НАЙ-ДОБРОТО ОТ АЛБАНСКА ПРОКЛЕТИЯ

Маршрут     Дати     Цена     Водач

Маршрут

НАЙ-ДОБРОТО ОТ АЛБАНСКА ПРОКЛЕТИЯ

Динамичен маршрут / Труден Маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Албания / Проклетия

ДАТА: 20.08.2018                                                                      

545 лв

Водач:

Трудно някъде в Европа човек може да попадне в планина, останала непокътната от съвременната цивилизация. Планина, където да усети духа на пътешествениците, бродили някога надлъж и нашир из Стария континент, планина, където средновековните традиции и обичаи са все така силни, стряскащи и интригуващи! ТрекМания ще ви отведе именно до такова място - Албанските Алпи - Проклетия! Ще направим няколко зашеметяващи трека и ще изкачим първенеца на Черна Гора – Зла Колата, величествения Мая Радоимес, както и впечатляващия Мая Арапит. Ще посетим още грандиозната долина Валбона и албанския Рай - село Тет! Най-великото приключение на Балканите ви очаква!

ДЕН 1

Сборен пункт – София, метро станция Сливница, паркингът до входа на метрото при спирката на автобусите за Банкя в 6:20 часа. Отпътуваме за Косово и град Джаковица. Около обяд достигаме градчето и имаме време да обядваме. Междувременно ще научим историята на селището, което е родно място на Димитър Общи! Отпътуваме за Албания и в ранния следобед навлизаме във величествената долина Валбона. Намираща се на територията на Национален Парк Валбона, долината освен с голямо историческо значение, важност от биологична гледна точка е и изумително красива! Настаняваме се в уютна къща за гости. Нощувка.

ДЕН 2

Кратък трансфер до по-високата точка на долината, стягаме раниците и се отправяме към при облачните висини. Днес ще примерим сили с нашия пръв връх в Проклетия - Зла Колата! Намиращ се на границата с Черна Гора, върхът се явява най-висок на нейна територия! Изкачването ще е продължително и ще изисква добра физическа подготовка! Хубавото обаче е, че сме с леки ранички, а природата край нас и величественият пейзаж ще възнаградят всяко наше усилие. От върха ще обхванем с поглед мащаба на планината и ще добием представа за нейния релеф. Десетки върхове приличащи на скални замъци ни заобикалят, само опитните водачи знаят, къде са тайните проходи за достъп до тези крепости! Спускаме се отново до мястото за нощувка от предния ден и се отдаваме на заслужена почивка – утре ни очакват вълнуващи срещи! Нощувка в къща за гости.

ДЕН 3

Най-високата точка за днес е превалът Валбонес. Тръгваме по течението на река Валбона, преминаваме през малки селища и махали и с плавно изкачване по стари междуселски пътища и пътеки достигаме до най-високата точка на превала. Над нас се извисяват скалните грамади на Мая Алийес, Мая Бошит и Мая Жапорес, а в ниското под нас се е ширнала долината Шала и село Тет. Водачът ще ви разкаже любопитната история на този край, смразяващите кръвта традиции, свързани с кръвните вражди, с които е известен района и за гостоприемството – задължение на всеки домакин, на което ще станем свидетели съвсем скоро! Спускаме се до селото и се настаняваме в къща за гости за нощувка.

ДЕН 4

Днес ни очаква сериозен преход с раници на гръб! Ставаме рано и потегляме към високите части на долината Шала и превала Пейес. Изкачването няма да бъде леко, но веднъж достигнали превал ще попаднем в планински свят, характерен само за тази част на Балканите! Вкаменено море от варовик, начупено в най-разнообразни форми с върхове, стърчащи като каменни кули над него! На превала ще оставим багажа и ще отпочинем. Тези, които имат сили и желание, ще имат възможност да се изкачат до Мая Арапит – наглед непристъпна скална кула издигаща се наблизо! Връщаме се до превала и се установяваме на лагер в района за следващите два дни. Нощувка на палатки.

ДЕН 5

Ранно ставане. Днес ще преминем по сериозно начупен и интересен варовиков релеф. Финалната ни цел е величественият Мая Радоимес, издигащ се над долината Шаля. Преходът ще продължи цял ден в една от най-дивите планински части в Европа! Удовлетворение от изкачването е гарантирано, а гледките ще бъдат незабравими! Спускаме се обратно до лагера и се отдаваме на заслужена почивка. Нощувка на палатки.

ДЕН 6

Ранно ставане. Започва постепенното ни връщане към цивилизацията. Нарамваме раниците и се отправяме към превала Лугут Валит, разположен между Мая Поплукс и Мая Алийес. На превала ще отпочинем и ще отбележим последното си изкачване за това пътуване в Проклетия. Все пак тези, които имат желание, могат да опитат силите си с изкачване на един от двата върха. От превала се спускаме по дива стръмна долина без пътека до района на село Рогами и оттам до мястото за среща с транспорта, който ще ни отведе до къщата за гости по-надолу в долина. Нощувка.

ДЕН 7

След закуска правим последни снимки на планината и отпътуваме за България. Пристигане в София привечер.

Включва:

  • Транспорт от и до София
  • 4 нощувки в къщи за гости
  • Професионален планински водач
  • Нужната алпийска екипировка
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • Палатки и бивачна екипировка
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи и забележителности
  • Бакшиши, Лични разходи, Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


ВАЖНО!!! В случай, че участниците не разполагат с бивачна екипировка, Екипът на ТрекМания може да съдейства за наемането на такава.

Цена: 545 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн