КАРПАТСКИТЕ ТИТАНИ НА ФЪГАРАШ - МОЛДОВЯНУ И НЕГОЮ

Маршрут     Дати     Цена     Водач

Маршрут

КАРПАТСКИТЕ ТИТАНИ НА ФЪГАРАШ - МОЛДОВЯНУ И НЕГОЮ

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Карпати / Румъния

ДАТА: 24.07.2018                                                                      

645 лв

Водач:

ТрекМания ви кани на едно зашеметяващо пътуване по мистичните върхове на Карпатите! Само за няколко дни ще изкачим каменния великан Негою, увенчан с корона от скални зъбери и прорязан от дълбоки улеи, подсигурени с вериги! Ще обходим обзорните тревисти била на централната част на Фъгараш,  ще видим езерата Гюргюлуй, Капра и Буда и ще стъпим на най-високия връх на Румъния – връх Молдовяну! Гледките, с които ше ни дари тази могъща и сурова планина, ще ни вдъхновяват дълго време, а мистичните манастири, крепости и селца и вкусната планинска храна само ще допренесат за незабравимото ни изживяване!!!

1 ДЕН
Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион „Васил Левски“ в 6:30 часа. Отпътуваме за Румъния. Ще преминем по един позабравен маршрут и ще пресечем великата европейска река Дунав с ферибот. Оттук се насочваме към Куртя де Арджеш – малко селище приютяващо един от най-интересните и красиви румънски манастири. Ще го разгледаме и ще научим интересната му история и легендите, свързани с него преди да отпътуваме към сърцето на Карпатите. Скоро пътят се превръща в планински и се стеснява. Поредица от завои и изкачвания ще ни отведат до язовира Видрару със стена висока 166 метра. В късния следобед пристигаме в района на езерото Бъля. Настаняване в планинско хотелче. Вечеря на свободна консумация. Изпращане на залеза над долината на река Бъля и серпентините на Трансфъгарашкия път. Нощувка.

2 ДЕН

Днес ще оставим основния си багаж в хотелчето и ще се отправим към любимия на румънските планинари връх Негою и втори по височина в целите Южни Карпати! Пътеката ни започва от тревистите склонове над езерото Бъля и след няколко серпентини се изкачва до главното планинско било. Оттук ни очаква панорамен преход през няколко връхчета до достигането ни до езерото Калтун, скътано в див и красив циркус в подножието на четвъртия по височина в планината връх Леспези (2522 метра). Оттук започва траверсирането ни по каменистите склонове на нашата цел и след стръмен, но кратък скалист улей, стабилно осигурен с метални вериги, достигаме до връх Негою (2535м). Време за почивка, хапване и снимки към главното Фъгарашко било! Връщаме се по обратния път, като ще отделим време за пазар около езерото Бъля и ще пробваме вкусните специалитети на местните овчари! Връщаме се в хотелчето и се отдаваме на заслужена почивка. Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

3 ДЕН
След закуска отново започваме да се изкачваме по тревистите склонове над езерото Бъля, но този път в източна посока. Днешната ни цел е хижа Подрагу, скътана в красив циркус в подножието на едноименния връх. Пътеката преминава през няколко връхчета и достига до атрактивната и най-тясна част от билото на планината – „Трите стъпки на мъртвеца“! Преминаваме ги спокойно с професионалната помощ на водача ни и продължаваме на изток. По пътя ще видим още езерата  Капра, Буда и Гюргюлуй, а при късмет и големи стада диви кози. Пристигане на хижа Подрагу в ранния следобед. Настаняване. Отдаваме се на почивка, защото утре ни очаква сериозен преход! Вечеря на свободна консумация. Нощувка.

4 ДЕН
Ставаме още преди игрев! Серпентините на вчерашната ни пътека ни отвеждат отново до билото на планината. Посоката отново е на изток, а целта ни е Молдовяну! Пътеката върви почти изцяло по хоризонта, но от време на време има леки изкачвания, които ни приближават все повече до целта. Скоро достигаме подножието на връх Вищя Маре(2527 м) и започваме стръмно изкачване към неговото чело. След около 30 минути изкачваме стъпваме на най-високата му точка, нареждаща се на трето място по височина в цялата планина! Правим кратка почивка и се отправяме към крайната ни и най-висока цел. Кратък траверс по тясно тревисто било, преминаване на тясна скална седловина и вече сме на Румънския първенец! Правим почивка и снимаме безбрежното море от върхове край нас! От тук започва дългото ни връщане към езерото Бъля. Преминаваме по вече познатия ни път и в късния следобед достигаме мястото за среща с транпорта, който ни отвежда до познатото ни хотелче. Зад гърба ни са 16 километра преход за деня и е време да ги отпразнуваме с вкусните румънски гозби на местния ресторант.  Вечеря на свободна консумация и време за разходка из града. Нощувка.

5 ДЕН
Днес ще се отдадем на почивка и ще опознаем културните забележителности на Трансилвания. Ще посетим крепостите на Ръшнов, Бран и в ранния следобед ще пристигнем в Брашов, където ще се настаним в уютно семейно хотелче. Следобеда ще прекараме в разглеждане на забележителностите на града, пробване на местните бири и вкусни специалитети. Нощувка в района на Брашов.

6 ДЕН
След закуска отпътуваме към София и пристигане след  19:00 часа

Включва:

  • Транспорт съобразно описаната програма
  • 4 нощувки в  къщи за гости/семейни хотели
  • 1 нощувка на хижа
  • Професионален български планински водач
  • Нужната алпийска екипировка
  • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

  • Храна по време на екскурзията
  • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
  • Бакшиш, Лични разходи, Лични разходи при напускане на програмата по време на пътуването
  • -          Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

Цената е валидна при минимум 7 участника


Цена: 645 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн