черни и Ашикларски връх и пред нас зейва дълбоката долина на река Дупнишка Бистрица. Пред нас върховете на Калинското било се извисяват като непристъпна каменна стена! Продължаваме на изток по билото и скоро сме на Ашикларски връх. От тук можем да надникнем в малкия едноимен циркус, приютил езерото Ашикларски гьол. Нашата следваща цел е високия 2666 метра връх Сейменски камък. От тук вече виждаме ширналото се пред нас Голямо Пазар дере, хижа Иван Вазов и издигащия се съвсем близо връх Отовица. Преди да се спуснем към хижата ще направим изкачване и на него. От челото му се виждат красивите Отовишки езера и прочутия циркус на Седемте езера! Спускане до хижата и настаняване. Нощувка.

3 ДЕН

Ранно ставане. Очаква ни вълнуващ ден изпъстрен с много нестандартни гледки и изкачени върхове! Започваме с изкачване на най-високите върхове на Калининото било – Голям и Малък Калин – съответно 2664 метра и 2668 метра височина. Ще видим най-високо разположените язовири у нас и на Балканите! Тръгваме на запад по билото като последователно ще изкачим няколко безименни коти завършващи с високия 2588 метра връх Голям Полич. Пътеката ще ни води по обзорното било, а край нас ще преминават като на филм закътаните циркуси на Карагьолските, Воденичарските и Градинските езера! След Голям Полич следва продължително спускане и финалното за деня кратко изкачване до връх Малък Полич. Взимаме си довиждане с красивата долина на река Бистрица и поемаме на юг. Спускаме се до село Падала, където ни очаква транспортът. Отпътуваме за София, като преди това ще се отбием за по бира и вкусни гозби в изпитано местно заведение.

Включва:

  • - Транспорт от и до град София
  • - Нощувка в хижа Отовица
  • - Нощувка в хижа Иван Вазов
  • - Професионален планински водач
  • - Планинска застраховка

Не включва:

  • - Лични разходи
  • - Храни и напитки по време на програмат
  • - Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника

 

Цена: 165 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн