БОЖЕСТВЕНО ИЗЖИВЯВАНЕ СРЕД ВЪРХОВЕТЕ НА ОЛИМП

Маршрут     Дати     Цена     Водач

Маршрут

БОЖЕСТВЕНО ИЗЖИВЯВАНЕ СРЕД ВЪРХОВЕТЕ НА ОЛИМП

Динамичен  / Труден маршрут                                                       

ДЕСТИНАЦИЯ: Олимп / Гърция

ДАТА: 26.09.2018                                                                      

435 лв

Водач: Венцислав Милушев

“Олимп, върху който безсмъртните вдигали, казват, своя обител, где дъжд не вали, ветрове на бушуват, никога сняг се не сипе. Лазурът се спуска … вечно безоблачен, ясен и свежо сияние лее. “ Така наивно Омир представя най-високата гръцка планина в своята творба Илиада. Личи си, че великият поет не се е сблъсквал със суровото време, непристъпните скалисти върхове и вековни гори, които определят характера на тази гръцка планина. И все пак, ако Зевс е на наша страна в момента, в който достигнем най-високата точка на планината – връх Митикас, ще станем свидетели на спектакъл достоен за Олимпийските богове! Бездни пропадат на хиляди метри под краката ни, мъглите се вият и се разкъсват по зъберите на скалните кули, които ни обграждат, а в далечината се синее и блести морето! Каним ви на едно атрактивно и запомнящо се приключение за изкачването на най-високите върхове на Олимп – Митикас, Стефани, Сколио и Скала! Стягайте багажа – отиваме на гости на Зевс!

1 ДЕН

Сборен пункт – София, паркингът пред Национален стадион "Васил Левски" в 7:00 часа. Отпътуваме за малкото селце Литохоро, разположено в полите на митичната гръцка планина. След половин часово изкачване по стръмен планински път достигаме и мястото, от което ще започне нашето паметно приключение – местността Приония. Оставяме целия излишен багаж в буса, слагаме раниците на гръб и навлизаме в Национален парк Олимп. Очаква ни продължително изкачване през вековните мурови гори до самата граница на гората, където на една издадена над пропастите скали се е сгушила уютната хижа Спилиос Агапитос. Настаняваме се и се отдаваме на заслужена почивка. Хижата предлага богато разнообразие от топли ястия, свежи салати, вина и бира, така че не губим време и се заемаме с възстановяване на силите си – утре ни очаква сериозно изкачване! Нощувка в хижата.

2 ДЕН

Ставаме преди изгрев. Непосредствената близост на Олимп до морето е причина често още преди обед, гъсти облаци да обвиват върховете му и гръмотевични бури да разтърсват планината. Ранното тръгване ще ни осигури не само по добра видимост и незабравими гледки, но и по-голям шанс за достигане на върха. Започваме изкачването по ясно изразено ребро, по което пътеката със ситни серпентини набира бързо височина. След около час от тръгването вече сме на платото, заключено между върховете Агиос Антониос, Скала и Сколио. Изкачването става стръмно, но дивите кози, преминаващи в тази част на деня оттук, ще отвлекат вниманието ни от баира. След още около час и половина достигаме връх Скала и гледката от него ни оставя зашеметени. Пред нас като огромна скална корона се издига връх Митикас, зад него стърчи заплашително връх Стефани, а в краката ни земята пропада в дълбокия стотици метри Велик Казан! Слагаме каските и поемаме по тесния скалист гребен, който ще ни отведе до първенеца на Гърция. Опитният планински водач ще ви преведе по най-безопасния път до дома на боговете! Още час и вече сме на втория по височина връх на Балканите и най-висока точка на Гърция – връх Митикас (2918 метра). Време за снимки и почивка и потегляме по обратния път към хижата. При хубаво време желаещите ще имат възможност да изкачат и връх Сколио и да направят обзорен преход обратно до хижата. Нощувка в хижа Спилиос Агапитос.

3 ДЕН

Отново ставаме рано. Днес ще направим преход с раниците до съседната хижа Гьосос Апостолидис, разположена на Платото на Музите. След около 2 часа преход достигаме до малката хижа, разположена в самото подножие на връх Стефани – Тронът на Зевс! Импозантния скален гребен висок стотици метри се издига като вертикална стена над платото и доминира над околния пейзаж. Смятан от някой за един от най-предизвикателните върхове на Балканите, той ще бъде наша цел за деня! Оставяме целия си багаж в хижата и с малки ранички и нужната алпийска екипировка се отправяме към върха. Квалифицираният ни планински водач ще подсигури и екипира маршрута до най-високата точка и ще ви преведе през най-техничните участъци. Самият връх представлява тесен не повече от 3 метра гребен с пропадащи от всичките му страни пропасти! Гледката е феноменална и скоро разбираме защо Зевс е избрал именно това място за свой трон! Слизаме внимателно обратно към хижата и посрещаме залеза над Платото на Музите с бира в ръка, заобиколени от пасящите край нас десетки диви кози! Нощувка в хижата.

4 ДЕН

Днес ще направим панорамно спускане по тесния рид Лаимос. Маршрутът ще ни даде възможност да видим една различна и дива част от Олимп, далеч от тълпите туристи и близо до девствената му природа. В ранния следобед достигаме хижа Горция, където ще ни очаква транспорта. Отпътуваме за крайбрежието и настаняване в комфортен семеен хотел близо до плажа. Свободно време за почива и плаж. Вечерта ще посетим традиционна местна кръчма на самия плаж, предлагаща вкусна гръцка кухня! Нощувка в хотел.

5 ДЕН

Днес е последния ден от пътуването ни. Отправяме се към Вергина, където ще посетим гробницата на Филип II Македонски и ще научим историята на легендарното му семейство. Време за похапване и кафе преди да тръгнем обратно към дома. Отпътуваме за България и пристигане в София около 19:00 часа.

Включва:

 • Транспорт съобразно описаната програма
 • 1 нощувки в  хотел
 • 3 нощувка в хижи
 • Професионален български планински водач
 • Всички разходи на водача
 • Нужната алпийска екипировка
 • Застраховка „Асистанс при пътуване в чужбина“

Не включва:

 • Храна по време на екскурзията
 • Такси за посещение на туристически обекти, музеи , забележителности и лифтове
 • Бакшиши, Лични разходи, Разходи при напускане на програмата по време на пътуването
 • Непредвидени разходи при форсмажорни обстоятелства (виж: Общи условия)

 

Цена: 435 лв.
Направи запитване
Участници:

Снимките в сайта са собственост на ТрекМания

Уеб дизайн и SEO М-Дизайн