БОЖЕСТВЕНО ИЗЖИВЯВАНЕ СРЕД ВЪРХОВЕТЕ НА ОЛИМП

БОЖЕСТВЕНО ИЗЖИВЯВАНЕ СРЕД ВЪРХОВЕТЕ НА ОЛИМП

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Олимп / Гърция

ДАТА: 19.09.2019                                                                      

455 лв

Водач: Венцислав Милушев

“Олимп, върху който безсмъртните вдигали, казват, своя обител, где дъжд не вали, ветрове на бушуват, никога сняг се не сипе. Лазурът се спуска … вечно безоблачен, ясен и свежо сияние лее. “ Така наивно Омир представя най-високата гръцка планина в своята творба Илиада. Личи си, че великият поет не се е сблъсквал със суровото време, непристъпните скалисти върхове и вековни гори, които определят характера на тази гръцка планина. И все пак, ако Зевс е на наша страна в момента, в който достигнем най-високата точка на планината – връх Митикас, ще станем свидетели на спектакъл достоен за Олимпийските богове! Бездни пропадат на хиляди метри под краката ни, мъглите се вият и се разкъсват по зъберите на скалните кули, които ни обграждат, а в далечината се синее и блести морето! Каним ви на едно атрактивно и запомнящо се приключение за изкачването на най-високите върхове на Олимп – Митикас, Стефани, Сколио и Скала! Стягайте багажа – отиваме на гости на Зевс!

1 ДЕН

Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион "Васил Левски" в 7:00 часа. Отпътуваме за малкото селце Литохоро, разположено в полите на митичната гръцка планина. След половин часово изкачване по стръмен планински път достигаме и мястото, от което ще започне нашето паметно приключение – местността Приония. Оставяме целия излишен багаж в буса, слагаме раниците на гръб и навлизаме в Национален парк Олимп. Очаква ни продължително изкачване през вековните мурови гори до самата граница на гората, където на една издадена над пропастите скали се е сгушила уютната хижа Спилиос Агапитос. Настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка. Хижата предлага богато разнообразие от топли ястия, свежи салати, вина и бира, така че не губим време и се заемаме с възстановяване на силите си – утре ни очаква сериозно изкачване! Нощувка в хижата.

2 ДЕН

Ставаме преди изгрев. Непосредствената близост на Олимп до морето е причина често още преди обед, гъсти облаци да обвиват върховете му и гръмотевични бури да разтърсват планината. Ранното тръгване ще ни осигури не само по добра видимост и незабравими гледки, но и по-голям шанс за достигане на върха. Започваме изкачването по ясно изразено ребро, по което пътеката със ситни серпентини набира бързо височина. След около час от тръгването вече сме на платото, заключено между върховете Агиос Антониос, Скала и Сколио. Изкачването става стръмно, но дивите кози, преминаващи в тази част на деня оттук, ще отвлекат вниманието ни от баира. След още около час и половина достигаме връх Скала и гледката от него ни оставя зашеметени. Пред нас като огромна скална корона се издига връх Митикас, зад него стърчи заплашително връх Стефани, а в краката ни земята пропада в дълбокия стотици метри Велик Казан! Слагаме каските и поемаме по тесния скалист гребен, който ще ни отведе до първенеца на Гърция. Опитният планински водач ще ви преведе по най-безопасния път до дома на боговете! Още час и вече сме на втория по височина връх на Балканите и най-висока точка на Гърция – връх Митикас (2918 метра). Време за снимки и почивка и потегляме по обратния път към хижата. При хубаво време желаещите ще имат възможност да изкачат и връх Сколио и да направят обзорен преход обратно до хижата. Нощувка в хижа Спилиос Агапитос.

3 ДЕН

Отново ставаме рано. Днес ще направим преход без раниците до Платото на Музите. След около 2 часа преход достигаме до малката хижа, разположена в самото подножие на връх Стефани – Тронът на Зевс! Импозантния скален гребен висок стотици метри се издига като вертикална стена над платото и доминира над околния пейзаж. Смятан от някой за един от най-предизвикателните върхове на Балканите, той ще бъде наша цел за деня! Квалифицираният ни планински водач ще подсигури и екипира маршрута до най-високата точка и ще ви преведе през най-техничните участъци. Самият връх представлява тесен не повече от 3 метра гребен с пропадащи от всичките му страни пропасти! Гледката е феноменална и скоро разбираме защо Зевс е избрал именно това място за свой трон! Слизаме внимателно обратно към хижа Спилиос Агапитос, а оттам и до Приония. Отпътуваме за брега на морето, където ще се настаним в комфортни апартаменти и ще посрещнем залеза с бира в ръка на кръчма на плажа. Нощувка.

4 ДЕН

Днес ще направим екскурзия до Метеора - но не каква да е! Ще обиколим манастирите пеша, по забравени пътеки, виещи се покрай самите скални кули, влизащи в древни пещери и светилища и преминаващи през редица панорамни скални площадки. Следобед се връщаме обратно до хотелчето ни в подножието на Олимп. Нощувка.

5 ДЕН

Днес е последния ден от пътуването ни. Отправяме се към Вергина, където ще посетим гробницата на Филип II Македонски и ще научим историята на легендарното му семейство. Време за похапване и кафе преди да тръгнем обратно към дома. Отпътуваме за България и пристигане в София около 19:00 часа.

Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 2 нощувки в  хотел/апартаменти
 • 2 нощувка в хижи
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Нужната алпийска екипировка
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

 

Цена: 455 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн